124
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Άλλο ένα κομμάτι γης αυτής της χώρας καταδικάστηκε σε καταστροφή. Μια
καταστροφή περιβαλλοντική και πνευματική συνάμα.
Περιβαλλοντική διότι η εγκατάσταση των 110 ανεμογεννητριών θα επιφέρει
αναμφισβήτητα μη αναστρέψιμες καταστροφές στον τόπο. Η υγεία ενός οικοσυστήματος παίζει μεγάλο ρόλο και στο μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής αλλά και στην διασφάλιση της διαβίωσης φυτικών και ζωικών ειδών. Η τοποθέτηση αιολικών πάρκων γίνεται συνήθως σε περιοχές είτε προστατευόμενες,είτε ανέγγιχτες απο ανθρώπινη δραστηριότητα, τις οποίες μας έχει παραδώσει η φύση μέσα από διαμόρφωση αιώνων αποτελώντας μέρη αστείρευτης ομορφιάς.
Πνευματική γιατί κυρίως οι λέξεις απονοηματοδοτούνται, χάνουν την ουσία τους και επαναπροσδιορίζονται με τελική στόχευση την πολτοποίηση των μυαλών μας και την εξαπάτησή μας με μαρκετίστικες λέξεις. Οι πράσινες βιομηχανίες χρησιμοποιούν όρους όπως “πράσινη ενέργεια”, “πρόοδος” και “προστασία του περιβάλλοντος” προσπαθώντας να κάνουν τις επενδύσεις τους να φανούν δελεαστικές..Είναι μια τρανή απόδειξη όρων ντυμένων με ένα ωραίο και ανθρώπινο περιτύλιγμα, από μεριάς τους των οποίων η πραγματική τους απεικόνιση (ειδικά στην περίπτωση της Ικαρίας και του συγκεκριμένου πρότζεκτ) είναι τελείως διαφορετική. Η απουσία βιομηχανικού διοξειδίου του άνθρακα δεν σημαίνει αυτόματα και προστασία του περιβάλλοντος, η ισοπέδωση τόπων δεν είναι προοοδευτική και η ερημοποίηση των βουνών δεν αποφέρει ‘’πράσινη ενέργεια’’..
Η συγκεκριμένη επένδυση στην Ικαρία έρχεται σαν συνέχεια της ανεξέλεγκτης
εγκατάστασης ΒΑΠΕ που εγκαινιάστηκε και επίσημα με τον νόμο 4685/2020 – ΦΕΚ 92/
Α/7-5-2020 για “τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” τον Μάιο του
2020. Ο νόμος προβλέπει ότι την περιβαλλοντική μελέτη μπορεί να την διεξάγει ο ίδιος φορέας που εκτελεί το έργο, το οποίο και συμβαίνει κατά ένα τεράστιο ποσοστό στην Ελλάδα.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις σημαντικότερες επιπτώσεις που θα επιφέρει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Ικαρία.
- Για αρχή προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ΒΑΠΕ 28,000τ.χιλ., δηλαδή το 1 / 10 της ολικής έκτασης του νησιού. Αυτό σημαίνει την απειλή χλωρίδας και πανίδας σπάνιων ειδών, αφού κατά την τοποθέτηση Α/Γ διαταράσεται όλο το οικοσύστημα με την αποψίλωση δασών, την εκπομπή θορύβων από τις Α/Γ και την αλλαγή του μικροκλίματος της κάθε περιοχής όπου και την καθιστά ζωντανή.
- Κατά την διάνοιξη τεράστιων δρόμων για την μεταφορά των Α/Γ, την διάνοιξη των βάσεών τους αλλά και την διάνοιξη τεραστίων αποστάσεων χαντακιών για να περάσουν τα καλώδια του ρεύματος θα δημηουργηθούν χιλιάδες τόνοι από μπάζα. (Μόνο για τις βάσεις υπολογίστηκαν 77000 m2 μπάζα)
- Συρρικνώνεται η έκταση για την κτηνοτροφία του νησιού με αποτέλεσμα την υπερβόσκηση και ερημοποίηση νέων περιοχών του νησιού.
- Επειδείνωση της διάβρωσης του εδάφους, κάτι το οποίο είναι ήδη από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ικαρίας λόγω της υπερβόσκησης και ερημοποίησης τόπων (βλέπε Καρκινάγρι), με αποτέλσμα την εκδήλωση μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων, την αλλαγή των υδρολογικών χαρακτηριστηκών καθώς θα χάσει μέρος της ικανότητας του το έδαφος να συγκρατεί νερά και την τεράστια αύξηση της πιθανότητας νέων κατολισθίσεων στα χωριά αφού μεγάλο μέρος των χωριών βρίσκεται περιμετρικά του όρους.
- Την διατάραξη του πανάρχαιου δασικού οικοσυστήματος ‘’Δάσος του Ράντη’’,ένα από τα λίγα εναπομείναντα δάση της Ανατολκής Μεσογείου αυτού του μεγέθους και ηλικίας, αφού οι Α/Γ θα τοποθετηθούν πάρα πολύ κοντά στο δάσος ( παραθέτουμε φωτό παρακάτω).
- Την καταπάτηση τόπων με τεράστια παλαιολιθική, νεολιθική, ιστορική και πολιτιστική αξία (Πούντα, Κακό Καταβασίδι, Παπουτσοκτρύφτης, Εριφή κλπ) αφού θα τοποθετηθούν και εκεί Α/Γ.
- Η δυνατότητα για περιήγηση που πραγματοποιείται από περιπατητές,φυσιολάτρες αλλά και ντόπιους θα σταματήσει πιθανότατα να υπάρχει αφού θα έχουμε μη αντιστρεπτή καταστροφή τοπίου.
- Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος ύστερα από 25 – 50 χρόνια όπου θα έχουν φύγει οι επενδυτές θα είναι αδύνατη.Δηλαδή το μέρος ας μην γελιόμαστε,θα έχει τελεσίδικα υπόστει τις συνέπειες.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επένδυση των 110 ανεμογεννητριών των 330 MW στην
Ικαρία δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Η ενέργεια που θα
παράγεται θα είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται και θα
χρειάζεται το νησί. Σκοπός είναι η διασύνδεση της Ικαρίας με υποβρύχιους ηλεκτρικούς
αγωγούς με άλλα νησιά τριγύρω ( Σάμος,Φούρνοι) όπου θα καταλήγουν στην ηπειρωτική
Ελλάδα και στην τροφοδοσία ενέργειας μέχρι και άλλων χωρών (βλέπε δίκτυο
ηλεκτρικού αγωγού Κρήτης – Πελλοπονήσου).
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί οτι το χρήμα και η ξετσίπωτη εξαγορά που το
συνοδεύει δεν έχει αλώσει ολονών τις συνειδήσεις. Αυτό επισημένεται σε περίπτωση που η θυγατρική του Μυτιληναίου επιθυμήσει να προσφέρει αντισταθμιστικά οφέλη, δωρεές, χρηματοδοτήσεις και άλλα καθρεφτάκια και χαντρούλες. Εξάλλου ακόμη και σαν όμιλος έχει πολλές φωλιές λερωμένες (σκάνδαλο ΔΕΗ-Μυτιληναίου όπου χρωστούσε μεγάλες οφειλές για το ρεύμα των βιομηχανιών του και σκανδαλωδώς καλύπτονταν απο όλες τις κυβερνήσεις και με μετακύλισμα των χρεών στις πλάτες των φορολογουμένων, απολαμβάνοντας συγχρόνως και εκπτώσεις στο ήδη φθηνό τιμολόγιο των ενεργοβόρων βιομηχανιών / οικολογικές επιβαρύνσεις σε διάφορες περιοχές λόγω των μεταλλείων βωξίτη που έχει στην κατοχή του κ.α)
Είμαστε ενάντια σε κάθε έπενδυση η οποία έχει σκοπό το κέρδος των ιδιωτών και όχι το
κοινό καλό των συντοπιτών. Ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση δημόσιων αγαθών και στην
ιδιωτικοποίησή τους. Τα βουνά και οι θάλασσες ανήκουν σε όλους μας!!!
Θα μας βρείτε απέναντι…
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ,ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΕΥΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ
ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Πηγές:
- Ηλίας Γιαννίρης, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ‘’ Ανεμογεννήτριες & Ικαρία: Από ευλογία…εφιάλτης’’ 28/7/2011, ikariamag