Σχόλιο-ανακοίνωση έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου σχετικά με την ανακοίνωση της διοίκησης για τις προσλήψεις προσωπικού. Ο ΣΕΝΣ επισημαίνει ότι το κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα και κλινικές αφού έχει φύγει αρκετό προσωπικό και αυτό που υπάρχει είναι με συμβάσεις οι οποίες λήγουν σύντομα. Επίσης ο ΣΕΝΣ εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τη συμμετοχή του στο ΔΣ του Δήμου Ανατολικής Σάμου στις 13/9.
Αναλυτικά:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΣΑΜΟΣ:22-9-2022
Σχόλιο για την ανακοίνωση της Διοίκησης
Στις 21-9-22 η Διοίκηση του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο στο οποίο αναφέρει τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού που έγιναν το τελευταίο χρόνο ( τελευταία χρόνια ). Δεν αναφέρει όμως το πόσοι ιατροί και λοιπό προσωπικό αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, μιλάει για 1 θέση παιδιάτρου που προσλήφθηκε ύστερα από 2 χρόνια περίπου που είχε μείνει το νοσοκομείο με μια και μοναδική παιδίατρο και αυτή έχει μετακινηθεί από το ΚΕΦΙΑΠ και αφού έχουν αποχωρήσει 2 παιδίατροι. Μιλάει ότι προληφθεί γιατρός ακτινοδιαγνώστης, αφού ο προηγούμενος είχε αποχωρήσει από το Νοσοκομείο τουλάχιστον 3 χρόνια πριν. Λέει ακόμη ότι προσέλαβε διευθυντρια εσωτερικής παθολογίας η οποία υπηρετουσε ήδη για πολλά χρόνια πριν στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου της οποία η θέση στην ΜΕΘ ακόμη παραμένει κενή.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες που αναφέρει, γυναικολόγο, καρδιολόγο κ.α. Όσο για το υπόλοιπο προσωπικό που λέει ότι προσέλαβε αυτό ήδη υπηρετούσε στο Νοσοκομείο με κάθε λογής σύμβαση. Βέβαια για όλες τις άλλες υποστηρικτικές βοηθητικές υπηρεσίες δεν κάνει κουβέντα στην ανακοίνωση, ούτε βέβαια για το τι θα γίνει με όλο το επικουρικό προσωπικό και τις συμβάσεις ΣΟΧ που λήγουν στις 30-9 και στις 31-12 αντίστοιχα με κίνδυνο κλείσουν τμήματα και κλινικές. Όσο για τις θέσεις που βγαίνουν άγονες εννόειται ότι αυτές πρέπει να επαναπροκυρίσονται.
Το ότι από ένα παμπάλαιο οργανισμό του Νοσοκομείου λείπουν 38 θέσεις ιατρών και 40 νοσηλευτών, αυτό τα λέει όλα. Καθώς επίσης δεν αναφέρει τις ιατρικές ειδικότητες που λείπουν εντελώς από το Νοσοκομείο, όπως και τα ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις που η λίστα αναμονής φτάνει και τους 4 μήνες. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του
Το ΔΣ του Συλλόγου
Οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού του νησιού μας στο προσκήνιο
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτές
Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας στο νησί μας.
Ο πρόεδρός του Σταμάτης Φιλιππής, ακόμη μια φορά ανέδειξε αναλυτικά τις ελλείψεις και την κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο και στις άλλες δημόσιες δομές υγείας του νησιού, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Προβλήματα τα οποία είναι αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και από την σημερινή που δεν χάνει την ευκαιρία ακόμα και μέσα στην πανδημία να νομοθετεί για κλείσιμο δημοσίων νοσοκομείων, για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες και για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
Το πλαίσιο και η επιστολή που θα σταλεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον πρωθυπουργό ή όπου αλλού, όσο και αν σε κάποια σημεία μας βρίσκει σύμφωνους και υιοθετεί αιτήματά μας, όπως για παράδειγμα αυτό της στελέχωση όλων των μονάδων υγείας, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και του σαμιακού λαού, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο παρατεταμένης και μεγάλης ακρίβειας και πανδημίας.
Το σωματείο μας θεωρεί ότι ένα τέτοιο περιεχόμενο διεκδίκησης είναι πίσω από τις διεκδικήσεις του ιδίου και του συνδικαλιστικού κινήματος του νησιού μας. Τέλος τονίζουμε ότι δεν έχουμε καμία επιστολή υπογράψει, ούτε έχουμε αποφασίσει αν θα συμμετέχουμε στην αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί τον πρωθυπουργό. Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του συλλόγου για να καθορίσει τα επόμενα βήματά του.
Παρακάτω παραθέτουμε και το σύνολο της τοποθέτησής μας.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του Συλλόγου στο Δ.Σ. του Δήμου Αν. Σάμου
Το μοναδικό νοσοκομείο της Σάμου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 32 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, σε κατοίκους γειτονικών νησιών, σε χιλιάδες επισκέπτες κατά την θερινή περίοδο, σε εκατοντάδες φοιτητές, σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στην συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε εν μέσω πανδημίας με λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας , αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού. Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις δύσκολες χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό
Όπως ήδη γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Σάμου , προσπαθούν να αντεπεξέλθουν πέρα των δυνάμεων τους θέτοντας σε κίνδυνο καθημερινά την δική τους υγεία λόγω εξαντλητικών ωραρίων , χωρίς να λαμβάνουν την κανονική τους άδεια και τα ρεπό τους.
Συγκεκριμένα:
Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια.
Μία μεγάλη κλινική του νοσοκομείου , όπως είναι η παθολογική έχει ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο είναι κατάκοπο και εξουθενωμένο, που δουλεύει ταυτόχρονα στους θαλάμους covid και στους θαλάμους γενικών περιστατικών, ενώ η χειρουργική κλινική μαζί με την ορθοπεδική και την ουρολογική έχει μια μόνο νοσηλεύτρια στη νυχτερινή βάρδια. Επίσης ένας τραυματιοφορέας κατά την νυχτερινή βάρδια για όλο το νοσοκομείο. Η Διοίκηση οφείλει σε όλο το προσωπικό τους εκατοντάδες ημέρες κανονικής αδείας και ρεπό.
Στην ιατρική υπηρεσία και ιδιαιτέρα στην ΜΕΘ, πριν την πανδημία υπηρετούσαν 5 ιατροί, ενώ σήμερα υπηρετούν μόνο 2. Το επόμενο διάστημα κινδυνεύει να κλείσει η ορθοπεδική κλινική και η παιδιατρική λόγω λήξης σύμβασης ορθοπεδικού ιατρού και συνταξιοδοτήσεων. Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει καθόλου ιατρούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών , το οποίο καλύπτεται με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Επίσης δεν έχει καθόλου οφθαλμίατρους, ΟΡΛ , πνευμονολόγους, ογκολόγους, γαστρεντερολόγους κ.α. ενώ πολλές ειδικότητες είναι μονήρεις πράγμα που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.
Σχεδόν όλα τα ραντεβού για εξέταση υπάρχει μεγάλη αναμονή, ιδιαίτερα τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις λόγω το ότι οι 3 ιατροί που υπηρετούν στο ακτινολογικό τμήμα δεν επαρκούν
Εδώ να σημειώσουμε ότι από τις 70 θέσεις ιατρών που προβλέπει ο οργανισμός υπηρετούν μόνο 38 ενώ στην νοσηλευτική υπηρεσία λείπουν 40 θέσεις
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα αποκεντρωμένα τμήματα του νοσοκομείου όπως είναι το ΚΕΦΥΑΠ που λείπουν σημαντικές ειδικότητες και κυρίως η παιδίατρος που είναι μετακινημένη εδώ και χρόνια στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου. Το ίδιο συμβαίνει και με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας όπου χρειάζεται ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος, μια πολύ σημαντική ειδικότητα. Τα αγροτικά ιατρεία του νησιού, ουσιαστικά δεν είναι στελεχωμένα, αφού 1 αγροτικός γιατρός καλείται να καλύπτει 4-5 χωριά την εβδομάδα, ενώ το βράδυ και τα σαββατοκύριακα εφημερεύει στο νοσοκομείο ή αντίστοιχα στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Αγροτικοί γιατροί καλύπτουν τα ΤΕΠ του νοσοκομείου και εφημερεύουν στις ΜΕΘ. Μόνιμοι αγροτικοί γιατροί γενικής ιατρικής εφημερεύουν στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου. Η κατάσταση με τους αγροτικούς το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί αφού πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που θα τους έχει 6 μήνες στο νοσοκομείο και 6 μήνες στα αγροτικά ιατρεία Χρειάζεται ενίσχυση το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και το Κέντρο Υγείας Σάμου πρέπει να στελεχωθεί με γιατρούς και με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό και να λειτούργει 24ωρες. Να στελεχωθεί το παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Σάμο και να στεγαστεί σε κτήριο που θα μισθώνει το κράτος το οποίο να τηρεί όλες τις προϋποθέσεις
Είναι φανερό ότι με αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες , τόσο των κατοίκων του νησιού μας , και πολύ περισσότερο βέβαια να εφαρμοστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και της πανδημίας .
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και από την σημερινή που δεν χάνει την ευκαιρία ακόμα και μέσα στην πανδημία να νομοθετεί για κλείσιμο δημοσίων νοσοκομείων, για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες και για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
Αυτές οι πολιτικές είναι που βάζουν στο ζύγι το κόστος και το όφελος και στο τομέα της υγείας ,αρραγές πόσο κοστολογούν την ανθρωπινή ζωή.
Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κόντρα σε αυτές τις ανθυγιεινές πολιτικές, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και για την καταργήσει κάθε επιχειρηματικής δράσεις μέσα στη δημοσιά υγεία .
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε μόνιμο προσωπικό δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα κενά αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν.
Αντίστοιχα, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 έλαβαν 139 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021, μειώνεται για άλλη μια φορά η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας, ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο διάστημα, κινδυνεύουν με απόλυση περίπου 30 εργαζόμενοι που καλύπτουν ανάγκες σε καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια και φύλαξη στο νοσοκομείο. Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε μονάδες υγείας. Η απόλυση τους εκτός από τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης τους για τους ίδιους και τις οικογένειες τους θα προκαλέσει πρόβλημα λειτουργιάς στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Η Διοίκηση ήδη προετοιμάζεται για εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες με μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο, με χαμηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους σε χειρότερες συνθήκες εργασίας, αφού προβλέπονται λιγότεροι εργαζόμενοι, με λιγότερες ώρες εργασίας. Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος της απόλυσης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους παραπάνω τομείς, αφού στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι στην υγεία, ενώ η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά στο δίκαιο αίτημα μας που είναι η μονιμοποίηση τους.
Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση αξιοποιεί και τις αναστολές εργασίας για να αντικαταστήσουν μόνιμους εργαζόμενους με 3μηνες συμβάσεις και να επιταχύνουν τις προαναφερόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επάνοδος στις υπηρεσίες τους, καθώς η αναστολή καθηκόντων που έχει επιβληθεί στους συναδέλφους δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δικαιολογημένη την στιγμή που έχουν καθολικά εδώ και μήνες αρθεί όλα τα μέτρα για την διασπορά του κορονοιού.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά, την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου Σάμου με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τμήματα.
► Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)
► Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.
► Να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου.
► Να εξασφαλισθεί άμεσα χρηματοδότηση από το κράτος για επισκευή και ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου
► Καμιά σύμβαση του νοσοκομείου με εργολάβους και ιδιωτικές ασφαλιστικές.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.
Ο Πρόεδρος ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ Η Γραμματέας
Σταμάτης Φιλιππής Μανουέλα Χριστοδουλάκη