Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Συγκλονιστική η εκδήλωση για το Έγκλημα των Τεμπών στον Κάμπο Ικαρίας – Ο καθηγητής Νίκος Πασσάς μίλησε για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες

Συγκλονιστική η εκδήλωση για το Έγκλημα των Τεμπών στον Κάμπο Ικαρίας – Ο καθηγητής Νίκος Πασσάς μίλησε για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες

by ikariaki.gr
91 views

Με μαζική συμμετοχή και έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιουλίου στην αίθουσα του Κάμπου Ικαρίας η μεγάλη εκδήλωση-συζήτηση για το Έγκλημα των Τεμπών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος εγκληματολόγος Νίκος Πασσάς, ο οποίος μίλησε στην κάμερα της Ικαριακής Ραδιοφωνίας και στον Γιώργο Φιλιπποπολίτη, καταθέτοντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για το τραγικό δυστύχημα που συντάραξε τη χώρα.

Ο καθηγητής Πασσάς ανέλυσε τις συνθήκες και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μετωπικής σύγκρουσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 με το επιβατικό Intercity 62 (IC62), το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και άφησε πίσω της αναπάντητα ερωτήματα, κοινωνική αγανάκτηση και ένα εκκρεμές αίτημα για δικαιοσύνη.

Στην συνέντευξη του, ο κ. Πασσάς ανέδειξε το ευρύ φάσμα πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ιδιαίτερα αυτών που βαραίνουν πρόσωπα του δημόσιου βίου τα οποία διαχειρίστηκαν ή απέτυχαν να διαχειριστούν επαρκώς τον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Έκανε λόγο για συστημικά κενά, ελλιπείς ελέγχους και χρόνια αδιαφορία, που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια σε μια προαναγγελθείσα τραγωδία.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο καθηγητής Πασσάς καυτηρίασε όλους τους κομματικούς σχηματισμούς για την πολιτική αδιαφορία και την ευθύνη που φέρουν για την πολυετή εγκατάλειψη των υποδομών. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πολιτικής και θεσμικής αναγέννησης μέσα από τις στάχτες των Τεμπών, με επίκεντρο τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την αληθινή προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Νίκος Πασσάς είναι καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης στο Northeastern University της Βοστώνης και συνδιευθυντής του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Πολιτική. Με εμπειρία σε πάνω από 70 χώρες, έχει διατελέσει σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, και η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην υπόθεση των Τεμπών συμμετέχει εθελοντικά ως ερευνητής και νομικός σύμβουλος οικογενειών των θυμάτων και επιζώντων.

Ο κ.Πασσάς με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δουρή στην εκδήλωση στον Κάμπο Ικαρίας

Η εκδήλωση στον Κάμπο, που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάμπου με την οικονομική στήριξη της Κίνησης Πολιτών Ραχών και της Λαϊκής Ορχήστρας Ικαρίας, αποτέλεσε φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα και ταυτόχρονα μια σημαντική πράξη ενημέρωσης και στήριξης προς τους συγγενείς των θυμάτων και τους διασωθέντες, που συνεχίζουν τον αγώνα για απόδοση ευθυνών.

Το σύνθημα της εκδήλωσης, «Δικαιοσύνη για τη μνήμη των θυμάτων», έγινε βίωμα και υπόσχεση για όλους τους παρευρισκόμενους.

👉 Δείτε το βίντεο της συγκέντρωσης εδώ: [link]

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue