«Στις εθνικές εκλογές, το διακύβευμα είναι διαφορετικό, αφορά στην κυβέρνηση των επόμενων τεσσάρων χρόνων και προσδοκία μας είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στο συγκεκριμένο ποσοστό ψηφοφόρων», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».
Σε ερώτηση εάν το θέμα της φορολογικής μεταχείρισης των μεσαίων στρωμάτων από την παρούσα κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα των Eυρωεκλογών, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Σίγουρα, έπαιξε ρόλο. Αυτό, φαίνεται από την ανάλυση των κοινωνικών ομάδων οι οποίες είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και δεν ψήφισαν σήμερα. Αυτές οι ομάδες οι οποίες είναι προσδιορισμένες -μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με πανεπιστημιακό πτυχίο, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ελεύθεροι επιχειρηματίες κ.ά.- έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γύρισαν την πλάτη, αλλά δεν μετατοπίστηκαν προς τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ, αλλά κυρίως προς το 20% του εκλογικού σώματος που επέλεξε είτε μικρά κόμματα τα οποία έμειναν εκτός Ευρωβουλής είτε την αποχή και το άκυρο».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «o ΣΥΡΙΖΑ δεν φτιάχνει πρόγραμμα εξαρχής – έχει ήδη ένα διαμορφωμένο πλαίσιο, και με το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, το οποίο αποτελεί μια βάση για τη συζήτηση για την προγραμματική διακήρυξη, και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στο οποίο προβλέπονται μια ισορροπημένη αποκλιμάκωση της φορολογίας και μια ισόρροπη αντιμετώπιση της μείωσης της φορολογίας και της κοινωνικής διάστασης. Υπενθυμίζω ότι, με βάση αυτή τη στρατηγική και ρυθμούς ανάπτυξης 2,5-3%, τα δημόσια έσοδα που βρίσκονται περίπου στο 45-46% του ΑΕΠ, αποκλιμακώνονται στο 41%, με ρυθμό 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει προγραμματικά να αναδείξει τα θέματα αιχμής για να καταστήσει σαφείς και τις διαφορές που είναι πολύ μεγάλες από το σενάριο της ΝΔ το οποίο είναι προβληματικό».
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε και υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση. «Η Ελλάδα, τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχει ενσωματώσει το σύνολο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας καλύπτοντας και το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Την ίδια ώρα, έχουμε καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030 το οποίο προβλέπει, όπως είναι οι στόχοι της Ε.Ε., ότι: α) 32% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή το 50% – 60% της παραγωγής ηλεκτρισμού να προέρχεται από ΑΠΕ, β) 32% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 2009, έναν πολύ δύσκολο στόχο για την επίτευξη του οποίου περιγράφουμε συγκεκριμένες πολιτικές στο ΕΣΕΚ και γ) μείωση εκπομπών CΟ2, έναν στόχο που η χώρα ήδη επιτυγχάνει». Ταυτόχρονα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες τομές στις οποίες προχώρησε η παρούσα κυβέρνηση. «Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείναμε τη Natura, εισάγαμε τον θεσμό της θαλάσσιας Natura, ιδρύσαμε τους φορείς διαχείρισης Naturas που δεν υπήρχαν, αναρτούμε τους δασικούς χάρτες με πολύ μεγάλη ταχύτητα και από 1% που τους παραλάβαμε σήμερα έχουμε φθάσει στο 50% και μέχρι τέλος του 2020 θα έχουμε πλήρεις δασικούς χάρτες. Επίσης, προχωράμε σε θαρραλέα προγράμματα εξοικονόμησης, όπως είναι το εξοικονομώ κατ΄ οίκον και το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα δημόσια κτίρια που θα προκηρυχθεί», σημείωσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, που συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική, και βασίζεται στην αποθήκευση ενέργειας με αντλίες νερού. «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για το μέλλον των νησιών μας. Με αυτό και μόνο το έργο, η Ικαρία και η Σάμος θα παράγουν το 50% της ενέργειάς τους από ΑΠΕ», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Αναδημοσίευση από : https://www.dailythess.gr