Home ΚοινωνίαΕλλάδα Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Τι Δεν αλλάζει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Τι Δεν αλλάζει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ

by ikariaki.gr
84 views

Επικοινωνιακά τρικ από Μητσοτάκη για να βγει από την πολιτική απομόνωση μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων – Η σημαντική αλλαγή που δεν φέρνει η κυβέρνηση με την ΠΝΠ για την ΕΥΠ

Να αλλάξει το αρνητικό κλίμα και να βγει από την πολιτική απομόνωση επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, ανακοινώνοντας αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΠ μέσα από το διάγγελμα που απηύθυνε στην ελληνική κοινωνία την περασμένη Δευτέρα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις που αφορούν την ΕΥΠ, όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υπό το βάρος του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, πολιτών, αλλά ακόμα και του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ:

  • Επαναφέρονται δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ.
  • Παράλληλα, ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ θα διενεργείται «μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της».

Όμως, αυτό που δεν αλλάζει είναι πως δεν καταργείται η τροπολογία της κυβέρνησης βάση της οποίας δεν έχει δικαίωμα όποιος παρακολουθείται να ενημερώνεται σχετικά μετά το πέρας της παρακολούθησης.

Η απόσυρση της εν λόγω αλλαγής που είχε εισάγει αυθαίρετα η κυβέρνηση, θα ενίσχυε την διαφάνεια όμως η κυβέρνηση δεν τολμά να προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω τροπολογία είχε έρθει στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία έχοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ, όταν ο Θάνος Κουκάκης ανακάλυψε πως είχε πέσει θύμα παρακολουθήσεων.

Τότε η κυβέρνηση έφερε με αναδρομική ισχύ τροπολογία με την οποία ο νόμος πλέον απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να γνωστοποιήσει παρακολουθήσεις στον ενδιαφερόμενο πολίτη. Με βάση αυτή την τροπολογία η εισαγγελέας της ΕΥΠ αρνήθηκε στην ΑΔΑΕ τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο και άλλα δύο μέλη της αρχής να κάνουν λόγο, σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Constitutionalism, για «παραβιαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας του απορρήτου».

Ολόκληρη η ΠΝΠ για την ΕΥΠ

Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 19, την παρ. 1 του άρθρου 44 και το άρθρο 65 του Συντάγματος.

2. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη θέσπιση ρυθμίσεων για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

‘Αρθρο πρώτο

Διαδικασία διορισμού Διοικητή

της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

1. Στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3649/2008 (Α’ 39), το δεύτερο εδάφιο επικαιροποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της.».

2. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως.

‘Αρθρο δεύτερο

Διάταξη άρσης απορρήτου επικοινωνιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Στο τέλος της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 (Α’ 39) προστίθενται δύο εδάφια και η περ. (β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών.».

‘Αρθρο τρίτο Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος,αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις της.

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πρωθυπουργός

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Πηγή: koutipandoras.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue