Με την αναμενόμενη μεγάλη ‘’ψαριά’’ ολοκληρώθηκε ο εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός του λιμένα στο Μαλαγάρι της Σάμο.
Την περιβαλλοντική δράση οργάνωσε ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου ενώ ενεργά συμμετείχαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος, το Λιμεναρχείο Σάμου, η Σχολή ΚαταδύσεωνAegeanScuba, κάτοικοι της περιοχής και ευαισθητοποιημένοι πολίτες του νησιού.
Τη Κυριακή 28/12 υπό πολύ καλές καιρικές συνθήκες για την εποχή, δεκατέσσερις αυτοδύτες και τρεις ελεύθεροι δύτες με την υποστήριξη εθελοντών στη προκυμαία, καθάρισαν το λιμάνι για πρώτη φορά από το έτος κατασκευής του.
Οι αυτοδύτες αρχικά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ώστε να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους σε τρία σημεία πολύ επιβαρυμένα με σκουπίδια, τα οποία είχαν εντοπίσει τις προηγούμενες μέρες σε αναγνωριστικές τους καταδύσεις.
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος μαζί με τους εθελοντές βοήθησαν στην ανέλκυση των διάτρητων σάκων γεμάτων με σκουπίδια που έφεραν οι αυτοδύτες στην επιφάνεια. Οι σάκοι περιείχαν πεταμένο αλιευτικό εξοπλισμό, μεταλλικά κουτάκια, μπουκάλια και πλαστικά κάθε είδους.
Τα μεγάλα αντικείμενα που βγήκαν από το βυθό με τη βοήθεια σάκων ανέλκυσης ήταν δεκάδες ρόδες φορτηγών, πεταμένα κλουβιά ψαριών και δυο μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων, ο ένας εκ των οποίων άθικτος.
Οι αυτοδύτες ανέλκυσαν τρεις μπαταρίες σκαφών, ξεπερνώντας πλέον των αριθμό των 100 μπαταριών που έχουν ανασύρει και προωθήσει προς ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια.
Βαριά μηχανήματα του Δήμου και του Ναυτικού Ομίλου βοήθησαν στον όλο καθαρισμό και ιδιαίτερα στη φόρτωση των απορριμμάτων στο φορτηγό του κυρίου Χρίστου Σεβαστάκη.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος έκανε λεπτομερή καταγραφή των ανελκυσθέντων απορριμμάτων και έλαβε δείγματα θαλάσσιων οργανισμών προς μελέτη.
Με την ολοκλήρωση της δράσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου, κος. Ελισσαίος Μαυρατζώτης απένειμε αναμνηστικούς επαίνους στους εθελοντές για τη συμμετοχή τους. Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, κος Αλέξανδρος Μαλαγάρης, του απένειμε το αναμνηστικό λάβαρο του Σ.Α.Σ., επιβεβαιώνοντας τη καλή συνεργασία Συλλόγου και Ταμείου με κοινό γνώμονα τη προστασία και τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σάμου.