Home ΚοινωνίαΥγεία ΣΕΝΙ – Επείγουσες ανάγκες για προσωπικό

ΣΕΝΙ – Επείγουσες ανάγκες για προσωπικό

by ikariaki.gr
31 views

Νοσοκομείο-Ικαρίας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

ΙΚΑΡΙΑ, 11/06/2015

                                                                                                 αρ. πρωτ. του εγγράφου 216/11-6-2015

 

                                                  ΠΡΟΣ: Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

                         Διοικητή 2ης ΥΠΕ

                     ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

                                          Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

                                     Μ.Μ.Ε.

 

 

ΘΕΜΑ: Επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό των υγειονομικών μονάδων της περιοχής μας

 

Σε σχέση με το θεμελιακό ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού, θέση αρχής και απαίτηση του Συλλόγου μας είναι η κάλυψη όχι μόνο όλων των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού, ιατρικού και μη, που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου (ΦΕΚ 1150, τ.Β, 10-04-2012) και των περιφερειακών μονάδων αλλά και η επαναφορά των θέσεων που περικόπηκαν το 2011 -με βάση τις μνημονιακές ρυθμίσεις- και η σύσταση όλων των απαραίτητων θέσεων για την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Παρ’όλα αυτά προφανώς υπάρχουν ανάγκες που ιεραρχούνται πρώτες χρονικά ή από άποψη κρισιμότητας.  Στο πρόσφατο έγγραφό μας με αρ.πρωτ. 209 / 12-05-2015 που σας κοινοποιήθηκε (επισυνάπτεται) τονιζόταν από μεριάς του Συλλόγου μας η επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις που υπάρχουν ιδιαιτέρως σε Τμήμα Τεχνικού, Νοσηλευτική Υπηρεσία (τραυματιοφορείς), στα τμήματα της Διοικητικής Υπηρεσίας που αφορούν τα πλυντήρια – ιματισμό – εστίαση – διανομή φαγητού και το Φαρμακείο.

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας της πρώτης κατανομής των 9 συνολικά θέσεων μη ιατρικού προσωπικού που προβλέπονται για το ΓΝ ΚΥ Ικαρίας και το ΚΥ Ευδήλου -και άσχετα από το αν και πότε θα προκηρυχτούν και πότε θα καλυφτούν- μας δημιουργεί εύλογες απορίες για το αν και κατά πόσο λαμβάνονται υπ’ όψη από την πολιτική ηγεσία οι κατ΄ επανάληψη δηλωμένες άμεσές μας ανάγκες αλλά και με ποια κριτήρια και ποιες εισηγήσεις γίνεται τελικά η κατανομή αυτή.

Από τη στιγμή που είναι σε γνώση σας ότι υπάρχουν ολόκληρα τμήματα που υπολειτουργούν ή που κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση, είναι απαράδεκτο να αφήνονται από άποψη στελέχωσης κυριολεκτικά στην τύχη τους, οδηγώντας τα νομοτελειακά από την υποβάθμιση στο κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίησή τους. Σ’ όσους  με το φιλότιμο -πέρα από καθηκοντολόγια, αρμοδιότητες, ωράρια και καθυστερήσεις πληρωμών- συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες, το μήνυμα που στέλνετε είναι να σταματήσουν να το κάνουν.

Σας καλούμε να προχωρήσετε στην αναθεώρηση των αποφάσεών σας για τις θέσεις που προβλέπονται για τις δομές υγείας των νησιών μας, δίνοντας προτεραιότητα σε  προσλήψεις ενδεικτικά

 

Α. ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 1. πλυντριών, μάγειρα και τραπεζοκόμων
 2. τεχνικών
 3. τραυματιοφορέων
 4. βοηθού φαρμακείου

Β. ΓΙΑ ΤΟ Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟΥ νοσηλευτικού προσωπικού

 

Επίσης σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό και ειδικά την περίπτωση των επικουρικών γιατρών (που σχεδόν όλοι έχουν ζητήσει παράταση) η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

 • 1 χειρουργός που η θητεία του λήγει 24/6/2015

 

 • 1 γυναικολόγο/μαιευτήρα που η θητεία της λήγει 7/7/2015

 

 • 1 καρδιολόγο που η θητεία του λήγει 28/10/2015

 

 • 1 αναισθησιολόγο (μοναδική στο Νοσοκομείο) που η θητεία της λήγει 28/7/2015

 

 • 1 μικροβιολόγο που η θητεία της λήγει 13/5/2016

 

 • 1 παιδίατρο (μοναδική στο Νοσοκομείο) που η θητεία της λήγει 21/8/2015

 

 

Με βάση τα παραπάνω το Νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει λίγο πριν την θερινή περίοδο χωρίς αναισθησιολόγο! Στην περίπτωση επίσης που δεν ανανεωθούν οι υπόλοιπες συμβάσεις επικουρικών κινδυνεύουμε να μείνουμε μέσα στους επόμενους μήνες χωρίς παιδίατρο και με 1 χειρουργό, 1 γυναικολόγο, 1 καρδιολόγο.

Για τις περιφερειακές μονάδες της περιοχής (που συγχρόνως πλήττονται από τις συνέπειες της μεταφοράς τους στις ΔΥΠΕ και την αδυναμία προμήθειας φαρμακων και υλικώνζήτημα για το οποίο ακόμα περιμένουμε τις κινήσεις σας– και τα κενά στην κάλυψη από το ΕΚΑΒ) να επισημάνουμε ιδιαιτέρως και πάλι ότι

 • το Κ.Υ. Ευδήλου λειτουργεί υπό απαράδεκτες συνθήκες με 1 ειδικευμένη γιατρό (από τις 9 προβλεπόμενες θέσεις), συχνά χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό το πρωί ή χωρίς γιατρό το βράδυ, ενώ τα αγροτικά ιατρεία όλης της δυτικής (και πιο απομακρυσμένης) πλευράς του νησιού, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος της τουριστικής κίνησης, παραμένουν χωρίς γιατρό μέχρι και 2 χρόνια
 • στο σύμπλεγμα των νησιών Φούρνων και Θύμαινας η κατάσταση είναι οριακή και, παρά τα φαινόμενα, πιθανόν να γίνει ανεξέλεγκτη μέσα στο καλοκαίρι με βάση το ιδιαίτερο πρόβλημα που είναι σε γνώση σας

 

Εφόσον, όπως δηλώνετε, προτεραιότητά σας είναι η προάσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας ζητάμε την άμεση επανεξέταση της κατανομής θέσεων και την έγκριση των αναγκαίων πιστώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη των παραπάνω ζωτικών για το Νοσοκομείο και των περιφερειακών μονάδων μας ειδικοτήτων.

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΙΚΑΡΙΑ, 12/05/2015

                                                                                                         Αρ.Πρωτ: 209

 

 

 

ΠΡΟΣ:  Αναπληρωτή Διοικητή ΓΝ ΚΥ Ικαρίας

2η ΥΠΕ

Υπουργείο Υγείας

 

Κοινοποίηση: ΠΟΕΔΗΝ

 

 

 

Είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να επισημάνουμε τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στα τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Όπως τονίσαμε και στη συνάντησή μας με τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας κο Ξανθό στις 12/3, τη  δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού μεταξύ άλλων:

 

 1. στους τομείς εστίασης-διανομής και ιματισμού-πλυντηρίων, όπου οι ανάγκες καλύπτονται από κοινού και παραλλήλως εντός της βάρδιας -με αποτέλεσμα το ίδιο χέρι να εναλάσσεται ανάμεσα στους δίσκο του φαγητού, τον ακάθαρτο-μολυσματικό ιματισμό και τις κουτάλες ή τις κατσαρόλες της κουζίνας-, έχουν απομείνει 3 εργαζόμενες
 2. στη νοσηλευτική υπηρεσία όπου υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρως τραυματιοφορέων με τους δύο εναπομείναντες (1 μόνιμη και 1 επικουρικός σε παράταση) να μην μπορούν να καλύψουν το ημερήσιο πρόγραμμα (στην καλύτερη περίπτωση καλύπτονται 10 απ’ τις 21 βάρδιες εβδομαδιαίως)
 3. στην τεχνική υπηρεσία όπου υπηρετεί μόνο 1 συντηρητής με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να έρχεται ακόμα και κατά τις άδειές του και ο οποίος και παρών προφανώς δεν είναι σε θέση να καλύψει τις τόσο κρίσιμες αρμοδιότητες του τμήματος

 

Λόγω του ότι η κατάσταση στις παραπάνω υπηρεσίες έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο με αποτέλεσμα

 • αφενός να καταστρατηγούνται καθηκοντολόγια-ρεπό-άδειες και να εντατικοποιείται συνεχώς η εργασία και
 • απ’ την άλλη να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν επισφαλώς ολόκληρες υπηρεσίες του Νοσοκομείου εξαιτίας υποστελέχωσης,

ζητάμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη τραυματιοφορέων και εργαζομένων στα παραπάνω τμήματα.

 

 

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΕΓΓΑΣ                                                        ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΒΛΑΧΟΥ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue