Τα γραπτά, είναι εκείνα που μένουν… Φράση γνωστή, μα και εξαιρετικά δύσκολη για όποιον επιδιώκει να «δημοσιογραφεί», να καταγράφει δηλαδή τα θέματα της επικαιρότητας δημοσίως, με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, με σύνεση και ηθικό απόθεμα, με στόχευση και δυναμισμό.
Η αριστοτελική θέση «μια ιστορία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος» καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιογραφική καταγραφή. Και προαπαιτούμενη τη γνώση!
«Τι λέει το κομμάτι» ρωτά ο αρχισυντάκτης τον δημοσιογράφο, σε κάθε Μ.Μ.Ε. Το ερώτημα, επικεντρώνεται στο εάν τα στοιχεία που διαθέτει είναι επαρκή και τεκμηριωμένα, αν περιγράφονται όλες οι συνθήκες, εάν αποτυπώνεται η αλήθεια.
Εάν αξίζει αναφοράς το θέμα, ώστε στην εποχή της τάχιστης μετάδοσης της πληροφορίας και της ανεξέλεγκτης εισροής ετερόκλητων θεμάτων, να μην απασχολήσει με πομφόλυγες την κοινή γνώμη. Αφήνοντάς της περιθώρια για σκέψη και κριτική θεώρηση…
Η δημόσια γραφή και ο δημόσιος λόγος συγκροτούνται από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο εισηγητής στην «Αγορά», απευθύνει το ηθικό ερώτημα και εκείνοι απαντούν. Είτε άμεσα, δια βοής, είτε έμμεσα, δια της ψήφου.
Στη θέση της «Αγοράς του Δήμου» βρίσκονται πλέον τα Μέσα Ενημέρωσης. Κι οι πολίτες διαμορφώνουν γνώμη, πληροφορούμενοι τα τεκταινόμενα. Πλήρως; Επαρκώς; Κατευθυνόμενα; Υποκινούμενα; Αντικειμενικώς υποκειμενικά ή στοχευμένα; Με σαφήνεια ή συγκεχυμένα;
Για να υπηρετεί κανείς τη Δημοσιογραφία, απαιτείται γνώση. Μελέτη και πρόθεση. Άριστη χρήση της πλούσιας Ελληνικής Γλώσσας και σφαιρική αντίληψη. Ήθος και οξύνοια. Διάθεση για υπερβάσεις και υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Τι σημαίνει –όμως- «δημοσιογραφία»; Ποιες αρχές την διέπουν; Ποιοι κώδικες της δεοντολογίας οφείλουν να μένουν απαραβίαστοι ώστε η έγκυρη καταγραφή των θεμάτων της επικαιρότητας να είναι παράλληλα αντικειμενική;
Ποιά η τέχνη και ποιά η τεχνική των συνεντεύξεων; Πως γράφεται σωστά ένα δελτίο τύπου και πως περιγράφεται καλύτερα ένα σημαντικό γεγονός; Τι σημαίνει «διασταύρωση» και τι «πηγές»;
Πως γίνεται ένα «ζωντανό» ρεπορτάζ και πως συντάσσονται «τίτλοι ειδήσεων»; Ποιες είναι οι παράμετροι που συνθέτουν μια ορθή δημοσιογραφική καταγραφή;
Απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε άλλα ερωτήματα, θα δοθούν στη διάρκεια του Ετήσιου Διαδικτυακού Προγράμματος Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας από την «Ακαδημία των Πολιτών».
Πρόκειται για μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία διάχυσης της γνώσης προς όλους αδιακρίτως τους Έλληνες πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών με έφεση στην έρευνα και τον ορθό γραπτό λόγο.
Διδάσκουν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και έμπειροι, μάχιμοι δημοσιογράφοι, ενώ σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους συμμετέχοντες σπουδαστές, ο έγκριτος δημοσιογράφος, συγγραφέας και νομικός ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ θα μιλήσει για την ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ και τις ΑΡΧΕΣ της.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι- ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο e-mail: [email protected] με την ένδειξη «Για το Διαδικτυακό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας» ή να επικοινωνούν με τη γραμματεία της «Ακαδημίας των Πολιτών» στα τηλέφωνα 22510- 54739 και 6970.069.007.
Διδάσκονται όλα τα είδη ρεπορτάζ, συνεντεύξεων, διαδικτυακής δημοσιογραφίας, Ελληνική γλώσσα, ιστορία των Μ.Μ.Ε, λογοτεχνία, ψυχολογία και κοινωνιολογία.
Η φοίτηση περιλαμβάνει δίμηνη πρακτική εξάσκηση σε τοπικά ΜΜΕ, αλλά και τη νέα ηλεκτρονική εφημερίδα της «Ακαδημίας των Πολιτών».
Για την παρακολούθηση δεν απαιτείται εγκατάσταση ειδικού λογισμικού στον υπολογιστή και μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος κι αν βρίσκεται, με την άνεση του προσωπικού του χώρου.
Το ΚΟΣΤΟΣ ανέρχεται σε 500 ευρώ (εξόφληση με καταβολή 5 ισόποσων δόσεων). Για τους σπουδαστές της Ακαδημίας, τους φοιτητές, τους ανέργους και τα άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, παρέχεται ΕΚΠΤΩΣΗ 30%.
Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το διαδικτυακό δημοσιογραφίας
©Typologos.com 2013
Μαργαρίτα Ικαρίου – Δημοσιογράφος