Χθες Πέμπτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ανοικτή εκδήλωση με θέμα την ενημέρωση της προόδου του έργου “Σχέδιο για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση της Ικαρίας”, στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο.
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ βρέθηκε στον Εύδηλο (στου Αβγά), στο Καραβόσταμο, στον Άγιο Δημήτριο στις Ράχες ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, επισκέφθηκε και το Λύκειο και το ΕΠΑΛ του Ευδήλου για ενημέρωση στους μαθητές.
Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ:
https://www.facebook.com/ikariaki/videos/837900847229239
Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Ικαρίας, Καλαμπόγιας Νίκος. Ο Δήμαρχος προλογώντας, εξέφρασε τους στόχους που θα μπορούσε ο Δήμος να θέσει μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου, την αξιοποίηση της γεωθερμίας και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ώστε όχι μόνο να μειωθούν τα κόστη της ενέργειας που χρειάζεται ο Δήμος αλλά και για ευάλωτα νοικοκυριά. Η είδηση της ημέρας ήταν ότι στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε) ώστε να γίνει κυρίως θερμομέτρηση εδάφους και να αξιολογηθεί ο παράγοντας της γεωθερμίας, αν μπορεί να αξιοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κος Κομνηνός, γενικός διευθυντής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ και συντονιστής της παρουσίασης συμπερασμάτων για το σχέδιο στρατηγικής στην ενεργειακή μετάβαση της Ικαρίας.
Η Κα Πρωτοπαπαδάκη
Η Κα Πρωτοπαπαδάκη, από τη Γραμματεία καθαρής ενέργειας για τα νησιά, Energy Strategy and Policy-Clean Energy for European Islands Secretariat, η οποία συμμετείχε διαδικτυακά, παρουσίασε επιγραμματικά το ρόλο της τεχνικής υποστήριξης και γραμματείας που παρέχουν ώστε να δημιουργηθεί στρατηγικός χάρτης πορείας για τα νησιά που ξεκινούν την ενεργειακή τους μετάβαση. Επισημάνθηκε, η σημασία συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας.
Διαδικτυακά συμμετείχε ο Κος Καρούσος, από την τοπική ομάδα δράσης που βοήθησε για την εκπόνηση του σχεδίου, και ο Κος Μαρκόπουλος από το ΔΑΦΝΗ, επικεφαλής της ομάδας καθαρής ενέργειας.
Ο Κος Καρταλίδης
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Κος Καρταλίδης, ερευνητής και επιστήμονας στο Ινστιντούτο Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και μίλησε για το πρόγραμμα NESOI το οποίο έχει συμπληρωματικό ρόλο στη Γραμματεία καθαρής ενέργειας. Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργοποίηση των επενδύσεων στα ενεργειακά συστήματα των νησιών της Ε.Ε. για τη προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Σκοπεύει να κινητοποιήσει 100 εκ. ευρώ σε επενδύσεις για την καθαρή ενέργεια για την εξοικονόμηση 160 κιλοτόνων CO2 και 400 GWh πρωτογενούς ενέργειας. Υποστηρίζει τεχνικά και χρηματοδοτεί μέχρι 60.000€ σε μετρητά για την υλοποίηση μελετών ενεργειακής μετάβασης. Το ΕΚΕΤΑ συμβάλλει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας του NESOI (η οποία θα είναι έτοιμη περίπου στα μέσα Νοεμβρίου), προωθεί τις προσκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, παρακολουθεί τους κύριους δείκτες του έργου και υποστηρίζει τα έργα ως διαχειριστής και ως τεχνικός σύμβουλος.
Από την Τοπική Ομάδα Δράσης για την Ικαρία ήταν διαδικτυακά παρών ο Κος Καρούσος, ο οποίος παρουσίασε το ΣΚΕΜ (Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης) από την οπτική της τοπικής ομάδας. Καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον, εξοικονόμιση ενέργειας, ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και του Δήμου Ικαρίας στη χωροθέτηση και παρακολούθηση των έργων, εξασφάλιση προσιτού και σταθερού κόστους ενέργειας ήταν τα βασικά στοιχεία που έθεσε η ομάδα για το σχεδιασμό του ΣΚΕΜ Ικαρίας.
Ο Κος Χριστακόπουλος
Ο Κος Χριστακόπουλος, από το τμήμα καθαρής ενέργειας και βιώσιμων μεταφορών του ΔΑΦΝΗ παρουσίασε αναλυτικότερα τα προτεινόμενα έργα και τις δράσεις ανά πυλώνα. Τα ΣΚΕΜ αποτελούνται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιγράφει το δυναμικό του νησιού, πληροφορίες όπως γεωγραφικά στοιχεία, αρχαιολογικοί χώροι, χλωρίδα και πανίδα, πληθυσμός, οικονομία, το ενεργειακό σύστημα, ενδιαφερόμενα μέλη, θεσμικό πλαίσιο. Το δεύτερο μέρος περιγράφει την πορεία της ενεργειακής μετάβασης, όπως: το όραμα του νησιού που συνδιαμορφώνεται με τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, τον τρόπο που θα γίνει η μετάβαση και την αρχιτεκτονική του ΣΚΕΜ, τους πυλώνες-κατηγορίες που θα επιλεχθούν και την παρακολούθηση και επικαιροποίηση του σχεδίου.
Ο Κος Κομνηνός
Τέλος, ο Κος Κομνηνός, ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα. Τις επόμενες ημέρες, το Δίκτυο Δάφνη θα επεξεργαστεί τις πληροφορίες, τις προτάσεις και σχόλια από τις συναντήσεις με την τοπική κοινωνία και το Δήμο Ικαρίας και θα ολοκληρώσει μια επικαιροποιημένη μορφή του σχεδίου. Έπειτα το σχέδιο θα αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση. Αφού ενσωματωθούν τα στοιχεία από τη διαβούλευση, το ΣΚΕΜ θα τεθεί στο Δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Αφού εγκριθεί, θα ακολουθήσει η συνυπογραφή του ΣΚΕΜ από τον Δήμαρχο περίπου στο τέλος Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα γίνει η διαμόρφωση επιτροπής καθαρής ενεργειακής μετάβασης και ξεκινά η φάση της εκτέλεσης και ωρίμανσης των έργων. Καλό θα είναι, στην επιτροπή αυτή, να υπάρχουν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως την εκπαίδευση, δημόσιους οργανισμούς, συλλογικά όργανα επιχειρήσεων, κοινωφελείς οργανισμούς, εκπρόσωπο από τον Δήμο Ικαρίας και εκπρόσωπο πολιτών. Στην κορυφή της αρχιτεκτονικής υλοποίησης του σχεδίου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και κομβικό ρόλο παίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου.
Ακολούθησε συζήτηση όπου ο Κος Λαρδάς, εκπρόσωπος της ΛΑΣ Ικαρίας πήρε το λόγο και δήλωσε ότι η ΛΑΣ Ικαρίας δεν τρέφει αυταπάτες ότι η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε όπως έχει ενσωματωθεί και με πρόσφατα ψηφισμένους νόμους στη χώρα μας, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Δήλωσε ότι ο λιγνίτης, ένα ορυκτό καύσιμο που είναι σε επάρκεια, έχει στοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ως πηγή του κακού και αποτρέπεται η χρήση του από την Ε.Ε, με πρωτοστάτη την Γερμανία ως μεγάλη οικονομική δύναμη. Δήλωσε αμφιβολίες στο αν μπορεί να γίνει πραγματική καθαρή ενεργειακή μετάβαση αλλά παρόλα αυτά, η ΛΑΣ θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο σχεδιασμό με τη δική της προσέγγιση. Τέλος, ζήτησε ενεργότερη συμμετοχή πολιτών και φορέων μέσω περισσότερης ενημέρωσης.
Ικαριακή Ραδιοφωνία