Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Σχεδιάζοντας το πολιτιστικό Masterplan για την Ικαρία σε συνεργασία με φορείς και την τοπική κοινωνία

Σχεδιάζοντας το πολιτιστικό Masterplan για την Ικαρία σε συνεργασία με φορείς και την τοπική κοινωνία

by ikariaki.gr
342 views

Το κάλεσμα από τις ερευνήτριες που βρέθηκαν στην Ικαρία ήταν για την Τρίτη 13 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου.

Ένα πολιτιστικό Masterplan για την πολιτιστική ταυτότητα της Ικαρίας

Με την συμμετοχή εκπροσώπων από Φορείς, Συλλόγους την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και κατοίκους του νησιού μας έλαβε χώρα το συμμετοχικό εργαστήρι, το οποίο ολοκλήρωσε έναν κύκλο επιστημονικής έρευνας σε όλη την Ικαρία των τελευταίων ημερών.

Οι ερευνήτριες Αντιγόνη Παπαγεωργίου και Έλλη Λεβεντάκη βρέθηκαν στην Ικαρία και ήρθαν σε επαφή με την Τοπική Κοινωνία, κατέγραψαν στοιχεία και δεδομένα σε επιτόπια έρευνα με σκοπό την εκπόνηση ενός πολύ σημαντικού Ερευνητικού Έργου με τίτλο ”Σχεδιασμός πολιτιστικού masterplan, πολιτιστικής ανάπτυξης, πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χώρας” ένα έργο το οποίο έχει αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά από σχετική ανάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για ποιο λόγο να γίνει ένα πολιτιστικό Masteplan στην Ικαρία

Σκοπός είναι μέσω της επιστημονικής καταγραφής να απαντηθούν τα εξής βασικά ερωτήματα:

  • Πως μπορεί ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα να αποτελέσουν στοιχεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές και πόλεις;

  • Με ποιόν τρόπο οι διαδικασίες τοπικού και περιφερειακού προγραμματισμού / σχεδιασμού μπορούν να συμπεριλάβουν τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα σε συνεκτικά προγράμματα ανάπτυξης;

  • Πως μπορεί να σχεδιαστεί μια στρατηγική η οποία θα μεγιστοποιεί το όφελος από τα εργαλεία placebranding;

Στο Παλαιό Δημαρχείο έγινε καταγραφή σύμφωνα με την επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθείται σύμφωνα με ερωτήσεις που τέθηκαν στους παρευρισκομένους και συγκεντρώθηκαν πολύτιμα δεδομένα για τους Φορείς Πολιτισμού, τα Αξιοθέατα, τις Εκδηλώσεις και τις Δραστηριότητες που απαρτίζουν την Πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η ερευνήτρια Έλλη Λεβεντάκη

Η Έλλη Λεβεντάκη είναι ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και ερευνήτρια. Αυτό το διάστημα είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

Έχει πτυχίο ιστορίας και θεωρίας της τέχνης, καθώς και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ιστορία της τέχνης και στην επιμέλεια εκθέσεων από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την απασχολεί η αμφισβήτηση των κυρίαρχων ιστορικών αφηγήσεων και στερεοτύπων, με έμφαση στις βεβαιότητες που πηγάζουν από εθνικά ή/και πατριαρχικά στεγανά, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει την ανάδειξη του έμφυλου ζητήματος μέσω του πολιτισμού και την προώθηση της συζήτησης για τα εργασιακά δικαιώματα στο πεδίο των τεχνών. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, της AICA και του ICOM.

Πως μπορούμε να συμμετέχουμε;

Η έρευνα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες καθώς και η επεξεργασία των δεδομένων, όποιος φορέας ή κάτοικος θα θελήσει να συνεισφέρει στην έρευνα μπορεί να έρθει σε επαφή με τις ερευνήτριες, τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος Οκτωβρίου 2024.

 

Η ερευνήτρια Αντιγόνη Παπαγεωργίου

Η Αντιγόνη Παπαγεωργίου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πολιτιστική Διαχείριση (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και εκπόνησε το διδακτορικό της στις Πολιτιστικές Βιομηχανίες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία (υποτροφία AHRC) όπου μελέτησε τη στροφή των νέων εργαζόμενων σε μορφές δημιουργικής εργασίας και στην startup επιχειρηματικότητα στην Αθήνα της κρίσης. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε έργα που αφορούν στους τομείς των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών και ιδιαίτερα στην δημιουργική εργασία και παραγωγή καθώς και στην αξιολόγηση πολιτικών που αφορούν την ανεργία και απασχολησιμότητα των νέων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το κοινωνικό φύλο, την ανάδυση των συνεργατικών χώρων εργασίας, τους ψηφιακούς νομάδες και την στροφή στην gig οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια δείγματα της ερευνητικής δουλειάς της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το Local Economy, το Gender, Place and Culture, καθώς και το The Greek Review of Social Research. Από το Μάρτιο του 2023 είναι εντεταλμένη διδάσκουσα με γνωστικό αντικείμενο την «Πολιτιστική Διαχείριση» και τις «Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες» στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue