4 οι νεκροί (μεταξύ αυτών και ο διακινητής), 30 οι αγνοούμενοι
γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου
Ξεκίνησαν από τις χώρες τους διωγμένοι από την ένδεια και τις συρράξεις, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Οι οικογένειές τους ξεπούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να συλλέξουν το ποσό που απαιτούν οι σύγχρονοι «έμποροι των εθνών» για τη διακίνηση προσφύγων, μα κατέληξαν, για μια ακόμη φορά στα υγρά βάραθρα του Αιγαίου.
Ποιος «πνίγει» αυτούς τους ανθρώπους; Ποιος αδιαφορεί για τη διαρκώς διογκούμενη παράνομη μετανάστευση; Ποια ανθρωπιστικά μέτρα λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο; Όσο τα αναπάντητα ερωτήματα θα πληθαίνουν, τόσο οι σοροί των ναυαγών προσφύγων θα ξεβράζονται σε ακριτικά νησιά!
Τέσσερις σοροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από άνδρες του Λιμενικού Σώματος Σάμου, οι οποίοι εξακολουθούν να «χτενίζουν» ακόμη όλη τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου όπου και σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουλίου ένα ακόμη ναυάγιο σε σκάφος διακίνησης. Ο ένας εκ των νεκρών, Ευρωπαϊκής καταγωγής, αναγνωρίστηκε από τους διασωθέντες ως ο «καπετάνιος» του τουριστικού τύπου σκάφους, το οποίο μετέφερε περί τους τριάντα οκτώ πρόσφυγες. Η συνήθης μεταφορική ικανότητα τέτοιων πλοιαρίων δεν ξεπερνά τα 8-10 άτομα.
Το σκάφος, σύμφωνα με στοιχεία μαρτυρίας Σύρου επιζώντα, σημείωσε βλάβη στη μηχανή και σταμάτησε να πλέει, ενώ στην περιοχή «Μπουγάζι» (σημείο μεταξύ Σάμου και Ικαρίας) έπνεαν νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ. Καθώς άρχισε να «μπάζει νερά» και να γέρνει επικίνδυνα, οι δύο διακινητές προσπάθησαν να διαφύγουν του κινδύνου επιβιβαζόμενοι στη μόνη σωσίβια λέμβο, πράγμα που προκάλεσε εμπλοκή εκ μέρους των προσφύγων. Το σκάφος και η λέμβος βυθίστηκαν 10 περίπου ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σάμου, σε διεθνή ύδατα και σε σημείο μεγάλου βάθους (1.000 μέτρων).
Σκάφη του Λιμενικού από Βαθύ, Καρλόβασι, Ικαρία και Χίο έσπευσαν σε βοήθεια, ενώ αμέσως απογειώθηκε και super puma που εντόπισε και ανέσυρε έξι επιζώντες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χίο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σωστικά μέσα των ναυαγών ήταν χρώματος μαυρομπλέ και όχι πορτοκαλί ή κίτρινα, προκειμένου οι πρόσφυγες να μην εντοπίζονται! «Υπάρχει ολόκληρη «βιομηχανία» και «δίκτυο» πίσω από το διογκούμενο ρεύμα μετανάστευσης» σημειώνει η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή, η οποία καταγγέλλει την ανυπαρξία εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής και εξαίρει το ήθος και την άμεση κινητοποίηση και ανθρωπιστική δράση των ανδρών του Λιμενικού Σώματος Σάμου κάτω από αντίξοες καιρικές -και όχι μόνο- συνθήκες, καθώς και του Παραρτήματος Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Οι έρευνες για τη διάσωση θα συνεχιστούν έως και το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιουλίου, καθώς συμπληρώνονται εβδομήντα δύο ώρες από το τραγικό ναυάγιο. Ασαφής παραμένει μέχρι στιγμής ο αριθμός των αγνοουμένων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων πιθανολογείται ο τραγικός απολογισμός των αδικοχαμένων προσφύγων, Σύρων και Αφγανών κατά πλειοψηφία, να ξεπεράσει τα τριάντα άτομα.
Αεροδιακομιδή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έγινε σε 17χρονο, Τουρκικής καταγωγής, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Σάμου, ενώ και ένας ακόμη επιζών, νοσηλεύεται σε θάλαμο. Τέσσερις ακόμη πρόσφυγες, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ζητήθηκαν οι καταθέσεις τους, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών Σάμου. Τα άτομα που παραμένουν εκεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες επισήμως πληροφορίες, ξεπερνούν τα τριακόσια και είναι διαφορετικών εθνικοτήτων.