(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)
Όχι, δεν ήταν καταδρομείς, ούτε φαντάροι σε άσκηση. Δεν ήταν ούτε κομάντο, εκπαιδευμένοι σε «επικίνδυνες αποστολές». Ήταν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με τα ίδια οικονομικά αδιέξοδα, πολλά καθημερινά άγχη και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, όπως κάθε Έλληνας του σήμερα. Κι όμως… επιβιβάστηκαν σε ιδιωτικό πλωτό σκάφος και πήγαν δια θαλάσσης στη «σπηλιά της φώκιας» κοντά στο ακρωτήριο Πράσσο της ακριτικής Σάμου, για μια ιδιαίτερη εθελοντική δράση: Συγκράτηση του ελάχιστου επιφανειακού χώματος και των σπόρων, με στόχο την επίτευξη μελλοντικής φυσικής αναγέννησης πεύκων.
Επί ώρες τα αλυσοπρίονα δούλευαν ασταμάτητα . Οι καμένοι κορμοί έγιναν φράγματα ανάσχεσης, προκειμένου η επικείμενη ισχυρή καταιγίδα να μην ξεπλύνει το χώμα που απέμεινε στην δύσβατη και βραχώδη άκρη της Σάμου, μετά την ισχυρή πυρκαγιά που κατέκαυσε την περιοχή τρεις μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2013. Με εργαλεία και καύσιμα «ρεφενέ», με γέλια και στολές παραλλαγής, με απίστευτο κέφι και μεγάλη προσπάθεια, τα μέλη και οι φίλοι της «Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου» (ΚΕΠΣ), έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Τα φτυάρια, οι κασμάδες και οι τσάπες μετατράπηκαν στα χέρια των εθελοντών από απλά σκαπτικά, σε εργαλεία αναγέννησης του δάσους. Κατασκευάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες 130-140 μέτρα κορμοφραγμάτων!
«Με την δράση αυτή, που ήταν εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών Σάμου, στοχεύαμε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα την επέμβαση σε μια ακόμη καμένη περιοχή της Σάμου. Στόχος μας ήταν η επίτευξη μελλοντικής φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης του πευκοδάσους που μέρος του καταστράφηκε στη φωτιά του περασμένου Ιουλίου…» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΠΣ Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος.
Κατά τη δεύτερη φάση της εθελοντικής δράσης, θα γίνει αναδάσωση και στη συνέχεια περιοδικό πότισμα των δενδρυλλίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Σάμος είναι η πρώτη πανελληνίως στον εθελοντισμό, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Στο νησί του Πυθαγόρα δραστηριοποιούνται ενεργά πλήθος συλλόγων, οι οποίοι και διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου το 1ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού με στόχο την αλληλογνωριμία των μελών και τη διασύνδεση των ομάδων.
«Γνωρίζουμε από κοντά τις ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει η Σάμος. Ενεργοποιούμαστε ως άτομα, ως πολίτες, ως σύνολα, γεμίζουμε δημιουργικά το χρόνο μας, διασκεδάζουμε, εξασκούμε νου και σώμα, εξυψώνουμε το πολιτισμικό μας επίπεδο, ενδυναμώνουμε τον ιστό της κοινωνίας, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το περιβάλλον», είναι το μήνυμα του φεστιβάλ εθελοντισμού.