Home ΚοινωνίαΕπικαιρότηταΣάμος-Ικαρία: Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου σε συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού

Σάμος-Ικαρία: Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου σε συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού

by ikariaki.gr
0 views

Καταδίκη για το λαό ο νέος αιματοβαμμένος προϋπολογισμός!

Δώστε λεφτά για μισθούς υγεία και παιδεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία

Συγκεντρώσεις  Τρίτη 16 Δεκέμβρη

Σάμος: Πλατεία Πυθαγόρα στις 6:00 μ.μ,

Ικαρία: Πλατεία Ευδήλου στις 6:00 μ.μ

Και ο φετινός προϋπολογισμός συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης που προηγήθηκε. Φέρνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και παραπέρα προσαρμογή στις επιταγές της πολεμικής οικονομίας, προμηνύοντας νέες θυσίες στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ -ΕΕ. Το 95% των φόρων – κυρίως οι έμμεσοι – θα φορτωθούν ξανά στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με τους άμεσους και έμμεσους φόρους να αυξάνονται από 70 δις ευρώ το 2025 σε 73,5 το 2026.

Η λεγόμενη ‘’δημοσιονομική σταθερότητα’’, την οποία πιπιλίζουν κάθε φορά που ο λαός διεκδικεί το οτιδήποτε, θεωρεί κόστος οποιαδήποτε ανάγκη μας όπως την αντιπυρική – αντιπλημμυρική – αντισεισμική προστασία και εμπορευματοποιεί ολοένα και περισσότερο το ρεύμα, το νερό, τη λαϊκή στέγη και τα τρόφιμα γιατί για το μεγάλο κεφάλαιο αυτά θεωρούνται επενδυτικές ευκαιρίες!

Παράλληλα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, δεν «υπάρχει σάλιο» για αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά για τους εφοπλιστές αυτό είναι προ πολλού «δεδομένο», ενώ η κυβέρνηση έχει εγγράψει άλλα 300 εκατ. στον νέο προϋπολογισμό για να «πρασινίσουν» τον στόλο τους.

Από την άλλη τα δισεκατομμύρια ρέουν άφθονα για την πολεμική προετοιμασία με τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας να τρίβουν τα χέρια τους αφού περιμένουν 21 δις ευρώ από το κράτος! Το 5% του ΑΕΠ θα πάει στην παραγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων για να στέλνονται στις πολεμικές εστίες όπου γης για τα συμφέροντα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βλέπουν το μισθό τους να τελειώνει στις 15 του μήνα, να ζουν στην ανέχεια την ενεργειακή φτώχεια.

Σε όλα αυτά έρχεται σαν το κατάλληλο κομμάτι του πάζλ η κατάπτυστη συμφωνία της κυβέρνησης με τη ξεπουλημένη ΓΣΕΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες πλέον θα πρέπει να πάρουν έγκριση από την ίδια τη ΓΣΕΕ για να εφαρμοστούν σε έναν κλάδο. Παραμένει το πάγωμα των τριετιών, παραμένει η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δεν εξασφαλίζονται οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αφού εξακολουθεί ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Στόχος είναι να παραμείνουν παγωμένοι και στα ελάχιστα όρια οι κλαδικοί μισθοί, όπως ακριβώς γίνεται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων ώστε να συνεχίσουν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και σε περίοδο πολεμικής οικονομίας.

Λύση και διέξοδος είναι οι αγώνες για να μπουν εμπόδια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, μείωση της φορολογίας, σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, μέτρα ανακούφισης από το κύμα ακρίβειας, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο σε κλάδους και χώρους δουλειάς, για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ταξικού κινήματος, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων/μονοπωλίων που μας οδηγούν στα σφαγεία του πολέμου! Να δυναμώσει η πάλη μέσα στους εργασιακούς χώρους, να ενισχυθεί το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική σε κάθε συνοικία, σε κάθε σχολειό και σχολή!

Όλοι στις συγκεντρώσεις την Τρίτη 16 Δεκέμβη:

Σάμος: Πλατεία Πυθαγόρα στις 6:00μμ,

Ικαρία: Πλατεία Ευδήλου στις 6:00μμ

ενάντια στον αιματοβαμμένο προϋπολογισμό του 2026!

Η Διοίκηση

Διαβάστε ακόμα