ΥΛΙΚΑ
(για ένα μεσαίο βαζάκι)
1 κούπα λευκή ζάχαρη
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35%, χλιαρή *(είναι πολύ σημαντικό μην είναι κρύα-ζεσταίνουμε λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι)
1/2 κτγ αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τη ζάχαρη και 1/4 κούπας νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράζουμε μέχρι η καραμέλα να αποκτήσει ένα καστανό-χρυσό χρώμα. Κατεβάζουμε από το μάτι και την αφήνουμε να κάτσει για 1 λεπτό.
2. Ξεκινώντας να ανακατεύουμε την καραμέλα με ένα σύρμα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε γρήγορα και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα αδειάζουμε στο βάζο. Τοποθετούμε στο ψυγείο όλο το βράδυ πριν καταναλωθεί. Διατηρείται στο ψυγείο και μπορεί να ζεσταθεί στα μικροκύματα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.Κατά το βράσιμο είναι καλό να προσέχετε αφού από τη στιγμή που η καραμέλα αρχίσει να παίρνει χρώμα, είναι πολύ εύκολο να σκουρύνει παραπάνω από το κανονικό. Γενικά όσο πιο σκούρα, τόσο πιο πικρή θα βγει η σάλτσα. Παράλληλα, πρέπει να προσέχετε να μην την κατεβάσετε από τη φωτιά πολύ νωρίς και δεν πάρει το σωστό χρώμα γιατί τότε δεν θα πήξει σωστά.
2. Την ώρα που προσθέτετε την κρέμα χρειάζεται προσοχή γιατί το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει η επιφάνεια του, ενώ μπορεί να πετάγονται σταγόνες με το ανακάτεμα. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται γρήγορα και με ένταση αλλιώς μπορεί η καραμέλα να πήξει σε μερικά σημεία.
3.Αν η καραμέλα πήξει σε μερικά σημεία, επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
4.Όταν το τοποθετούμε στο βάζο, το μείγμα θα είναι ακόμη σχετικά ρευστό αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό καθώς θα αρχίσει να σταθεροποιείται σιγά σιγά όπως κρυώνει.
Ο Ρατατούλης της Ικαριακής
Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 fm