«Η ΔΕΗ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την παραγωγή του εθνικού προϊόντος και οφείλει να έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση, όταν θα είναι έτοιμη η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς τώρα η συζήτηση διεξάγεται με συνθήματα, «συνδικαλιστικές» κορώνες εντυπωσιασμού και χωρίς προτάσεις. Η καταστροφολογία του κυρίου Χατζηδάκη επιβαρύνει, αντί να βοηθάει τη θέση της ΔΕΗ» δήλωσε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο ίδιος, μιλώντας στην στην ΕΡΤ 1 αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, όπως ανέφερε και στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε όμως, ότι μία συζήτηση που γίνεται με παραπλανητικά στοιχεία και μόνο με λογιστικούς όρους, δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική θέση της εταιρείας. Η ΔΕΗ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την παραγωγή του εθνικού προϊόντος και οφείλει να έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Έχει επιπλέον, κεντρικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης της χώρας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, χωρίς εκπομπές του θερμοκηπίου. Τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση επιλέγει να παραβλέπει τον αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό της ρόλο και την αξία της εργασίας που δημιουργεί.
«Η ΔΕΗ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και το 2015, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, επέλεξε να μην υιοθετήσει τακτική καταστροφολογίας. Επέλεξε αντίθετα, να δουλέψει σε ένα διαφορετικό πλάνο για το μέλλον της εταιρείας, με την εκπόνηση business plan από την McKinsey, την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, την υλοποίηση του υβριδικού σταθμού στην Ικαρία, την αδειοδότηση της Μεσοχώρας, τη δραστηριοποίησή της στην περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων, τη σημαντική μείωση του δανεισμού της κατά 1 δισ. ευρώ κ.ά.» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια, στο μοντέλο της «Μικρή ΔΕΗ» και τα ΝΟΜΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας των προηγούμενων Κυβερνήσεων, από το 2002 και όλα τα προηγούμενα χρόνια, να προσαρμόσουν τη ΔΕΗ στα δεδομένα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και τη νέα πραγματικότητα των δεσμεύσεων της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Επέλεξαν αντίθετα, μία θνησιγενή στρατηγική υπέρογκου δανεισμού, που δεν συμπεριελάμβανε στρατηγική ανάπτυξης στον τομέα των ΑΠΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το 2014, δεν είχε κανένα εργαζόμενο και μόνο 1% στο μερίδιο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τώρα είναι στο 3%, με ορίζοντα αύξησης στο 9%, τα επόμενα δύο χρόνια».
Για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, ο Σ.Φάμελλος πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες σχεδιάστηκε λόγω της καταδικαστικής για την Ελλάδα Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, λόγω μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη και όχι λόγω της υποχρέωσης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι, απέδειξε ότι το ενδιαφέρον των ιδιωτών έχει απομακρυνθεί από τις λιγνιτικές μονάδες, λόγω και των δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή.
Για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το 2015, ο ΕΛΑΠΕ ήταν ελλειμματικός κατά 0,8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα τον παραδίδουμε πλεονασματικό στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το πλεόνασμα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, σε μία προσπάθεια να «ισοσκελίσει» την επικείμενη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Το έλλειμα του Ειδικού Λογαριασμού ήταν αποτέλεσμα του σχήματος στήριξης ΑΠΕ που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν (σύστημα εγγυημένων τιμών), το οποίο και αντικατέστησε η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με ένα σύστημα διαγωνιστικών διαδικασιών που μειώνει το κόστος στον καταναλωτή και δίνει διαφάνεια στην αγορά ΑΠΕ.
Για τα περί 900 εκατ. ευρώ ζημιές της ΔΕΗ για το 2018
Παρότι, και το 2013 και το 2008, υπήρχαν αντίστοιχες ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, στο έτος 2018 περιέχονται λογιστικές και όχι μόνο πραγματικές ζημίες:
-245 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων
-165 εκατ. ευρώ της πρόβλεψης εθελούσιας συνταξιοδότησης
-109 εκατ. ευρώ από διεκδικήσεις τόκων και δικαστικές εκκρεμότητες
Εξάλλου πώς θα μπορούσε μία χρεωκοπημένη εταιρεία, το 2018, να επενδύσει 800 εκατ. ευρώ σε νέα έργα και να αναβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα, από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s; αναρωτήθηκε ο Σ. Φάμελλος.
Για τα Υ.Κ.Ω
Η καταβολή των οφειλόμενων χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω), του δημοσίου προς τη ΔΕΗ, σταμάτησε το 2012, λόγω νόμου της τότε κυβέρνησης. Το 2017, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέβαλλε το υπόλοιπο της οφειλής για την περίοδο 2012-2016, χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Τώρα, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό μέχρι το 2011.
Για τις οφειλές πελατών
Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σωκράτης Φάμελλος, διέψευσε τα περί μη διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν ήδη ανατεθεί σε δικηγορικά γραφεία. Επισήμανε όμως, ότι οι οφειλές αυξήθηκαν δραματικά, την περίοδο 2010-2014, με την επιβάρυνση από το ΕΕΤΗΔΕ, και λόγω των μεγάλων αυξήσεων (60%), στην τιμή του ρεύματος την ίδια περίοδο, που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το Ταμείο επανασυνδέσεων που έδωσε τη δυνατότητα στους πιο ευάλωτους πολίτες να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού.
Έκλεισε με ένα σχόλιο για το πλάνο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Περιμένουμε το σχέδιο του κυρίου Χατζηδάκη, ώστε να το συζητήσουμε. Υπάρχει κίνδυνος όμως, η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, να αποστερήσει τη ΔΕΗ από ένα ιδιαιτέρως πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που της αποφέρει 350 εκατ. ευρώ EBITDA ανά έτος. Η στέρηση παγίων και κερδών θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ΔΕΗ και του δανεισμού της. Από την άλλη, η πρόταση αυτή αφορά σε ένα σταθερό, κερδοφόρο, φυσικό μονοπώλιο. Δεν αφορά σε νέες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Φοβόμαστε ακόμη ότι, το ίδιο σχέδιο που επικαλούνται ως σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, είτε το γνωρίζουν, είτε όχι, μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτό επιμένουμε σε μία σοβαρή συζήτηση».
Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr