Εκφυλισμός με το «καλημέρα» από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό
Δυο μέτρα και δυο σταθμά στη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων
Η προσπάθεια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να αλλοιώσει τους συσχετισμούς και να αποκλείσει για άλλη μια φορά τους συμβασιούχους από το δικαίωμα της συμμετοχής τους με πλήρη δικαιώματα στα συνδικάτα, σημάδεψε το 43ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου.
Τις μεθοδεύσεις τους αποκάλυψε η ΔΑΣ ΟΤΑ. Στην έναρξη του Συνεδρίου ο Β. Πετρόπουλος, εκ μέρους της ΔΑΣ, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις για τις οποίες η πλειοψηφία χρησιμοποίησε διαφορετικά «μέτρα και σταθμά» στη συζήτηση για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε τις εξής περιπτώσεις:
- Στο νεοσύστατο Σωματείο Δήμου Ασπροπύργου βρέθηκαν 11 ψηφίσαντες που προηγουμένως είχαν ψηφίσει και στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου – Ελευσίνας – Μάνδρας. Με τη συμμετοχή αυτών των 11 ψηφισάντων το Σωματείο Δήμου Ασπροπύργου έβγαλε αντιπρόσωπο, που κανονικά δεν τον δικαιούνταν.
- Η πλειοψηφία απέκλεισε τους αντιπροσώπους των Σωματείων στους Δήμους Αγίου Νικολάου Κρήτης και Φωκίδας με τη δικαιολογία της εκπρόθεσμης εκλογής τους. Ομως, δέχθηκε τους 17 αντιπροσώπους (στην πλειοψηφία τους ΔΑΚΕ) που εξέλεξε εκπρόθεσμα – και αυτό – το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας στο Δήμο Αθήνας.
- Η πλειοψηφία απέκλεισε τον αντιπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ικαρίας με τη δικαιολογία ότι οι εκλογές έγιναν με δικηγόρο που δεν είχε διοριστεί από το Πρωτοδικείο Σάμου ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Ομως, το Πρωτοδικείο δεν μπορεί να διορίσει δικηγόρο ως δικαστικό αντιπρόσωπο, παρά μόνο να δηλώσει την αδυναμία του να παραβρεθεί στις εκλογές με δικαστικό αντιπρόσωπο, όπως έγινε στις εκλογές στην Ικαρία. Στην περίπτωση αυτή, είναι σύνηθες το ρόλο του δικαστικού να τον αναλαμβάνει ένας δικηγόρος, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν Ειρηνοδικεία και οι συγκοινωνίες είναι προβληματικές. Από την άλλη, η πλειοψηφία δέχθηκε αντιπρόσωπο του Σωματείου στην Τήνο, παρόλο που κι εκεί οι εκλογές έγιναν με δικηγόρο.
- Διαπιστώθηκε ότι ένας εργαζόμενος ψήφισε σε δύο Σωματεία στο Δήμο Πειραιά. Στη μία περίπτωση με τη συμμετοχή του βγήκε αντιπρόσωπος.
- Στο Ηράκλειο η διοίκηση (ΣΥΡΙΖΑ) του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού ακύρωσε παράνομα και παράτυπα ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ για την εκλογή ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων.
- Στη Χαλκίδα υποψήφιος με τη ΔΑΣ ΟΤΑ δεν νομιμοποιήθηκε γιατί θεωρήθηκε μεμονωμένος υποψήφιος.
Ακόμα ο Β. Πετρόπουλος ζήτησε:
- Να γίνουν δεκτοί οι αντιπρόσωποι που εκλέχθηκαν από συμβασιούχους, οι οποίοι ψήφισαν σε δεύτερες κάλπες που είχαν στηθεί σε 14 δήμους, όπως είχε προτείνει η ΔΑΣ.
- Να μην αποκλειστούν για οικονομικούς λόγους τα σωματεία που θέλουν αλλά δεν μπορούν άμεσα να τακτοποιηθούν οικονομικά. Να νομιμοποιηθούν αφού γίνει ρύθμιση και τα σωματεία δεσμευθούν για την τήρησή της.
- Σήμερα να γίνει καταστατικό συνέδριο και να ληφθεί απόφαση για συμμετοχή στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλο) και η ΔΑΚΕ υπεραμύνθηκαν των επιλογών τους στη διαδικασία της νομιμοποίησης με διάφορα προσχήματα. Στη συνέχεια, προσπάθησαν για τις περιπτώσεις που ανέφερε η ΔΑΣ και άλλες που αναδείχθηκαν, να αποφασίσει το σώμα των συνέδρων για όλες μαζί σε μία ψηφοφορία και όχι κατά περίπτωση, όπως είναι το λογικό, αφού έχουν διαφορές μεταξύ τους. Στην επιμονή των συνέδρων της ΔΑΣ να γίνει ψηφοφορία κατά περίπτωση, ο Θ. Μπαλασόπουλος έφτασε να βιαιοπραγήσει σε βάρος του Β. Πετρόπουλου και λίγο μετά επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό σε βάρος άλλων συνέδρων.
Τελικά, η πλειοψηφία των συνέδρων αποφάσισε να γίνει ψηφοφορία κατά περίπτωση. Η ηγεσία της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» προσπάθησε να μπλοκάρει τη διαδικασία και αμέσως έγινε φανερό ότι «δόθηκε εντολή» στους συνέδρους της και σε αυτούς της ΔΑΚΕ να αποχωρήσουν από το συνέδριο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη απαρτίας. Λίγο μετά αποχώρησαν ο ίδιος ο Θ. Μπαλασόπουλος και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Β. Πολυμερόπουλος.
Οι παρατάξεις που έμειναν συνέχισαν τις εργασίες και εξέτασαν ένα μέρος των νομιμοποιήσεων. Αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόταση να μην αποκλειστούν τα σωματεία που δεν έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά, αφού αναλάβουν τη δέσμευση να τακτοποιηθούν το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένη ρύθμιση.