Table of Contents
*Ο Δρ. Μαλαχιάς θα ταξιδέψει στην Ικαρία για να εξετάσει ορθοπαιδικούς ασθενείς (κατόπιν ραντεβού, τηλ.: 6936503290), στο ιατρείο του (πλατεία Αγίου Κήρυκου, διαγωνίως έναντι Εθνικής Τράπεζας), την Πέμπτη 24 και τη Δευτέρα 28 Ιούλη.
Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου;
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα-επεμβατική τεχνική στην οποία ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός χρησιμοποιεί ένα αρθροσκόπιο (κάμερα) για να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Ορισμένες παθήσεις του γόνατος μπορούν να θεραπευτούν αρθροσκοπικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να πραγματοποιήσει την επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές (συνήθως δύο μικρές οπές αρκούν) για να δημιουργήσει τα σημεία πρόσβασης από τα οποία θα εισάγει στην άρθρωση του γόνατος, αρθροσκοπικές βελόνες, νυστέρια ή άλλα ειδικά χειρουργικά εργαλεία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος;
Η αρθροσκόπηση γόνατος έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το παραδοσιακό ανοικτό χειρουργείο γόνατος (π.χ. την αρθροπλαστική), επειδή:
- προξενεί πολύ μικρό τραύμα στην άρθρωση (το οποίο, με τη σειρά του, ελαχιστοποιεί τον πόνο και την δημιουργία ουλής στο γόνατο)
- γίνεται, συνήθως, με ημερήσια νοσηλεία (οι ασθενείς, συνήθως, επιστρέφουν σπίτι την ίδια μέρα)
- τυπικά, απαιτεί μικρή περίοδο ανάρρωσης
- μπορεί να αναβάλλει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, μέσω θεραπευτικής αντιμετώπισης της αιτίας της σε πρώιμο στάδιο
- μπορεί να καθυστερήσει ή να εξαφανίσει την ανάγκη για αρθροπλαστική γόνατος θεραπεύοντας προ-αρθριτικές καταστάσεις που προξενούν, σε βάθος χρόνου, οστεοαρθρίτιδα του γόνατος
Ποιες παθήσεις του γόνατος αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση (επέμβαση με κάμερα);
Συνήθεις τραυματισμοί και παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση γόνατος είναι:
- ρήξη έσω ή έξω μηνίσκου (έχει σκιστεί ένας ειδικός τύπος χόνδρου που καλείται μηνίσκος και παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών στην άρθρωση του γόνατος, απορροφώντας τους κραδασμούς): το αντιμετωπίζουμε με αρθροσκοπική συρραφή ή μηνισκοπλαστική
- εστιασμένη, πλήρους πάχους, χόνδρινη βλάβη στο γόνατο ή οστεονέκρωση: αντιμετωπίζεται με μικροκατάγματα, αυτόλογη χονδρογένεση με χρήση μεμβράνης (AMIC procedure), έγχυση βλαστοκυττάρων από μυελό των οστών (BMAC).
- Ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού: αντιμετωπίζεται με συνδεσμοπλαστική χιαστού, με χρήση αυτόλογων τενόντιων μοσχευμάτων
- αφαίρεση ελεύθερων χόνδρινων σωμάτων από την άρθρωση του γόνατος
Πόσο διαρκεί μια επέμβαση αρθροσκόπησης γόνατος;
Η διάρκεια εξαρτάται από τα ευρήματα και τον τύπο της θεραπείας που επιλέγεται και, συνήθως, κυμαίνεται μεταξύ μισής και μίας ώρας.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης γόνατος για ρήξη μηνίσκου;
Τα αποτελέσματα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ καλά και ο πόνος υποχωρεί μετά από λίγες μέρες.
Τι αναισθησία παίρνει ο/η ασθενής που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση γόνατος;
Η επιλογή εναπόκειται στην αναισθησιολόγο και στον/στην ασθενή, με βάση το ιστορικό και τις προσωπικές επιλογές του/της ασθενούς. Συγκεκριμένα, η αναισθησία που λαμβάνει ο/η ασθενής που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι είτε 1) γενική αναισθησία είτε 2) ένεση ενδορραχιαίας αναισθησίας, με την οποία ο/η ασθενής παραμένει ξύπνιος/α. Στην δεύτερη περίπτωση, ο/η ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την επέμβαση από την οθόνη της ειδικής τηλεόρασης, όπου του/της εξηγούνται όλα τα βήματα του χειρουργείου στο οποίο υποβάλλεται, τη στιγμή που πραγματοποιούνται, από τον χειρουργό, Επίκ. Καθηγητή, κο Μαλαχιά.
Πόσο χρόνο πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο ασθενής που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση γόνατος;
Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο/η ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα του χειρουργείου (λίγες ώρες μετά), καθώς πρόκειται για μια ατραυματική, ελάχιστα-επεμβατική τεχνική.
Πότε περπατάει ασθενής που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση γόνατος;
Ο/η ασθενής μπορεί να περπατήσει, με πατερίτσες, χωρίς φόρτιση, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Αν έχει γίνει μηνισκοπλαστική, ο/η ασθενής μπορεί να περπατήσει ελεύθερα μετά από λίγες μέρες, χωρίς καμία προφύλαξη. Αν έχει γίνει συρραφή μηνίσκου, συνίσταται βάδιση, χωρίς φόρτιση, με πατερίτσες, για 20 ημέρες, περίπου, και κατόπιν, μερική φόρτιση για άλλες 20 ημέρες.
Ποια είναι η αποκατάσταση ασθενούς που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση γόνατος;
Η αποκατάσταση είναι άριστη και ξεκινά γρήγορα. Φυσικοθεραπείες αρχίζουν 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και πραγματοποιούνται σε συχνότητα δύο συνεδρίες την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα 1 μήνα, περίπου.
Υπάρχουν επιπλοκές σχετιζόμενες με αρθροσκόπηση γόνατος;
Όπως κάθε είδους επέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό (ξεκινώντας από λήψη φαρμάκων από το στόμα, διενέργεια ένεσης και φτάνοντας στη χειρουργική επέμβαση), έτσι και η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί, σπάνια, να εμφανίσει κάποιες επιπλοκές. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί πως το ποσοστό επιπλοκών της συγκεκριμένης επέμβασης είναι πάρα πολύ μικρό, μιας και πρόκειται για μια ατραυματική, ελάχιστα-επεμβατική θεραπεία που γίνεται με χρήση mini αρθροσκοπικής κάμερας.
Ποιος είναι ο Δρ. Μαλαχιάς:
Ο επίκουρος καθηγητής ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής EUC Φρανκφούρτης, Δρ. Μαλαχιάς, είναι ένας εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός με έδρα την Αθήνα και καταγωγή από την Ικαρία. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 2005. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα και το Διδακτορικό του στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εν συνεχεία, έλαβε υποτροφίες για χειρουργική υπερεξειδίκευση – με ειδικό αντικείμενο ενδιαφέροντος τις ελάχιστα-επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές – σε διεθνή ακαδημαϊκά κέντρα του υψηλότερου επιπέδου, όπως το κορυφαίο ορθοπαιδικό νοσοκομείο της Αμερικής (νούμερο 1 στις ΗΠΑ, επί 14 συναπτά έτη), Hospital for Special Surgery (Νέα Υόρκη), η Clinica Ars Medica (Λουγκάνο, Ελβετία), και η ATOS Klinik (Χαϊδελβέργη, Γερμανία / εθνική υποτροφία). Μεταξύ άλλων, είχε ως μέντορες: 1) τον παγκόσμιο opinion leader στην αρθροσκόπηση γόνατος, Καθηγητή, Δρ. Matteo Denti (τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκοπήσεων ESSKA), από την Ελβετία (Clinica Ars Medica, Lugano), και 2) τον διάσημο αρθροσκόπο γόνατος, ειδικό στις χόνδρινες βλάβες και τη θεραπεία της ρήξης χιαστών, Καθηγητή Δρ. Reiner Siebold, από τη Γερμανία (ATOS Klinik, Heidelberg). Από τη θητεία του στην Γερμανία και στην Ελβετία, ως clinical fellow, έχει συμμετάσχει/πραγματοποιήσει άνω των 2.000 επεμβάσεων αρθροσκόπησης γόνατος, συμπεριλαμβανομένων, συνδεσμοπλαστικών πρόσθιου χιαστού με λήψη τενόντιων αυτομοσχευμάτων, συρραφές μηνίσκων και μηνισκοπλαστικές, θεραπείες μεταμόσχευσης αυτόλογων χονδροκυττάρων σε χόνδρινες βλάβες, κ.α.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
Καλέστε 6936503290, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό & επίκουρο καθηγητή ορθοπαιδικής, κο Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά, στο ιατρείο του, στην Ικαρία, την Πέμπτη 24 και τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.
website: www.malahias.gr