Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων στον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων στον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι

by ikariaki.gr
14 views

236_1

oikologoi_prasinoi_

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει τα προβλήματα που προκαλεί το αναχρονιστικό πλαίσιο για το κυνήγι μέσω ενός «εθνικού διαλόγου για το κυνήγι». Στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου καταθέσαμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για το κυνήγι, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων και απαντήσαμε στις ερωτήσεις που έθεσε το υπουργείο για τον 1ο άξονα που αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι, όπως άδειες θήρας, εγγραφή σε σωματείο, έλεγχος, εκπαίδευση κυνηγών, δικαιώματα κυνηγού και σωματείου κτλ.(Αποστέλλονται στο 2ο συνημμένο, ΚΥΝΗΓΙ – ΑΞΟΝΑΣ Ι)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υιοθετούμε ως πολιτική θέση και στρατηγική επιδίωξη την «οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα», καθώς:

  • Με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του οικολογικού Κινήματος, θεωρούμε απαράδεκτη τη θανάτωση ζώων για ψυχαγωγία ή άθληση
  • Το κυνήγι αποτελεί απειλή τόσο για τα θηρεύσιμα όσο και τα μη θηρεύσιμα και προστατευόμενα είδη μέσω ακατάλληλων πρακτικών, λαθροθηρίας, όχλησης και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων (εκγύμναση σκύλων, μολυβδίαση κ.λπ.).
  • Το κυνήγι αποτελεί κοινωνικά οχλούσα δραστηριότητα που ασκείται επί δημοσίου αγαθού. Η άσκησή του είναι ασύμβατη με κάθε άλλη δραστηριότητα που ασκείται στον ίδιο τόπο και χρόνο και κατεξοχήν με την ανάπαυση, την αναψυχή, την έρευνα και την εκπαίδευση στη φύση.

Η άσκηση  του κυνηγιού  στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από:

  • Ένα αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, που αναφέρεται σε εποχές που το ελληνικό φυσικό περιβάλλον ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και η αποτελεσματικότητα των κυνηγετικών μέσων πολύ μικρότερη.
  • Μια κυνηγετική ηγεσία που κάνει «αγώνα» αμφισβήτησης των Προστατευόμενων Περιοχών, κάνει «αγώνα» υπονόμευσης των κρατικών δομών φύλαξης και ελέγχου ενώ επιδιώκει ταυτόχρονα να εμφανίσει τους κυνηγούς ως «διαχειριστές» της φύσης και των προστατευόμενων περιοχών.
  • Σύνδεση της δραστηριότητας με οικονομικά συμφέροντα που εμποδίζουν τους περιορισμούς στην κατοχή και διάδοση των κυνηγετικών όπλων, τη χρήση μολύβδου στους υγρότοπους και την παράνομη διακίνηση απαγορευμένων κυνηγετικών εξαρτημάτων και παράνομα θηρευμένων ειδών της άγριας πανίδας.
  • Μικροπολιτικές σκοπιμότητες εκ μέρους ορισμένων πολιτευτών και δημοτικών αρχόντων που για λόγους ψηφοθηρίας υπογείως ή δημόσια υπονομεύουν τόσο τη τήρηση της νομιμότητας όσο και τον φυσικό πλούτο τη χώρας μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουμε στον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι με τις εξής βασικές θέσεις:

  • Καταγγέλλουμε την υπονόμευση-αποστελέχωση-υποχρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών και την υποκατάσταση κρατικής αρμοδιότητας από το ιδιωτικό σώμα της κυνηγετικής ομοσπονδιακής θηροφυλακής
  • Απορρίπτουμε κάθε ισχυρισμό ότι το κυνήγι αποτελεί μέσο διαχείρισης της άγριας πανίδας.
  • Απορρίπτουμε κάθε είδους μελέτες που εκπονούνται από τις κυνηγετικές οργανώσεις και υιοθετούνται από την Πολιτεία.
  • Απορρίπτουμε τους εμπλουτισμούς με θηρεύσιμα είδη που εκτελούνται με πίεση των κυνηγετικών οργανώσεων και ευθύνη των απαξιωμένων δασαρχείων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουμε στον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι με τις εξής βασικές επιδιώξεις :

  • Την κατάργηση της ιδιωτικής Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και την αναδημιουργία ενός ισχυρού κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού.
  • Τη μείωση της κυνηγετικής περιόδου με έναρξη την 1 Οκτωβρίου και λήξη στις 31 Ιανουαρίου
  • Την απαγόρευση του κυνηγιού στις Προστατευόμενες περιοχές και σε νησιά μικρότερα από 5000 στρέμματα.
  • Την απαγόρευση του κυνηγιού της Πετροπέρδικας και της Ασπρομέτωπης Χήνας και την καθιέρωση ποσοτικών ορίων θήρευσης για όλα τα θηρεύσιμα είδη
  • Την απαγόρευση του εμπλουτισμού των βιοτόπων με θηρεύσιμα είδη και την εισαγωγή νέου νομοθετικού πλαισίου που θα υπάγει το θέμα σε κεντρικό επιστημονικό έλεγχο και σε συμβατότητα με την εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
  • Την έκδοση νέου νόμου «περί όπλων» που θα επιτρέπει την κατοχή μόνο σε κατόχους αδειών κυνηγιού ή σε μέλη σκοπευτικών συλλόγων.
  • Την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για το κυνήγι» και «Εθνικού Προγράμματος Παρακολούθησης των επιπτώσεων του κυνηγιού» με σκοπό την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στην άγρια πανίδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας.

Καλούμε την Πολιτεία να υπερασπιστεί επιτέλους το δικαίωμα των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας μας για αυθεντική εμπειρία στη φύση, χωρίς την παράμετρο κυνήγι που πιέζει τους πληθυσμούς των άγριων ζώων και επηρεάζει τη συμπεριφορά τους. Καλούμε την Πολιτεία να υπερασπιστεί το δημοκρατικό δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς κίνδυνο της ζωής τους, δυσφορία και αναστάτωση.

Απαιτούμε την πλήρη πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας που θα εκδηλωθεί ξανά τον φετινό Απρίλιο. Απαιτούμε από τους βουλευτές και τους δημοτικούς άρχοντες που εκλέγονται στα Ιόνια νησιά να σταματήσουν τη δημόσια ή υπόγεια υπονόμευση της εφαρμογής της νομιμότητας.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue