Home ΚοινωνίαΣάμος Προτάσεις της ΑΚΙΣ για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Σάμου

Προτάσεις της ΑΚΙΣ για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Σάμου

by ikariaki.gr
21 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚΙΣ της  20 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΚΙΣ κατέθεσε σήμερα 4 προτάσεις αξιοποιήσεις του ΞΕΝΙΑ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη συζήτηση του 7ου θέματος της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ που αφορά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου εδώ και πολλά χρόνια ΞΕΝΙΑ, με χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διαμορφωθεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο επιστήμης, λόγου και τέχνης, με την ταυτόχρονη παραχώρηση ενός ορόφου στο υπουργείο περιβάλλοντος, μας βρίσκει αντίθετους για δύο λόγους:

Πρώτον διότι στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Σάμου και πλησίον του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος ανακατασκευάζεται, έναντι προϋπολογισμού 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, ένα μεγάλο παλαιό κτίριο και διαμορφώνεται σε πολιτιστικό κέντρο, με την ονομασία «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου». Επίσης, διότι η πόλη διαθέτει τρία μεγάλα και άριστης κατάστασης δημόσια αμφιθέατρα, κατάλληλα για κάθε πολιτιστική και επιμορφωτική εκδήλωση, ένα της περιφερειακής ενότητας Σάμου, ένα του δημαρχιακού μεγάρου και ένα του Γενικού Λυκείου Σάμου.

Δεύτερον διότι η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, λόγω της συνεχιζόμενης και επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, με τον κόσμο να βρίσκεται σε απόγνωση και ένα μεγάλο μέρος αυτού σε κατάσταση ακραίας φτώχιας, επιβάλει την αναζήτηση κεφαλαίων για εκτέλεση έργων υποδομής και ανάπτυξης. Συνεπώς, εμείς στην ΑΚΙΣ, αλλά και οι περισσότεροι δημότες κατά τη γνώμη μας,  πιστεύουμε ότι είναι άστοχο η Δημοτική Αρχή να προβαίνει σε ενέργειες αναζήτησης χρηματοδοτήσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία νέων πολιτιστικών κέντρων σε μία πόλη που είναι ήδη κορεσμένη από κτιριακές υποδομές πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων. Η σημερινή λοιπόν οικονομική κατάσταση, επιβάλει να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα αναζήτησης επιλέξιμων δαπανών προς την κατεύθυνση της εκτέλεσης έργων ανάπτυξης και της βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των δημοτών.

Επειδή για κανένα λόγο δεν επιθυμούμε να σταθούμε εμπόδιο στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνηγόρησε στην πρόταση της Δημοτικής αρχής για τη διαμόρφωση του ΞΕΝΙΑ σε πολιτιστικό κέντρο, ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή και εφόσον υπάρχουν περιθώρια πολιτικού ελιγμού, να μελετηθούν οι παρακάτω τέσσερις προτάσεις μας. Διευκρινίζουμε ότι τις προτάσεις τις υποβάλουμε χωρίς να παραβλέπουμε τη δέσμευση του ΦΕΚ 427/Α.Α.Π./31-12-2012, που έχει χαρακτηρίσει ως μνημεία το κέλυφος του κτιρίου και την τοιχογραφία του Αλέκου Φασιανού, στο εσωτερικό αυτού.

(Οι προτάσεις αριθμούνται κατά προτεραιότητα υλοποίησης)

1η ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο Δήμος δύναται να επανέλθει με πληρέστερα επιχειρήματα και να ζητήσει την άρση της δέσμευσης του ΦΕΚ 427 του 2012 και κατ’ επέκταση την κατεδάφιση του ΞΕΝΙΑ, λόγω παλαιότητας και επικινδυνότητας του φέροντος οργανισμού. Τη θέση αυτή μπορεί να την υποστηρίξει, εάν ανατρέξει σε σχετική έγκριση κατεδάφισης του κτιρίου που είχε εκδοθεί το 2002 από τον τότε διευθύνων σύμβουλο των ακινήτων ΞΕΝΙΑ, τονίζοντας ότι σήμερα θεωρείται ασύμφορη, τεχνικά και οικονομικά, η οποιαδήποτε ανακατασκευή ενός παλαιού κτιρίου (εξήντα ετών) με φέροντα οργανισμό από σκυρόδεμα. Το εν λόγω αίτημα κατεδάφισης του ΞΕΝΙΑ το είχαν ζητήσει επιμόνως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Υπόψη ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεπερασθεί παρόμοια εμπόδια αρχιτεκτονικών περιορισμών και έχουν κατεδαφισθεί τα ΞΕΝΙΑ του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και των Χανίων. Προτείνουμε λοιπόν, μετά την κατεδάφιση του Ξενία, να δημιουργηθεί στη θέση του ένας χώρος πρασίνου ελαφρώς υπερυψωμένος προς το κέντρο, όπου θα τοποθετηθεί η μαρμάρινη προτομή του αρχαίου Σάμιου φιλοσόφου Πυθαγόρα, δείγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Πέριξ του χώρου αυτού μπορεί να μεταφερθεί ο χώρος στάθμευσης των ταξί και κάτω αυτού, εφόσον αναζητηθεί και δοθεί σχετική χρηματοδότηση, μπορεί να κατασκευασθεί ένας υπόγειος δημοτικός χώρος στάθμευσης.

Με την πρόταση αυτή κατεδαφίζεται ένα παλαιό κτίριο, με τόσα πολλά προβλήματα και αναδεικνύεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένας χώρος πρασίνου και ένας ακόμη χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων που τόσο πολύ ανάγκη τον έχει σήμερα η πόλη της Σάμου.

2α ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο Δήμος δύναται να μελετήσει και να υποβάλει στοχευόμενες προτάσεις ανακατασκευής του κτιρίου ΞΕΝΙΑ, προκειμένου στη συνέχεια, μέσα από επιχειρησιακά προγράμματα να χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση και η διαμόρφωσή του σε κατάλληλο εκπαιδευτικό ίδρυμα για να παραχωρηθεί προς στέγαση κάποιας κρατικής σχολής, όπως για παράδειγμα σχολής αστυφυλάκων, σχολής λιμενοφυλάκων, τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τμήματος ενός Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κτλ.

Με την πρόταση αυτή ανακαινίζεται το κτίριο και παράλληλα αναπτύσσεται οικονομικά η πόλη της Σάμου, αφού στην πόλη θα διαμένει ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών – φοιτητών και καθηγητών.

3η ΠΡΟΤΑΣΗ

Το κτίριο του ΞΕΝΙΑ, χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, μπορεί να παραχωρηθεί, στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, σε ιδιώτη επιχειρηματία. Στη συνέχεια μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ μπορεί να ανακατασκευασθεί, με τις προδιαγραφές που θέτει το ΦΕΚ 427 περί διατήρησης του κελύφους αυτού και να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο κτίριο για κάθε νόμιμη χρήση. Ο Δήμος θα έχει έσοδα από αυτή την παραχώρηση γιατί θα εισπράττει από τον ιδιώτη επιχειρηματία το συμφωνηθέν μίσθωμα χρήσης, για όσο χρόνο διαρκέσει η συμφωνία παραχώρησης του κτιρίου.

Με την πρόταση αυτή δημιουργείται μία μονάδα ανάπτυξης στη Σάμο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και σε προσέλκυση επισκεπτών. Παράλληλα ο Δήμος θα έχει διπλό οικονομικό όφελος, διότι από τη μία θα εισπράττει το μίσθωμα χρήσης και από την άλλη δεν θα ξοδεύει δικά του κεφάλαια για τη λειτουργία και τη συντήρηση του κτιρίου.

4η ΠΡΟΤΑΣΗ  

Είναι γνωστό ότι κάποιες υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται σήμερα έναντι μισθώματος στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Σάμου, όπως είναι γνωστή επίσης και η έλλειψη δομών κοινωνικής πρόνοιας. Συνεπώς είναι φρόνιμο να αναζητήσουμε επιλέξιμες δαπάνες μέσα από επιχειρησιακά προγράμματα προκειμένου να ανακαινίσουμε και να διαμορφώσουμε το ΞΕΝΙΑ σε ένα πολυμορφικό κοινωνικό κέντρο, επ’ ωφελεία των δημοτών και του Δήμου. Στο ισόγειο για παράδειγμα μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, όπως επίσης και ένας χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και διάθεσης των τοπικών προϊόντων της Σάμου. Ο πρώτος όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο νεότητας, όπου νεαρά άτομα θα μπορούν να συναθροίζονται για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα ο ίδιος χώρος μπορεί να παραχωρείται και σε συλλόγους για συνεστιάσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώρος συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου, που σήμερα βρίσκονται εκτός του δημαρχιακού μεγάρου.

Με την πρόταση αυτή το κτίριο ανακαινίζεται και παραχωρείται εξ ολοκλήρου προς χρήση επ’ ωφελεία των δημοτών και του Δήμου, απαλλάσσοντας παράλληλα τον Δήμο από την επιβάρυνση καταβολής των ενοικίων για τη στέγαση των υπηρεσιών που βρίσκονται εκτός του δημαρχιακού μεγάρου.

Συμπέρασμα

Με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ επιτυγχάνουμε διπλό στόχο. Αφενός επιτυγχάνουμε την αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου είτε ως οικόπεδο, μετά την κατεδάφιση αυτού, είτε ως κτίριο μετά την ανακαίνισή του και αφετέρου συνεισφέρουμε στην οικονομική και περιβαλλοντολογική ανάπτυξη της πόλης, ανάλογα με την πρόταση που θα επιλέξουμε να υλοποιήσουμε.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue