Αιματοβαμένη περιοχή η συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας, από το Μπλόκο των κατοχικών δυνάμεων το 1943, πλήρωσε με τις ζωές των παλληκαριών της το μερίδιό της στον αγώνα ενάντια στους ναζιστές στην περίοδο της κατοχής.
73 χρόνια μετά και με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ελάχιστος φόρος τιμής, είναι να κρατάμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και να την περνάμε στις επόμενες γενιές.
H αποφράδα ημέρα ήταν η 4η Δεκεμβρίου του 1943 όταν 84 αγωνιστές, εκ των οποίων οι 63 είχαν συλληφθεί στο Μπλόκο των Προσφυγικών, εκτελέστηκαν στην Πάτρα στο κτήμα Μουρτζούχου.
Το Μπλόκο είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα στις 27 Οκτωβρίου 1943 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εκτέλεση οι συλληφθέντες – πάνω από 200, με μεγάλο μέρος τους μέλη της ΕΠΟΝ – είχαν οδηγηθεί στις φυλακές του Λυμπερόπουλου. Αρκετοί μετά από ενέργειες του ΕΑΜ καταφέρνουν να δραπετεύσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους συλληφθέντες ήταν και Ιταλοί αντιφασίστες, φαινόμενο συχνό, αυτό της συστράτευσής τους με την ελληνική αντίσταση, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Να θυμίσουμε ότι και στο Μπλόκο της Καλογρέζας είχε εκτελεσθεί Ιταλός αντιφασίστας.
Στο πλευρό των ναζιστών και οι Έλληνες εφιάλτες, οι δοσίλογοι συνεργάτες τους, ενώ για να «δικαιολογηθεί» το Μπλόκο στήθηκε μία προβοκάτσια.
Σύμφωνα με τις γερμανικές αιτιάσεις, οι Έλληνες είχαν την ευθύνη για τη δολοφονία ενός ανηψιού ανώτατου στελέχους των ναζί, όταν αυτός είχε πάει για κυνήγι για να του πάρουν το τουφέκι. Έτσι σύμφωνα με τη «λογική» των ναζί, για αντίποινα έπρεπε να πληρώσουν με τη ζωή τους, αντίστοιχης ηλικίας νέοι.
Μερικούς μήνες μετά τη «δολοφονία» του ο Γερμανός ανηψιός ανταλλάχθηκε με Έλληνες αιχμαλώτους στις 27 Φεβρουαρίου 1944.
Προφανώς τόσο στο Μπλόκο των Προσφυγικών της Πάτρας, όσο και στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων που έγινε λίγες ημέρες μετά, η βασική αιτία δεν ήταν τα παραμύθια που εφεύρισκαν οι Γερμανοί, αλλά οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η αντίσταση. Ο φόβος τους ήταν ότι αν επαληθεύονταν οι φήμες της εποχής για απόβαση των συμμάχων στα παράλια της Ηλείας, να μην υπάρχει η υποστήριξη εκείνη που θα τους έδινε περαιτέρω δυνατότητες εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος:
Σάββατο 3/12/2016
– Πορεία Μνήμης των Αγωνιστών του Μπλόκου στα τετράγωνα των Προσφυγικών 6μμ από πλ. Μαρούδα σε συνεργασία με το χορευτικό του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου.
– Πλ. Ελευθερίας μουσική εκδήλωση με αντιστασιακά τραγούδια.
Κυριακή 4/12/2016
-3ος αγώνας Δρόμου Θυσίας (αφετηρία 9.30 πμ Πλ. Ελευθερίας) (Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων διοργανώνουν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Μνημόσυνο του Μπλόκου των Προσφυγικών από τους Γερμανούς κατακτητές τον 3ο αγώνα δρόμου Θυσίας προς τιμή των αδικοχαμένων παλληκαριών στις 4/12/2016 ημέρα Κυριακή και ώρα εκκίνησης 9.30 το πρωί με αφετηρία την πλ. Ελευθερίας μέχρι τον τόπο Θυσίας στο κτήμα Μαντζούτσου. (4 χιλ).Στους συμμετέχοντες δρομείς θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια.Δηλώσεις συμμετοχής έως και 2/12/2016 στα γραφεία του Συνδέσμου Φωκαίας 26 καθημερινά 6-8μμ και στο τηλέφωνο 2610/329787)
-Προσκλητήριο Νεκρών
-Μπάντα του Δήμου – Επέσατε Θύματα
-Χαιρετισμός Παμμικρασιατικού -ΠΕΑΕΑ.
-Κατάθεση στεφάνων
-Μπάντα του Δήμου – Εθνικός Ύμνος
-Πορεία στον τόπο της Θυσίας, κτήμα Μουντζούχου
-Μουσική Εκδήλωση με αντιστασιακά τραγούδια στην Πλ. Ελευθερίας
Δήμος Πατρέων
Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Ανατολικό Διαμέρισμα διοργανώνουν στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος (Εγλυκάδος 98), την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο κτήμα Μουρτζούχου, έκταση που σήμερα βρίσκεται το ΚΕΤχ.
Πρόκειται για εκτέλεση 84 ομήρων του μπλόκου των Προσφυγικών, από τους οποίους οι 63 ήσαν από τα Προσφυγικά.
Στις 12 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Διονύση Πλέσσα.