Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Πράσινοι – Αλληλεγγύη: Πρόταση 7 σημείων για να βγούμε από τα αδιέξοδα

Πράσινοι – Αλληλεγγύη: Πρόταση 7 σημείων για να βγούμε από τα αδιέξοδα

by ikariaki.gr
6 views

assets_LARGE_t_420_54355264

 

Prasinoi_Logo

 

Αθήνα 10/12/2014

 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Πρόταση 7 σημείων για να βγούμε από τα αδιέξοδα

Με καταλύτη την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

 

Η χώρα χρειάζεται να βγει από την κρίση αλλά και τα πολιτικά αδιέξοδα με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή της. Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” προτείνουμε να γίνει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας καταλύτης για να βγούμε από τα αδιέξοδα, να αλλάξει η τρέχουσα πολιτική αλλά και η πολιτική κουλτούρα, να βγει κερδισμένη η κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει αν συνδεθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με μια ευρύτατη συμφωνία, ένα σύνολο ευρύτερων επιλογών – όχι μόνο μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων αλλά και των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων καθώς και της αυτοδιοίκησης – που θα βασίζεται σε 7 σημεία:

 

  1. Ευρεία πολιτική και κοινωνική συμφωνία σε 14 τομείς που απασχολούν τους πολίτες:

 

 – Προσαρμογή όλων των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών και των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές

– Πρόσβαση όλων σε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας

– Διαμόρφωση σχεδίου αναζωογόνησης της οικονομίας  και δημιουργίας βιώσιμων, αξιοπρεπών και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με «εγγυημένο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης»

– Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα 

 – Άρση εμποδίων για προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και ενίσχυση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επεξεργασία ενός σχεδίου “ενεργειακής μετάβασης”, για σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα

Διαμόρφωση μιας ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου  

– Σχέδιο προστασίας κι αναβάθμισης του φυσικού και πολιτισμικού  περιβάλλοντος  

Διασφάλιση των δικαιωμάτων των νέων  

Αντιμετώπιση του προβλήματος των κατασχέσεων και της χρεοκοπίας νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και με βάση τη συνολική κινητή κι ακίνητη περιουσία των υπόχρεων.

Στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης

– Μέτρα για κοινωνική κατοικία και κοινωνικό ενοίκιο

Ενίσχυση της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας κι αναδιοργάνωσης της διοίκησης,

– Συνεκτικό σχέδιο στήριξης κι αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της παιδείας, στήριξης της οικολογικής και κοινωνικής έρευνας και καινοτομίας.

 

Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει το δεσμευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα μιας μεταβατικής, ευρείας κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές για να βγει η χώρα τόσο από τις σημερινές ασφυκτικές πολιτικές όσο και από την βαθιά ελληνική κρίση. Στην νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν άτομα όχι μόνο από διαφορετικά κόμματα αλλά και από αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς χώρους.

 

  1. Δέσμευση των κομμάτων ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και έναρξη της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή

 

  1. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μέσα στον Νοέμβριο 2015.

 

  1. Δημιουργία μιας ευρείας επιτροπής διαβούλευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας στην οποία αυξημένο ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

 

  1. Αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βασικότερη την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

 

  1. Δημιουργία, με την υποστήριξη της Βουλής, μιας επιτροπής ανεξάρτητων ερευνητών που θα συντάξει μια έκθεση για τις αιτίες και τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας αλλά και αξιολόγησης της πορείας από το 2008 έως σήμερα. Κατάθεση της έκθεσης στην Ελληνική Βουλή τον Σεπτέμβριο 2015

 

  1. Αξιοποίηση των κεντρικών σημείων των 2 εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου της 13/3/2014 που αξιολογούν την τρόικα και τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας στη βάση των απαιτήσεων και των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος είναι η διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια εναλλακτική στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης.

 

Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει να εκλεγεί ως Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Στ. Δήμας, που είναι μια καλή υποψηφιότητα αλλά η υποψηφιότητα του μπορεί να οδηγηθεί σε αποτυχία, αν δεν αλλάξουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού και το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής.

 

 

Αναλυτικά η πρότασή των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για να μετατραπεί η εκλογή Προέδρου σε καταλύτη για έξοδο από την κρίση

 

Μια καλή πρόταση δεν μπορεί να οδηγήσει από μόνη της στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την σημερινή Βουλή, αφού δεν μπορεί να «ουδετεροποιηθεί» σε σχέση με τις πολιτικές συνθήκες. Με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς, γνωρίζοντας πώς σκέφτεται το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του (και όχι μόνο τα παλιά κόμματα) και λαμβάνοντας υπόψη τη βαθειά σχάση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα μπορεί να οδηγηθεί σε αποτυχία, αν δεν αλλάξουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού και το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής.

 

Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αντί να μετατραπεί σε ψήφο υπέρ ή εναντίον της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής (όπως φαίνεται ότι πάει να εξελιχθεί) θα μπορούσε να είναι καταλύτης για αλλαγές με ευρύτερες συναινέσεις και διαμόρφωση πραγματικών συνθηκών εξόδου από την κρίση. Αξιολογούμε πως είτε η παράτασης της σημερινής (αδιέξοδης) πολιτικής είτε η διεξαγωγή εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο 2015 δεν αποτελούν τις αναγκαίες απαντήσεις για την αντιμετώπιση της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης και της κρίσης.

 

Η προσωπικότητα του Σταύρου Δήμα θα μπορούσε να αναδείξει στην Προεδρία ένα πρόσωπο που έχει πραγματικά ενδιαφέροντα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Στο πρόσωπο του συνοψίζονται τα εξής: πετυχημένος Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, πολιτικός με  σημαντική εκτίμηση στο πρόσωπό του όχι απλώς από ορισμένα κόμματα αλλά και  από την κοινωνία των πολιτών, αξιοπιστία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαφή τοποθέτηση του υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών, δέσμευσή του για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

 

Εκτιμούμε πως η εκλογή του Στ. Δήμα στο ρόλο του Προέδρου Δημοκρατίας είναι δύσκολο να συγκεντρώσει τη ψήφο 180 βουλευτών, με τα σημερινά δεδομένα, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι αφενός είναι πρόταση της κυβέρνησης (που μάλιστα έγινε με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς να προηγηθεί στοιχειώδης διαβούλευση με άλλα κόμματα, βουλευτές και φορείς για να είναι πράγματι πρόταση ευρύτερου πολιτικού φάσματος αλλά και χωρίς να επιδιωχθεί συνεννόηση για αλλαγές σε πολιτικές) και αφετέρου η αντιπολίτευση θέλει πάση θυσία εκλογές (χωρίς πάντως να φαίνεται ότι έχει συναίσθηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση, αν δεν εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση).

 

Η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι πιθανόν να τα «χάσει» όλα. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, – που φαίνεται πως αν γίνουν εκλογές μπορεί να είναι πρώτο κόμμα – είναι πολύ πιθανόν να μην έχει 151+. Ακόμα, όμως, και αν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή εξαιτίας ενός αδιανόητου εκλογικού νόμου, από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα έχει την πλειοψηφία στην κοινωνία για βαθιές αλλαγές που είναι πράγματι αναγκαίες, πολύ περισσότερο που ελάχιστοι πιστεύουν ότι διαθέτει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί σύντομα στην ίδια κατάσταση που βρέθηκε ο Σαμαράς, που επιδίωκε πάση θυσία να γίνει πρωθυπουργός.

 

Επειδή στην Ελλάδα η πολιτική και κομματική αντιπαράθεση δεν γίνεται στη βάση αξιών και αξιοκρατικών κριτηρίων, και για να μην χάσει η Ελλάδα τη δυνατότητα να αλλάξει σελίδα (που υποτίθεται όλα τα κόμματα θέτουν στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους), οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταθέτουμε δημόσια μια πρόταση για ευρεία συμφωνία, με βάση την οποία τόσο η σημερινή αντιπολίτευση όσο και η νυν κυβέρνηση θα νοιώθουν ότι δεν έχουν ηττηθεί κατά κράτος αλλά ότι έχουν κερδίσει πολιτικά ανταλλάγματα που εξισορροπούν τον συμβιβασμό που έκαναν. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί αν διαμορφώνει νέες κοινωνικές συνθήκες για να αντιμετωπισθεί δυναμικά και αποτελεσματικά η φτώχεια, η ανεργία, η έξαρση της βίας, η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η κρίση στην παιδεία, η επιδείνωση της δημόσιας υγείας,  η   αύξηση των καταθλιπτικόμορφων εκδηλώσεων κι απογοήτευσης, η διάλυση της πραγματικής οικονομίας αλλά και της διοίκησης.

 

Η έξοδος από την κρίση αλλά και από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας δεν θα είναι μια διαδικασία αυτοματισμού ούτε πρόκειται να επιτευχθεί στη βάση των επικοινωνιακών τακτικισμών των διαφόρων κομμάτων. Βασικό πρόβλημα παραμένει η διαμόρφωση ενός ισορροπημένου, κοινωνικά δίκαιου, αποτελεσματικού και σταθερού σχεδίου διεξόδου από την κρίση, το οποίο θα είναι ευρύτερα αποδεκτό και θα έχει διαμορφωθεί μέσα από διάλογο μεταξύ όχι μόνο κομμάτων αλλά και κοινωνικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων αλλά και της αυτοδιοίκησης. Μόνο ένα σχέδιο που έχει ωριμάσει στην κοινωνία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έξοδο από την κρίση. Αυτό που χρειάζεται να οριστεί για πρώτη φορά είναι η χάραξη ξεκάθαρης στρατηγικής που να συνδέει την δημοσιονομική εξυγίανση με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, την ανάπτυξη μιας κοινωνικά-οικολογικά βιώσιμης οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της φτώχειας κι ανεργίας.

 

Ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε απευθύνει εδώ και καιρό δημόσια πρόσκληση για να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία από τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τα κόμματα. Για αυτό και πιστεύουμε πως η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι η μεγάλη ευκαιρία για βαθιές αλλαγές στη χώρα σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας, λειτουργίας θεσμών, κοινωνικού διαλόγου αλλά κυρίως διαμόρφωσης στρατηγικών με σκοπό την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες και η ελληνική κοινωνία εν γένει.

 

Γίνεται κατανοητό πως η χώρα χρειάζεται να βγει με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή της. Έστω λοιπόν και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” προτείνουμε τη σύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με μια ευρύτατη συμφωνία, ένα σύνολο ευρύτερων επιλογών, όχι μόνο μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων αλλά και των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων καθώς και της αυτοδιοίκησης, που θα βασίζεται σε 7 σημεία:

 

  1. Ευρεία πολιτική και κοινωνική συμφωνία σε 14 τομείς που απασχολούν τους πολίτες:

 

 –Προσαρμογή όλων των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών και των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές

– Πρόσβαση όλων σε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας

– Διαμόρφωση σχεδίου αναζωογόνησης της οικονομίας  και δημιουργίας βιώσιμων, αξιοπρεπών και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με «εγγυημένο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης»

– Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα 

 – Άρση εμποδίων για προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και ενίσχυση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επεξεργασία ενός σχεδίου “ενεργειακής μετάβασης”, για σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα

Διαμόρφωση μιας ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου  

– Σχέδιο προστασίας κι αναβάθμισης του φυσικού και πολιτισμικού  περιβάλλοντος  

Διασφάλιση των δικαιωμάτων των νέων  

Αντιμετώπιση του προβλήματος των κατασχέσεων και της χρεοκοπίας νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και με βάση τη συνολική κινητή κι ακίνητη περιουσία των υπόχρεων.

Στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης

– Μέτρα για κοινωνική κατοικία και κοινωνικό ενοίκιο

Ενίσχυση της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας κι αναδιοργάνωσης της διοίκησης,

– Συνεκτικό σχέδιο στήριξης κι αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της παιδείας, στήριξης της οικολογικής και κοινωνικής έρευνας και καινοτομίας.

 

Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει το δεσμευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα μιας μεταβατικής, ευρείας κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές για να βγει η χώρα τόσο από τις σημερινές ασφυκτικές πολιτικές όσο και από την βαθιά ελληνική κρίση. Στην νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν άτομα όχι μόνο από διαφορετικά κόμματα αλλά και από αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς χώρους.

 

  1. Δέσμευση των κομμάτων ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και έναρξη της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή

 

  1. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μέσα στον Νοέμβριο 2015.

 

  1. Δημιουργία μιας ευρείας επιτροπής διαβούλευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας στην οποία αυξημένο ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

 

  1. Αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βασικότερη την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

 

  1. Δημιουργία, με την υποστήριξη της Βουλής, μιας επιτροπής ανεξάρτητων ερευνητών που θα συντάξει μια έκθεση για τις αιτίες και τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας αλλά και αξιολόγησης της πορείας από το 2008 έως σήμερα. Κατάθεση της έκθεσης στην Ελληνική Βουλή τον Σεπτέμβριο 2015

 

  1. Αξιοποίηση των κεντρικών σημείων των 2 εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου της 13/3/2014 που αξιολογούν την τρόικα και τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας στη βάση των απαιτήσεων και των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος είναι η διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια εναλλακτική στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης.

 

Είναι καιρός να βγούμε από τα αδιέξοδο για να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση.

 

Επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882, [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue