Home Περιβάλλον ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην κλιματική αλλαγή

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην κλιματική αλλαγή

by ikariaki.gr
3 views

κλιματική-αλλαγή

 

Prasinoi_Logo

 

 

Αθήνα 09/12/2014

 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Επιτάχυνση της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα, προσαρμογή των πόλεων στα νέα κλιματικά δεδομένα

 

Οι κεντρικοί δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια και στις γειτονιές δεν μπορείς να διασχίσεις το δρόμο. Σφοδροί τυφώνες στις Φιλιππίνες, βίαιες βροχοπτώσεις σε Μαρόκο, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Βαλκάνια και Ελλάδα. Ακραία φαινόμενα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη υπενθυμίζουν ότι ζούμε πλέον βίαιη αλλαγή του κλίματος και μετατροπή των ακραίων φαινομένων σε «κανονικότητα» του κλίματος, όπως διαπιστώνει η 3η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Κατεβάστε τη Θερμοκρασία».

 

Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στην κοινωνική ζωή, στην υγεία, στην οικονομία, στην γεωργία. Τα προβλήματα εντείνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υποδομές που υπάρχουν σήμερα, ιδιαίτερα στις πόλεις, δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στην ένταση και συχνότητα αυτών των ακραίων φαινομένων.

 

Κοινό συμπέρασμα των εκθέσεων του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για λογαριασμό του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον καθώς και της 3ης έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Κλίμα είναι ότι μέσα στις επόμενες 2-3 δεκαετίες η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει ανέβει κατά 2Ο C, σε σχέση με την εποχή της έναρξης της βιομηχανικής επανάστασης, αλλά αν δεν τερματίσουμε την εποχή των ορυκτών καυσίμων, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να ανέβει 4ο C μέχρι τα τέλη του αιώνα.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δήλωσε: «Η ζωή μας επηρεάζεται πλέον σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Ενόψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα, τον Δεκέμβριο 2015, στο Παρίσι η κάθε πόλη, η χώρα, η Ευρώπη, όλη η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστούν για μια ταχύτατη έξοδο από την χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο και τα παράγωγά του, κάρβουνο, λιγνίτη, φυσικό αέριο) καθώς και να εξοπλιστούν με σχέδια αξιολόγησης κι αντιμετώπισης των κινδύνων από τα ακραία φαινόμενα. Οι μελέτες και τα σχέδια δεν πρέπει να καταλήγουν σε κάποια συρτάρια, όπως γίνεται συνήθως στη χώρα μας, αλλά να οδηγούν σε δράσεις προσαρμογής των υποδομών στα νέα κλιματικά δεδομένα. Ο τεχνικός κόσμος πρέπει, επίσης, να υιοθετήσει νέες καινοτόμες προσεγγίσεις για «πράσινες» υποδομές και υπηρεσίες με βάση την «αρχή του οικοσυστήματος», μαθαίνοντας από τη φύση κι αξιοποιώντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα οικοσυστήματα. Για παράδειγμα, η κάλυψη των ρεμάτων και η αντιμετώπιση των δρόμων του νερού ως «εγκιβωτισμένων αγωγών» πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στην αποκατάσταση των δρόμων του νερού, ακόμα και μέσω ανοίγματος εκ νέου ρεμάτων και ποταμών που διέσχιζαν τις πόλεις. Η αντιμετώπιση των πλημμυρών πρέπει να συνδυαστεί με σχέδια συλλογής και επαναχρησιμοποίησης του νερού της βροχής για τις ανάγκες μας μέσα στις πόλεις».

 

Η Ελεάνα Ζιάκου, υπεύθυνη των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής δήλωσε: «Καλούμε την κυβέρνηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες να αναλάβουν από κοινού με τις περιβαλλοντικές, επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις πρωτοβουλία για την διαμόρφωση μιας συμφωνημένης και επικαιροποιημένης στρατηγικής προστασίας του κλίματος αλλά και προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, με επιμέρους ποσοτικούς στόχους, χρονοδιαγράμματα (2020, 2025, 2030, 2050) και συνεχή αξιολόγηση της πορείας. Στόχος θα πρέπει να είναι η στροφή σε φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και 100% Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το αργότερο το 2050. Επιβάλλεται μέχρι το αργότερο το 2030, επίτευξη φιλόδοξων στόχων: 60% μείωση αερίων που αλλάζουν το κλίμα, 40% εξοικονόμηση ενέργειας, 60% παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Καλούμε τους ελληνικούς Δήμους να συμμετάσχουν ενεργά στην στρατηγική που έχουν ξεκινήσει ήδη 12 μεγάλες πόλεις για ενέργεια 100% από Ανανεώσιμες Πηγές, αξιοποιώντας κατάλληλα, μεταξύ άλλων, και ευρωπαϊκούς πόρους από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020. Μια τέτοια πολιτική θα οδηγήσει σε μια έκρηξη οικολογικής, κοινωνικής και τεχνολογικής καινοτομίας, σε νέες βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και σε δημιουργία αναγκαίων θέσεων εργασίας. Κάθε καθυστέρηση κοστίζει στις κοινωνίες ακριβά: πάνω από 350.000 ετησίως είναι τα θύματα της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ έχει δεκαπλασιαστεί το κόστος από τις φυσικές καταστροφές. Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνει σημαντική αύξηση των καταστροφών από την κλιματική ανατροπή και αυξημένες απαιτήσεις για πόρους με στόχο την προσαρμογή στα κλιματικά δεδομένα». 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue