Σε 3 ή 4 φάσεις αναμένεται να γίνει η άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , που τονίζουν πως η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 2 μήνες.
Στόχος όπως αναφέρεται είναι το κυβερνητικό επιτελείο να μπορεί να αξιολογεί αν με την άρση κάποιου μέτρου υπάρχει αύξηση της διασποράς του ιού ή όχι.
Σε πρόσφατη τηλεδιάλεξη του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. υπογραμμίστηκε πως η επιστροφή στην κανονικότητα συνδέεται με 4 μεγάλες αβεβαιότητες:
- Ποια είναι η πραγματική διασπορά και η πραγματική θνητότητα του νέου ιού. (Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η θνητότητα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0,12 και 0,2%.)
- Τι πραγματικά ισχύει με την ανοσία.
- Πότε θα έχουμε κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο.
- Καθώς και κατά πόσο η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει ή όχι τον ιό. (υπάρχουν αναφορές ότι το πιθανότερο αυτός να μην επηρεάζεται).
Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της πανδημίας θα παίξει αναμφισβήτητα και η δυνατότητα της χώρας να κάνει τεστ στον γενικό πληθυσμό, (μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70.000 μοριακά τεστ).
. Προς την κατεύθυνση αυτή, στη μάχη ρίχθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος, το οποίο διαθέτει τα αναγκαία αντιδραστήρια χωρίς βεβαίως να μπορεί από μόνο του να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της κατάστασης.
Επιφυλακτική και συγκρατημένη αναμένεται λοιπόν η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία την ίδια στιγμή μάλιστα που το βλέμμα της είναι στραμμένο στα μέτρα χαλάρωσης, που εφαρμόζουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.
Αυτό πάντως που τονίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς είναι πως στο τέλος ή όλη προσπάθεια θα κριθεί από το κατά πόσο οι πολίτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης και όταν αρθούν τα μέτρα.
Διότι ο ιός ήρθε για να μείνει και θα απειλεί τη δημόσια υγεία για πολύ καιρό ακόμα…