Home Η Ικαρία ΠαντουΠροτάσεις Πως η ψωρίαση αλληλεπιδρά με την τριχόπτωση

Πως η ψωρίαση αλληλεπιδρά με την τριχόπτωση

by ikariaki.gr
149 views

Η ψωρίαση και η τριχόπτωση είναι δύο καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν πολλά άτομα για πολλούς λόγους και συχνά είναι αλληλένδετες με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Παρακάτω θα ερευνήσουμε τις πιθανές θεραπείες και προσαρμογές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείρισή τους.

 

Η ψωρίαση, μια αυτοάνοση νόσος, εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δεν λειτουργεί σωστά και επιτίθεται στα κύτταρα του δέρματος. Η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη, αλλά ένας συνδυασμός γενετικών και άλλων παραγόντων, όπως το στρες, φαίνεται να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Η εμφάνιση φλεγμονής οδηγεί σε ανεξέλεγκτη παραγωγή δερματικών κυττάρων, σχηματίζοντας κόκκινα, φολιδωτά λέπια που είναι χαρακτηριστικά της νόσου. Παράλληλα, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής, οδηγώντας σε προσωρινή απώλεια μαλλιών.

 

Η τριχόπτωση ή η αλωπεκία μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους: γενετική προδιάθεση, ορμονικές αλλαγές, διατροφικές ελλείψεις ή ορισμένες ιατρικές παθήσεις – συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι πληγές στο δέρμα από τον κνησμό του δέρματος και μερικές φορές οι παρενέργειες από τις θεραπείες της ψωρίασης μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών.

 

Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ψωρίαση ή ορισμένες μορφές τριχόπτωσης, ο συνδυασμός από διάφορες θεραπείες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Οι τοπικές θεραπείες όπως οι κρέμες ή τα σαμπουάν που περιέχουν λιθανθρακόπισσα ή κορτικοστεροειδή μπορούν να καταπραΰνουν τη φλεγμονή, να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να ανακουφίσουν τον κνησμό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν κάποια θεραπεία για ολόκληρο το σώμα με μεθοτρεξάτη ή άλλα βιολογικά φάρμακα.

 

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες μπορούν επίσης να επηρεάσουν βαθιά την πορεία της ψωρίασης και της τριχόπτωσης. Ακολουθούν μερικές συστάσεις:

 

banner

Διαχείριση του στρες: Το στρες είναι γνωστό ότι πυροδοτεί ή επιδεινώνει τις εξάρσεις της ψωρίασης και μπορεί επίσης να συμβάλει στην τριχόπτωση. Η τακτική άσκηση, ο διαλογισμός, η γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων του στρες.

 

Διατροφή: Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα πράσινα λαχανικά και τα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Επίσης, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες A, C, D, E και Β-βιταμίνες μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

 

Αποφυγή ερεθισμάτων: Το αλκοόλ, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης. Κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετικούς παράγοντες που ενεργοποιούν την ψωρίαση, επομένως είναι σημαντικό ο παθών να βρει εγκαίρως τι τον πειράζει και να το περιορίσει.

 

Περιποίηση μαλλιών: Για να ελαχιστοποιήσετε την τριχόπτωση, χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαμπουάν και αποφύγετε σκληρές θεραπείες όπως βαφές μαλλιών, περμανάντ ή θερμικό styling. Προσπαθήστε να μην ερεθίζετε τα στρώματα της ψωρίασης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω τριχόπτωση.

 

Προστασία του δέρματος: Αποτρέψτε τους τραυματισμούς του δέρματος, όπως κοψίματα ή ηλιακά εγκαύματα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν νέα επιθέματα ψωρίασης. Η τακτική, ασφαλής έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ψωρίασης, αλλά ο υπερβολικός ήλιος μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα και δερματικές βλάβες, επιδεινώνοντας την ψωρίαση.

 

Τακτικοί έλεγχοι: Η τακτική παρακολούθηση με έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της κατάστασής σας και την προσαρμογή της θεραπείας όπως απαιτείται.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue