4,46 εκατομμύρια ευρώ για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Πολιόχνης και Καβείριου Λήμνου
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε σήμερα την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014- 2020» δύο έργων πολιτισμού για το νησί της Λήμνου, συνολικού προϋπολογισμού 4,46 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρώτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Πολιόχνης Λήμνου», προϋπολογισμού 2.829.900 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου του 2019.
Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης στην ανατολική ακτή της Λήμνου, ιδρύθηκε στο τέλος της νεολιθικής περιόδου και έφτασε στη μεγαλύτερή του ακμή στα μέσα περίπου της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Σήμερα θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης, λόγω του αστικού σχεδιασμού, των δημοσίων έργων και του καταμερισμού της εργασίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα δύο μνημειώδη δημόσια κτίρια του: Το «Βουλευτήριο» και τη «Σιταποθήκη».
Το δεύτερο έργο αφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Καβείριου Λήμνου, προϋπολογισμού 1.638.400 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου του 2019
Το ιερό των Καβείρων στη βορειανατολική Λήμνο, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, ανασκάφηκε από την ιταλική αρχαιολογική σχολή μεταξύ των ετών 1937-1991. Υπαγόταν διοικητικά στην Ηφαιστία που ήταν το κέντρο της λατρείας του Ηφαίστου και η κυριότερη πόλη του νησιού. Το ιερό, το οποίο γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή τον 3ο αιώνα π.Χ, έχει τρεις οικοδομικές φάσεις την αρχαϊκή, την ελληνιστική και την υστερορωμαϊκή.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Με τις πρώτες εντάξεις πολιτισμού στη χώρα αξιοποιούμε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και χρηματοδοτούμε δύο σημαντικά έργα ανάδειξης της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανατολικής Λήμνου, αλλά και ολόκληρου του αιγιακού χώρου, θέτοντας την περιοχή σε προνομιακή θέση στον τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης».