Πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα αποστείλει σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ, ζητώντας στο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων αποθήκευσης, να επιτρέπεται και η δική του δραστηριοποίηση στον εν λόγω τομέα. Ο ΑΔΜΗΕ θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ο οποίος τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και στη χώρα μας.
Λόγω της δρομολογημένης ενίσχυσης των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό 35%, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και με δεδομένο ότι η ηλεκτροπαραγωγή από τις περισσότερες ΑΠΕ δεν μπορεί να προγραμματισθεί θα είναι απαραίτητες κεντρικές και διεσπαρμένες μονάδες που θα αποθηκεύουν την ενέργεια που δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, επιτυγχάνοντας την ασφάλεια στην τροφοδοσία και την ευστάθεια του συστήματος.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν εντός του έτους την κατάρτιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις μονάδες αποθήκευσης. Εάν όντως ο ΑΔΜΗΕ πάρει το «οκ» δραστηριοποίησης στον κλάδο, εξετάζει το σενάριο της αναβάθμισης της μεταφορικής ικανότητας του δικτύου μεταφοράς, την παροχή υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος καθώς και τη συμβολή στην επάρκεια και την εφεδρεία εκτάκτων αναγκών στα νησιά που διασυνδέονται.
Αν και αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η αποθήκευση ενέργειας δεν σημειώνει ανάπτυξη, δεδομένου ότι υπάρχει το έργο αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στην Ικαρία και το πρότζεκτ μετατροπής του Άη Στράτη σε «πράσινο» νησί, σε μία δεκαετία από τώρα τα πράγματα θα έχουν αλλάξει.
Έτσι λοιπόν ο ΑΔΜΗΕ δεν «βλέπει» μόνο τη διαχείριση τέτοιων εφαρμογών, αλλά και την υλοποίηση μονάδων αποθήκευσης, ενδεχομένως και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.
Ο παράγοντας που πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το πώς θα γίνει η εκκίνηση αυτής της αγοράς. Κουβέντα για τη συμμετοχή των Διαχειριστών στον κλάδο γίνεται αυτή τη στιγμή σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η συζήτηση στη χώρα μας ξεκινά από έργα μικρής κλίμακας, δηλαδή μπαταριών στα νησιά που διασυνδέονται, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του τοπικού δικτύου και να λειτουργήσει εφεδρικά σε περίπτωση βλάβης του κεντρικού δικτύου.
Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την προοπτική συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης με μεσαίο μέγεθος ή ακόμη και μεγάλης δυναμικότητας για το ηπειρωτικό δίκτυο, σε συνεργασία και με άλλους εταίρους, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς, βελτιώνοντας τη μεταφορική ικανότητα του δικτύου.
(Από το τ. 95 του περιοδικού «Ένωση» που εκδίδει η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ)
Αναδημοσίευση από : https://energypress.gr