Στην ολοκλήρωσή του, σε ό,τι είχε να κάνει με την επεξεργασία των υλικών και το μοντάζ του, έφτασε το ντοκιμαντέρ «Έλληνες πρόσφυγες πολέμου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – η περίπτωση των Ικαριωτών».
Υπενθυμίζουμε ότι είναι παραγωγή του τομέα «Νέων Μέσων» της ΕΡΤ – www.ert.gr
Για την πραγματοποίηση της έρευνας, μέσα σε πέντε ημέρες, διανύθηκαν 250χλμ οδικό δίκτυο στην Ικαρία και 20 ναυτικά μίλια στις ακτές του νησιού. Έγιναν λήψεις περίπου 4 ωρών και 30 λεπτών και προέκυψε ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 2 ωρών και δέκα λεπτών. Ο ακριβής χρόνος θα προκύψει εντός των επομένων ημερών μετά και την καλλιτεχνική του επεξεργασία. Ακολούθως θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα θα είναι διαθέσιμο και για τηλεοπτική προβολή εφόσον επιλεγεί από τον τομέα της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Δαπανήθηκαν αρκετές εργατοώρες προετοιμασίας στην Αθήνα πριν την έναρξη της παραγωγής αλλά και μετά τη λήξη της για επεξεργασία του υλικού.
Προηγήθηκαν αρκετές αναρτήσεις σχετικές με το θέμα αυτό στο www.ert.gr. Συγκεντρωτικά μπορείτε να τις βρείτε σαν «σχετικές αναρτήσεις» στο τέλος της πιο πρόσφατης ανάρτησης:
http://www.ert.gr/kynigi-tis-eftychias-ena-vivlio-gia-tin-prosfygia-ke-ti-metanastefsi/
Με την ευκαιρία, η συγγραφέας σχετικού βιβλίου που είναι και το θέμα της προτεινόμενης ανάρτησης που προαναφέραμε, Φίλια Ξυλά – Παττακού θα είναι προσκεκλημένη στην εκπομπή «Στάση ΕΡΤ», των Ανδρέα Ροδίτη – Σόνιας Φίλη τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ1, από τις 4μμ.
Στην έρευνά μας μιλούν:
Η Κούλα Καβουριάρη και η Πολυξένη Τριπόδη – Φράγγου, που δεν έφυγαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και αναφέρονται στην πείνα και το πώς οδήγησε πάνω από 3.000 Ικαριώτες να γίνουν πρόσφυγες.
Η Μαρία Τσαντέ μιλάει για τον περιπετειώδη τρόπο διαφυγής του παππού της.
Οι πρόσφυγες πολέμου Μάκης Καβουριάρης, Σπύρος Πλακίδας, Χρήστος Σταυρινάδης, Νίκος Καρίμαλης, Αντιγόνη Ρωμυλίου, Πάτρα Σιμάκη – Σπέη, Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη, Μαρία Πατεράκη, θυμούνται την προσφυγική τους διαδρομή.
Την ιστορία του Ικαριώτη ήρωα διοικητή στολίσκου κομάντο των αγγλικών δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο, Φώτη Σπανού, που εκτός των στρατιωτικών κατορθωμάτων έσωσε και πολύ κόσμο από την πείνα, θυμίζουν η Σμαράγδα – Μάγια Πατεράκη και ο μικρός στα χρόνια της κατοχής Κώστας Βαλσαμής. Ο Φ. Σπανός παρασημοφορήθηκε από τους Εγγλέζους και αγνοήθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος. Ίσως το ντοκιμαντέρ να αποτελέσει ευκαιρία για την μετά θάνατον απόδοση τιμών.
Αναφέρεται η προσφυγική διαδρομή των οικογενειών Kώστα Πετράκη και Γιώργου Μάζαρη.
Παρουσιάζονται οι τεχνικές απόκρυψης λέμβων, σε στεριά και θάλασσα, ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από τις κατοχικές δυνάμεις.
Έγιναν γυρίσματα στα δυσπρόσιτα σημεία διαφυγής.
Για το πώς αντιλαμβάνεται η σύγχρονη Ικαρία το προσφυγικό, υπό τα βάρος της ιστορικής εμπειρίας που κουβαλάει στην πλάτη της, μιλούν οι: Στέλιος Σταμούλος (Δήμαρχος), Νίκος Λαρδάς (αντιπρόεδρος εργατικού κέντρου νομού Σάμου και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ικαρίας), Ηλίας Γαγλίας (δημοτικός σύμβουλος), Χαρούλα Κοτσάνη (εκπρόσωπος Κύκλου Πολιτισμού και Τέχνης) και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ικαρία Γιώργος Βιτσαράς.
Για την πολύτιμη συνεργασία τους ευχαριστούμε:
Τον καπετάνιο μας Νίκο Κυριάκο και τους:
-Δήμο Μαυρίδη – διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ευδήλου Ικαρίας
-Βασίλη Λουκά – εκπαιδευτικό
-Σίμο Τσαντέ – τουριστικό πράκτορα
-Στέλιο Μάζαρη
-Στέλιο Μαυρογεώργη
-Σταμάτη Τριπόδη
-Ηλία Γιαννίρη
-Δέσποινα Σιμάκη
-Αργύρη Πολίτη
-Ρένα Χατζηνικολάου – τουριστική πράκτορα
-Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας
-Κύκλο Πολιτισμού & Τέχνης Ικαρίας
…και όλους τους φίλους και φίλες που μας στήριξαν για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ…
Το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 8μμ, μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε για το προσφυγικό τότε και τώρα, αλλά και να σχολιάσουμε δείγμα του υλικού του, σε εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ και λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του, με θέμα συζήτησης: Έλληνες πρόσφυγες πολέμου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – η περίπτωση των Ικαριωτών.
Τόπος εκδήλωσης “7 Στροφές”: Εκεί που σμίγει το Κερατσίνι με τη Δραπετσώνα στην πλατεία Ευγένειας, Νικομηδείας 27-29 – συνεταιριστικός χώρος πολιτισμού.
Επόμενη, μέχρι στιγμής, προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση και παρουσίαση υλικού: Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (περισσότερα θα ανακοινωθούν σύντομα).