Και φτάσαμε στο τέλος.
Τέλος του χρόνου, τέλος μιας θητείας στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού στον Δήμο Ικαρίας.
Τι να πρωτοθυμηθώ? Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας μου στις Δημοτικές εκλογές του 2019 για τον Δήμο Ικαρίας, από την επιτυχία του συνδυασμού Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής , την εκλογή μου και την ορκωμοσία μας σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, μετά στην ανάθεση από τον Δήμαρχο Νίκο Καλαμπόγια της ιδιαίτερα τιμητικής θέσης του Αντιδημάρχου Ραχών, μια περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη στην αντιμετώπιση και διαχείριση των πολλών προβλημάτων που έχει αυτή περιοχή. Άρα εδώ ταιριάζει αυτό που λένε ήμουν ξυπόλητος στ’ αγκάθια, αφού ήμουν μόνος και έπρεπε να αντιμετωπίσω πολλά προβλήματα.
Πιστεύω ότι παρ’ όλα τα δύσκολα, πολύ δύσκολα θα έλεγα, δεν το έβαλα κάτω και ιεραρχώντας αυτά που επείγουν πρώτα και τα υπόλοιπα μετά, έφερα στην περιοχή μου όπως και οι άλλοι συνάδελφοι μου στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, ένα αποτέλεσμα που έδειχνε τη διαφορά και τον νέο τρόπο διοίκησης. Σε άλλους άρεσε αυτό, σε άλλους όχι, αλλά εγώ αυτό που υποσχέθηκα από την αρχή της θητείας μου το εφάρμοσα σε όλους και ήταν βέβαιο ότι θα αποκτήσω και κάποιους “αντιπάλους”, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις αλλαγές της νέας διοίκησης του Δήμου.
Εδώ θα προσθέσω και κάτι που δεν θέλω να μείνει χωρίς αναφορά. Όταν πήγα στο κτίριο του Δήμου στις Ράχες και είδα την κατάσταση του κτιρίου, αλλά κυρίως το πως δούλευαν οι υπάλληλοι ή την κατάσταση που είχαν τα αυτοκίνητα του Δήμου στην περιοχή Ραχών, αλλά και σ’ όλη την Ικαρία, όπως είδα αργότερα, έμεινα στην αρχή με την απορία πως λειτουργούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτές οι υπηρεσίες σ’ αυτό το κτίριο και πως δούλευαν οι εργαζόμενοι με αυτή την κατάσταση των αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι που εργαζόταν στα γραφεία του Δήμου, ενός κτιρίου χωρίς θερμομόνωση και υγρομόνωση, τον χειμώνα ήταν ντυμένοι με χοντρά ρούχα και γάντια για να αντιμετωπίσουν το κρύο και το καλοκαίρι έσταζαν από τον ιδρώτα. Άμεσα λοιπόν εξέθεσα το θέμα στον Δήμαρχο και προς τιμή του, το δέχθηκε αμέσως και τοποθετήθηκαν σε όλα τα γραφεία καινούργια σώματα αιρκοντίσιον αλλά και αφυγραντήρες, ένας σε κάθε γραφείο για να δουλεύουν οι υπάλληλοι ανθρώπινα, συν το γεγονός ότι δούλεψε και η κεντρική θέρμανση του κτιρίου. Για δε τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα, αφού ασφαλίστηκαν όλα σε όλο τον Δήμο, ξεκίνησε η εκ περιτροπής συντήρηση τους. Αυτό γιατί έχω μάθει και παλαιότερα από την εργασία μου στο δημόσιο, στον τομέα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, ότι αν θες να βγάλεις έργο, πρέπει να έχεις ικανοποιημένους στο χώρο εργασίας τους και ασφαλείς εργαζόμενους. Είχα άλλωστε το συνήθειο να τους καλώ όλους στο γραφείο μου και να συζητάμε τα προβλήματα μας. Ένα δείγμα των καλών σχέσεων διοίκησης και εργαζομένων, ήταν η καθιέρωση ενός ετήσιου γλεντιού την Τσικνοπέμπτη, όπου Αντιδήμαρχος και εργαζόμενοι καθόμαστε όλοι μαζί δίπλα – δίπλα στην αίθουσα εκδηλώσεων, τρώγαμε πίναμε και συζητούσαμε τα προβλήματα μας. Αυτό είχε αποτέλεσμα και στην δουλειά γιατί ο εργαζόμενος αισθανόταν τον Αντιδήμαρχο δίπλα του, άρα και η δουλειά του ήταν πιο ευχάριστη και αποδοτική.
Για να πάω και στην γενική εικόνα της νέας (τότε) Δημοτικής αρχής, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε αλλά και η διαχείριση των προβλημάτων του νησιού και στα τέσσερα χρόνια της θητείας της, έδωσε στον δημότη να καταλάβει ότι υπάρχει μια άλλης μορφής διοίκηση, σαφώς πιο παραγωγική σε έργα αλλά και πιο αποδοτική στη διεκδίκηση κονδυλίων, από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, για την μελέτη και προκήρυξη νέων έργων.
Αντιμετωπίσαμε, με επιτυχία πιστεύω, την περίοδο της πανδημίας στο νησί μας, είχαμε και στην αρχή της θητείας μας το πρόβλημα υγείας του Δημάρχου μας, που το πέρασε με επιτυχία, αντιμετωπίσαμε και τον σεισμό της Σάμου αλλά και τον σεισμό στο νησί μας με επιτυχία, δρομολογώντας τις επισκευές σε κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές. Αντιμετωπίσαμε τα καλοκαίρια και το πρόβλημα της λειψυδρίας με μεταφορά νερού σε δεξαμενές χωριών που το είχαν απόλυτη ανάγκη.
Διαχειριστήκαμε το θέμα των στερεών αποβλήτων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διαχειριστήκαμε και το πρόβλημα των υπαρχόντων (προβληματικών) βιολογικών με σχετική επιτυχία. Η λύση βέβαια είναι μία και αυτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου προωθούμε, την δημιουργία νέων σύγχρονων βιολογικών, σε νέο χώρο εκτός των κατοικημένων περιοχών.
Για το θέμα του τουρισμού της παραλίας (σκηνές – αιώρες κλπ.) κάναμε προσπάθειες, στα πλαίσια των κανόνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για εξάλειψη του, κάτι αρκετά δύσκολο με την υπάρχουσα κατάσταση, αφού εξαντλήσαμε κάθε νόμιμο μέσον.
Μπορεί μετά την παραίτηση μου από την θέση του Αντιδημάρχου, να νόμισαν μερικοί “φίλοι” ότι θα αποχωρούσα και από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου, κάτι που δεν έκανα ποτέ, γιατί δεν έχω μάθει να χάνω και να τα παρατάω. Το αντίθετο μάλιστα, δούλεψα όλα τα υπόλοιπα χρόνια από διάφορα πόστα (εντεταλμένος εκπρόσωπος τύπου, αθλητισμού και πολιτισμού, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, μέλος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, μέλος της Επιτροπής Ποιότητας ζωής και τέλος σαν Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου). Πιστεύω ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μου, βοηθώντας και τον αντικαταστάτη μου Αντιδήμαρχο κ. Βασίλειο Κακόγιαννο, αλλά και με τους εργαζόμενους στο θέμα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, έδωσα αρκετά βοηθώντας στην αλλαγή της περιοχής μας και σ’ αυτόν τον τομέα.
Τέλος θα αναφέρω και κάποια έργα που έκανε ο Δήμος στην περιοχή των Ραχών, στην οποία πιστεύω είχα σημαντικό ρόλο. Έγινε απόσυρση εγκαταλελειμμένων οχημάτων και μηχανημάτων (65 στην ευρύτερη περιοχή Ραχών), συμβάλλοντας στον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αντίστοιχη δράση έγινε και στις άλλες δυο Δημοτικές Ενότητες. Έγινε η ασφαλτόστρωση με αντιολισθητική άσφαλτο κλειστού τύπου, στην παρακαμπτήρια ανηφόρα του Χριστού Ραχών, ένα έργο που είχε χρόνια καθυστέρηση. Στρώθηκε ο πλαστικός χλοοτάπητας αλλά και ο καινούργιος ηλεκτροφωτισμός( δεν ολοκληρώθηκε ακόμα) στο Δημοτικό γήπεδο Ραχών (με χρηματοδότηση της Περιφέρειας) και έχουν δεσμευθεί χρήματα για την κατασκευή των εξεδρών του γηπέδου, αφού λυθούν κάποια προβλήματα. Έγινε ανακαίνιση και ηλεκτροδότηση, σε συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας, του Σπιτιού των σκορπιών ή “Θεοδωράκειου” όπως είναι γνωστό, στο χωριό Βρακάδες Ικαρίας.
Έγινε η προκήρυξη και προχωρούν οι διαδικασίες εκτέλεσης του έργου ασφαλτόστρωσης του δρόμου Αγίου Δημητρίου – Να, ένα έργο της προηγούμενης διοίκησης που, όπως και άλλα, το ολοκληρώνουμε.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να πω όλο το πρόγραμμα των έργων της απερχόμενης Δημοτικής αρχής και είναι πολλά. Αρμόδιος να ενημερώσει είναι ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Νίκος Καλαμπόγιας.
Εγώ τελειώνοντας αυτή την παρέμβαση μου, θεωρώ ότι συμμετείχα σε ένα πετυχημένο δημοτικό σχήμα, δούλεψα, όπως δούλεψαν όλοι οι συνάδελφοι μου στον Δήμο, σκληρά, χωρίς να έχω πάρει από τον Δήμο ούτε ένα σεντς (σαν Αντιδήμαρχος), αντίθετα ορισμένες φορές πλήρωνα, αλλά χαλάλι για το νησί μας.
Στον Δήμο Ικαρίας απέκτησα πολλούς νέους φίλους, αλλά και μερικούς “εχθρούς”. Είναι φυσιολογικό όταν ασχολείσαι με τα κοινά, έχεις και πράττεις πραγματικά σαν ανεξάρτητος, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, γιατί δεν σκόπευα σε διάφορα κομματικά οφίτσια, αφού δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, αλλά δεν έκρυψα ποτέ την αριστερή μου ιδεολογία, που δεν μπαίνει σε καλούπια, αλλά εφαρμόζεται με επιτυχία στην πράξη.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλους τον Δήμαρχο κ. Νίκο Καλαμπόγια, που μου έκανε τη τιμή να με επιλέξει και να μου εμπιστευτεί αυτό το πόστο, πιστεύω ότι τα κατάφερα. Σε συνέχεια όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μου αλλά και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων, που μέσα από τον γόνιμο διάλογο στα δημοτικά συμβούλια, έμαθα πολλά. Τέλος όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Ικαρίας, που είχαμε άριστη συνεργασία, αλλά και τους συμπατριώτες μου που με εξέλεξαν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αγώνας συνεχίζεται από διαφορετικά μετερίζια για το καλό του νησιού μας.
Σωτήρης Πολίτης