Ελίσσεται για να νομιμοποιήσει τον περιορισμό του
Η τροπολογία που προωθεί δε λύνει τα εκρηκτικά προβλήματα των εποχικά εργαζόμενων, κατήγγειλε στη Βουλή ο Χρ. Κατσώτης
Την κατάργηση του νόμου που θέτει περιορισμούς στη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Το πρόβλημα αφορά τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων εποχικά εργαζόμενων, για τους οποίους επιδεινώνονται οι όροι παροχής του (τσεκουρωμένου ούτως ή άλλως) επιδόματος.
Συγκεκριμένα, κατ' εφαρμογή του άρθρου 39 του νόμου 3986/2011, από 1/1/2013 η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου την τελευταία τετραετία, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 450 μέρες και από 1/1/2014 τις 400 μέρες. Μόλις προχτές και κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται για φέτος η χορήγηση του επιδόματος για ένα τρίμηνο.
Σχολιάζοντας την τροπολογία, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη, ο Χρ. Κατσώτης, είπε: «Κατ' αρχάς, δεν καταργείται η ρύθμιση που προβλέπει ο νόμος 3986/2011, ο οποίος βάζει αυτές τις προϋποθέσεις. Δεύτερον, δεν επαναφέρεται το επίδομα ανεργίας στα επίπεδα πριν του ν. 3986/2011. Τρίτον, θεσπίζεται μικρότερη διάρκεια επιδότησης. Τέταρτον, η πρόβλεψη ότι σε όσους έχουν από 150 έως 179 ημέρες ασφάλισης, δύναται να εφαρμοστεί η ρύθμιση της επιχορήγησης των τριών μηνών με την προϋπόθεση της αμετάκλητης έγγραφης δήλωσης στον ΟΑΕΔ, σημαίνει γενίκευση της μείωσης του χρόνου επιδότησης των ανέργων».
Ο Χρ. Κατσιώτης επισήμανε ότι από το 1.018.990 εγγεγραμμένους ανέργους θα επιδοτούνται μόλις οι 138.142 άνεργοι, δηλαδή το 13,5%, με ύψος επιδόματος 361 ευρώ. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία που αποδέχεται η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζεται η προστασία των ανέργων. Ο ΟΑΕΔ, είπε, έχει μετατραπεί σε εργαλείο επιχορήγησης των εργοδοτών, τα προγράμματα που «τρέχουν» είναι πολλά και ο μηχανισμός αυτός του Οργανισμού έχει συμβάλει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Παιχνίδια εντυπώσεων
Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση με την αποδοχή της τροπολογίας δίνει μια λύση που αφορά καθαρά τους εποχικά εργαζόμενους, υπολογίζοντας αυτοτελώς κάθε χρόνο τις μέρες εργασίας, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το πλαφόν για την προηγούμενη πενταετία.
Κατά τον υφυπουργό, με την προωθούμενη ρύθμιση «αντί φέτος ή του χρόνου να μην πάρει ένας εργαζόμενος καθόλου επίδομα ή να μην πάρει το 25% και την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη χρονιά να δικαιούται τους πέντε μήνες, κάναμε μια ανακατανομή στα έτη και φέρνουμε μπροστά αυτήν τη δαπάνη, ούτως ώστε να έχει μια ελάχιστη ενίσχυση αυτός ο οποίος εργάζεται πέντε και έξι μήνες, ακόμα και αυτός που εργάζεται επτά μήνες και τέσσερις μέρες».
Στην παρέμβασή του, μετά την απάντηση του υφυπουργού, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται προγράμματα ύψους 2.183.000.000 ευρώ, που πάνε στις τσέπες των εργοδοτών. Από αυτά, τα 150.000.000 τουλάχιστον πάνε στις τσέπες των ξενοδόχων. Αυτά να παίρνατε για να σταματήσετε, να τροποποιήσετε, να καταργήσετε τη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου, όχι μόνο έφταναν, αλλά θα μπορούσαν να καλύψουν και μεγαλύτερη διάρκεια επιδότησης. Διότι δεν είναι επιλογή του εργαζόμενου να δουλεύει εποχιακά στα ξενοδοχεία.
Ηδη οι μισθοί μειώθηκαν κατά 15%. Στην πράξη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία το πολύ να αμείβονται με 600 ευρώ το μήνα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι κάποιος που δουλεύει πέντε μήνες, θα έχει εισόδημα από τη δουλειά του 3.000, ενώ θα πάρει και από το Ταμείο Ανεργίας, με αυτή τη ρύθμιση, ακόμη 1.000 ευρώ περίπου. Συνολικά, θα πάρει 4.000 ευρώ με τα οποία θα πρέπει να ζήσει για δώδεκα μήνες αυτός και η οικογένειά του».