Το δικό της αγώνα δίνει, αποτελώντας κυψέλη αθλητικής δραστηριότητας, η ομάδα του Α.Ο. Νέας Ιωνίας, με κόπους και θυσίες όπως συμβαίνει σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία.
H ομάδα με τη σημερινή της μορφή υπάρχει από το 2001 όταν προέκυψε από τη συγχώνευση του Α.Ο. Νεάπολης και του Ιωνικού Νέας Ιωνίας, ενώ ανέστειλε τη δράση της και η ποδοσφαιρική ομάδα Βυζάντιο. Έτσι προέκυψε ο Α.Ο. Νέας Ιωνίας. Βεβαίως η πόλη έχει πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία με τον θρυλικό Ίκαρο, τον ΠΑΟ Καλογρέζας, τον ΟΦΝΙ, τη Σαφράμπολη και πολλές άλλες ομάδες που δεν υπάρχουν πια, ενώ στην πόλη λειτουργούν η Αλσούπολη και η Ελευθερούπολη, που συμπληρώνουν την τριάδα των τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων.
Οι κιτρινομπλέ του Α.Ο. Νέας Ιωνίας αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια στις εθνικές κατηγορίες και δύο φορές έφτασαν κοντά στην άνοδο στη FootballLeage (Γ’ Εθνική). Τελικά με τις αναδιαρθρώσεις και την κατάργηση της Δ΄ Εθνικής έπαιξαν δύο χρόνια στη Γ’ Εθνική και ακολούθησε μία διετία υποβιβασμών, με αποτέλεσμα σήμερα η ομάδα να βρίσκεται στη Β΄ ΕΠΣΑ.
Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ο Α.Ο. Νέας Ιωνίας επιχειρεί να ανασυνταχτεί από τις πάντα καλές υποδομές του και να βασιστεί στα δικά του παιδιά και όχι σε «λεγεωνάριους», από τους οποίους οι δύο συνεχείς υποβιβασμοί άφησαν πικρές εμπειρίες.
Στα συν η κατασκευή νέας εξέδρας στο δημοτικό στάδιο της πόλης, που το κάνει ακόμα πιο λειτουργικό.
Έντονο το προσφυγικό στοιχείο στην πόλη από τους πρόσφυγες του 1922, αλλά και οι μνήμες από τα εγκλήματα των ναζί, αφού λίγα μέτρα δίπλα στο γήπεδο βρίσκεται το Μνημείο για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Καλογρέζας.Έτσι η επιλογή του ονόματος Refugees στο σύλλογο φιλάθλων, δεν αποτελεί έκπληξη.
Κείμενο & φωτο αγώνων: Νάσος Μπράτσος
Πηγή videο: Άγγελος Καρούσος
Πηγή φωτο ρόστερ και ιστορικών στοιχείων: http://www.aonionias.gr/
Πηγή φωτο οπαδών: https://www.facebook.com/Refugees-Club-158731880871061/
Xρήσιμα βιβλία:
Κώστα Χαλέμου: «Το ταξίδι του Ίκαρου»
Λουκά Χριστοδούλου: «Η Ιστορία των Σωματείων της Νέας Ιωνίας, από το 1923-1974»
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr