Στις 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το αγωνιστικό -διεκδικητικό ραντεβού στο Υπουργείο Υγείας ύστερα από την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου για κοινή συμπόρευση – διεκδίκηση με ένα κοινό Παναιγαιακό πλαίσιο αιτημάτων για την Υγεία. Αναδείχτηκαν κρίσιμα προβλήματα και οι τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλες τις Δημόσιες δομές Υγείας, οι ελλείψεις στον απαραίτητο εξοπλισμό, το «μαύρο χάλι» της ΠΦΥ.
Ως πρώτη προσπάθεια το αποτέλεσμα είχε θετικό πρόσημο αφού το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο έγινε γνωστό στις τοπικές κοινωνίες και 180 φορείς από 16 νησιά, ανάμεσά τους ΕΚ και ΝΤ ΑΔΕΔΥ, το υιοθέτησαν, στηρίζοντας τόσο την κινητοποίηση στην Αθήνα όσο και τις κινητοποιήσεις στα νησιά.
Η παρουσία εκατοντάδων νησιωτών, αλλά και εργαζομένων της Αττικής που κατάγονται από τα νησιά συνέβαλε στο να γίνει δεκτή αντιπροσωπεία από τους φορείς από τον Υφυπουργό Υγείας κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η συνάντηση με το υπουργείο
Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων των νησιών μετέφεραν τα προβλήματα και τις αγωνίες των νησιωτών με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο. Δεν υπήρχε αμφιβολία για τις τραγικές ελλείψεις, τα χάλια της υγείας στα νησιά. Αυτή η δραματική κατάσταση άλλωστε ώθησε στις κινητοποιήσεις όλων των τελευταίων χρόνων. Το ότι διαχρονικά η πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων υπακούει στη λογική κόστους οφέλους έχει οδηγήσει στην απαξίωση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας, “αφήνοντας” ανοιχτό το παράθυρο στην ιδιωτική δράση εντός και εκτός δημοσίων δομών, οδηγώντας τους νησιώτες στο μονόδρομο του ιδιωτικού τομέα. Πρακτικά αναγκάζονται οι νησιώτες να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, από τις ιατρικές εξετάσεις μας μέχρι τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά για τις αναγκαίες μετακινήσεις, κυρίως στην Αθήνα.
Οι διαδηλωτές, ο λαός των νησιών λέει: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Ο λαός των νησιών απαιτεί άμεσες λύσεις. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δημόσια και δωρεάν υγεία σύμφωνα με τις ανάγκες μας , στον τόπο που ζουν. Είναι πρόκληση να λεηλατείται από τους φόρους το λαϊκό εισόδημα και να μην υπάρχει έστω ένα στοιχειώδες αντίκρισμα στο χώρο της υγείας.
Η ηγεσία του υπουργείου αναδείχτηκε ότι είναι εκτεθειμένη, αποδείχτηκε ότι είναι προκλητική
Ενώ πχ η 2η ΥΠΕ έχει μελέτες για την κάλυψη των ελλείψεων σε όλους τους τομείς των δομών, η πολιτική τους στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες.
Ενώ υπάρχουν οργανογράμματα για τις δομές υγείας δεν καλύπτονται.
Δεν προκηρύσσει όλα τα κενά των ιατρών στα νησιά με αποτέλεσμα οι όποιες θέσεις προκηρύσσονται να καταλήγουν να είναι άγονες.
Και πολλά άλλα…
Ως απάντηση στις παραπάνω τοποθετήσεις για την εικόνα αυτή τη στιγμή στα νησιά μας στις δομές Υγείας ο υφυπουργός με περίσσιο θράσος είπε ότι η εικόνα που κατέθεσαν και συνυπόγραψαν στο κοινό πλαίσιο 190 τελικά σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών ότι δεν αντιπροσωπεύει τις τοπικές κοινωνίες, ότι κινδυνολογούμε λέγοντας ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές αβοήθητες στα νησιά!!!!
Τι απάντησε δηλαδή επί της ουσίας: «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!».
Στην πραγματικότητα ανησύχησαν για την απήχηση του καλέσματος που αγκάλιασε ένα πολύ μεγάλο όγκο μαζικών φορέων. Και με τη λεκτική υποτίμηση επιδιώκουν να κρύψουν την ανησυχία τους, από ένα κρίσιμο πρόβλημα, που απασχολεί και τους νησιώτες, και που πιθανά θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα.
Είναι πρόκληση να μας λένε επί της ουσίας «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», όταν έχουμε θρηνήσει νεκρούς, όπως το μικρό Μιχαήλ από τον Πολιχνίτο, όταν έχουμε δει τις μεταφορές ασθενών σε καρότσες αγροτών, όταν ξοδεύουμε μεγάλα ποσά για την υγεία μας, όταν φοβόμαστε να αρρωστήσουμε!
Οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν για στήριξη κενών θα αποδειχτούν ανέξοδες. Σε βάθος χρόνου (δηλαδή ζήσε Μάη μου…) θα καλυφθούν σε κάποιες περιοχές (ποιες; Πάντως όχι όλες) οι ελλείψεις σε αξονικούς τομογράφους. Έγινε λόγος για 6500 προσλήψεις από επικουρικό σε μόνιμο προσωπικό το 2024,αποφεύγοντας να απαντήσει πως θα καλυφθούν οι επικουρικές καθώς και συνταξιοδοτούμενες κενές θέσεις που θα προκύψουν. Δηλαδή δε θα αυξηθούν επί της ουσίας οι γιατροί, τα κενά θα παραμείνουν. Τα κίνητρα που λένε ότι θα δώσουν σε γιατρούς θα είναι σε συνθήκες χαμηλών μισθών και εντατικοποίησης, που αυτά είναι που αποθαρρύνουν γιατρούς να έρθουν! Για τις πολλές ειδικότητες που λείπουν έγινε αναφορά ότι υπάρχει έλλειψη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, άρα αναισθησιολόγους και άλλες ειδικότητες τα νησιά θα δουν από ότι φαίνεται όταν λυθεί πανευρωπαϊκά (;) το πρόβλημα.
Στο μόνο με το οποίο συμφωνούμε με τον υπουργό είναι η αναφορά στο πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία που αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Απλά ο υπουργός υπηρετεί αυτό το πλαίσιο και εμείς που ζούμε τις αρνητικές συνέπειές του το πολεμάμε. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε!
Μονόδρομος η κλιμάκωση της πάλης
Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από ότι μας ανήκει και στην υγεία. Η εγκληματική κατάσταση στις δομές Υγείας στα νησιά μας αποτελεί αιτία πολέμου. Δε θα ανεχτούμε άλλους «χαμένους» συνανθρώπους μας, θυσία σε μια απάνθρωπη πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες μας με τη μεζούρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε. Μπροστά στη 48ωρη απεργία των γιατρών 29 και 30 Νοέμβρη προχωράμε σε νέες κινητοποιήσεις για την υγεία στα νησιά. Με συγκεντρώσεις, με νέες υπογραφές από φορείς και σωματεία.
Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Απαιτούμε λύσεις τώρα!
Κατερίνα Χατζηαργυρίου
Αντιπρόεδρος του ΕΚ νομού Σάμου