Ομολογία αποτυχίας των μέτρων για το χρέος απότον Επίτροπο Μοσκοβισί
Μετά το 2060 το χρέος κάτω από το 100%, εφόσον εφαρμοστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις!
Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί και το 2019, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ 182.5% του ΑΕΠ
Απάντηση Μοσκοβισί σε Νίκο Χουντή (ΛΑΕ)
Σε 40 χρόνια, μετά από αιματηρή λιτότητα, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και, αν όλα πάνε καλά, το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ!
Με αυτή τη σοκαριστική πρόβλεψη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές του ελληνικού λαού, απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, σχετικά με τις αυξητικές τάσεις που εμφανίζει το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα της αυξητικής τάσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που παρά τα τρία μνημόνια και τα οκτώ χρόνια καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στο όνομα της βιωσιμότητάς του, αυτό έφτασε το 2018 στο 182.2%, το υψηλότερο επίπεδο χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.Ο Επίτροπος Μοσκοβισί στην απάντησή του αποκαλύπτει ότι οι αυξητικές τάσεις του ελληνικού δημόσιου χρέους θα συνεχιστούν και το 2019 με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 182,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ παρά τις προβλέψεις για υψηλά, όπως τονίζει, πρωτογενή πλεονάσματα και την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί μόνο μέχρι το 167.4% το 2020.
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος Οικονομικών, σημειώνει ότι όλες οι αναλύσεις που έχει εκπονήσει η Κομισιόν σε συνεργασία με τον ESM και την ΕΚΤ, προβλέπουν ότι ο το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100 % του ΑΕΠ έως το 2060, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις η υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της τυπικής ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου. Τονίζει συγκεκριμένα ότι, «Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100% του ΑΕΠ έως το 2060», υπό την προϋπόθεση ότι «Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στην Ευρωομάδα τη γενική δέσμευσή της για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ».
Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000287/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Νέα έκρηξη του ελληνικού δημόσιου χρέους
Από το 2010 μέχρι το 2018 η Ελλάδα εφάρμοσε τρία μνημόνια σχεδιασμένα από την Τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), που περιλάμβαναν σκληρά μέτρα λιτότητας και κοινωνικών περικοπών, ιδιωτικοποιήσεις, βίαιες αλλαγές στην αγορά εργασίας και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με μόνο στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητά του.
Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Με το πρώτο μνημόνιο το χρέος αυξήθηκε από το 130,7% στο 172,1% του ΑΕΠ. Με το δεύτερο μνημόνιο το χρέος, από 138,4%, μετά το PSI, έφτασε στο 181%, το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Με το τρίτο μνημόνιο το ελληνικό δημόσιο χρέος συνέχισε την ανοδική του πορεία και, από 171,5 % το 2015, σήμερα σπάει κάθε ρεκόρ και φτάνει, στο τρίτο τρίμηνο του 2018, στο 182,2%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία της.
Με δεδομένο ότι το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώθηκε με πανηγυρισμούς από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, που βάφτισαν το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ερωτάται η Επιτροπή:
Θεωρεί επιτυχημένες τις οικονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όταν το δημόσιο χρέος δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια;
EL
E-000287/2019
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(14.4.2019)
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις 20 Αυγούστου 2018 και οι μακροοικονομικές προοπτικές βελτιώνονται. Τόσο οι εξωτερικές όσο και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες διορθώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ η πραγματική παραγωγή αυξήθηκε με εκτιμώμενο ρυθμό 2,0 % το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό άνω του 2 % κατά τα επόμενα έτη. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 182,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και να υποχωρήσει στο 167,4 % του ΑΕΠ έως το 2020, λόγω της ανάκαμψης της ανάπτυξης, των προβλέψεων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μέτρων για το χρέος.
Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στην Ευρωομάδα τη γενική δέσμευσή της για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επί των οποίων συμφώνησε η Ευρωομάδα στις 22 Ιουνίου 2018 επαρκούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του 15 % του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και θα συμμορφώνονται με το όριο του 20 % μακροπρόθεσμα. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100% του ΑΕΠ έως το 2060. Η Επιτροπή εκπονεί ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) για την Ελλάδα σε συνεργασία με τον ΕΜΣ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στην έκθεση συμμόρφωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ και οι τεχνικές ενημερώσεις συμπεριλήφθηκαν επίσης στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας του Νοεμβρίου του 2018(1) και του Φεβρουαρίου του 2019(2).
Το Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκος Χουντής (ΛΑΕ): «Η αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα»
Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής, Νίκος Χουντής, με αφορμή την πρόταση που τέθηκε τη Δευτέρα 15.4.2019 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να συζητηθεί το θέμα και να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πιστεύω ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ψήφισα υπέρ της πρότασης να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια.
Δυστυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο, με πολλές απουσίες, αρνήθηκε τη διεξαγωγή συζήτησης και ψηφίσματος για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Το Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκος Χουντής (ΛΑΕ): «Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές βιομηχανίες θα σκορπούν τον θάνατο και την καταστροφή … με επιδότηση»
Ταμείο για τη χρηματοδότηση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ιδρύει η ΕΕ
Τροπολογία απόρριψης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας κατέθεσαν ο Νίκος Χουντής και 11 ευρωβουλευτές της Αριστεράς
Πόλεμο με ευρωπαϊκή επιδότηση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια, αφού οι πανίσχυρες ευρωπαϊκές στρατιωτικές βιομηχανίες, με τη βοήθεια των πολιτικών κομμάτων του ευρωενωσιακού ολοκληρωτισμού, διεκδίκησαν και πέτυχαν την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), των Φιλελεύθερων (ALDE), των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και η πλειοψηφία των δήθεν «προοδευτικών» της Σοσιαλδημοκρατίας (S&D), υπερψήφισαν την πρόταση της Κομισιόν και του Συμβουλίου για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των κρατών-μελών της Ένωσης, μέσω της ίδρυσης ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών βιομηχανιών, ώστε να επιδοτούνται (!) για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο εμπόριο όπλων, που έχουν σκορπίσει το θάνατο στη Μέση Ανατολή και αλλού.
Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ευρωβουλευτές της ανυπότακτης Αριστεράς που αντιτάχθηκαν σε αυτήν την εξέλιξη, καταψήφισαν την πρόταση Κανονισμού και κατέθεσαν, μάλιστα, τροπολογία απόρριψης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, με υπογραφές από την Λαϊκή Ενότητα (Νίκος Χουντής), το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, το ΑΚΕΛ, τη Γερμανική Die Linke, την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, την Ανυπότακτη Γαλλία (France Insoumise).
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ευρώπη έχει χάσει εκατομμύρια ψυχές από την καταστροφική μανία του πολέμου.
Η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση του πολέμου και των στρατιωτικών-ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αποτελεί πραγματική πρόκληση για την ιστορία μας.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα οικονομικής στήριξης των στρατιωτικών βιομηχανιών της Ευρώπης στις καταστροφικές τους δραστηριότητες, όπως αυτών της εμπορίας όπλων, που έχουν σκορπίσει το θάνατο στη Μέση Ανατολή και αλλού, και γεννούν τα καραβάνια προσφύγων.
Οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωενωσιακού ολοκληρωτισμού που υπερψήφισαν χτες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, η ευρωπαϊκή δεξιά, το κέντρο και η πλειοψηφία των δήθεν ‘προοδευτικών’ της σοσιαλδημοκρατίας, αύριο θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις εκατόμβες νεκρών στη γειτονιά μας, για τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα χάνονται στη θάλασσα της Μεσογείου, και για την επικίνδυνη άνοδο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, που οι ίδιες προκάλεσαν.
Η Λαϊκή Ενότητα, μαζί με τους ευρωβουλευτές της ανυπότακτης Αριστεράς, καταψηφίσαμε την πρόταση για την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και για την ίδρυση ταμείου επιδότησης του πολέμου και της καταστροφής.
Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ιστορικό καθήκον να βάλουν φρένο στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, να πουν ένα μεγάλο Όχι στο μίσος, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό».
Ακολουθεί η τροπολογία που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς:
10.4.2019 A8-0412/48
Τροπολογία 48 Νεοκλής Συλικιώτης, Sabine Lösing, João Ferreira, Miguel Viegas, João Pimenta Lopes,Τάκης Χατζηγεωργίου, Marisa Matias, Younous Omarjee, Paloma López Bermejo,Ángela Vallina, Νικόλαος Χουντής, Marina Albiol Guzmán
εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL
– Πρόταση απόρριψης Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει την πρόταση της Επιτροπής.
Το Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή διαμαρτυρίας 18 ευρωβουλευτών στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Τίμερμανς, για την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Στήριξη και αλληλεγγύη στον Ισπανό πυροσβέστη Miguel Roldán και τα άλλα 9 μέλη της Iuventa, που διέσωζαν μετανάστες και πρόσφυγες και τώρα κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων (humantrafficking)
Υπογράφει ο Νίκος Χουντής από τη Λαϊκή Ενότητα
Επιστολή διαμαρτυρίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, έστειλαν στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνς Τίμερμανς, 18 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής», Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τη δίωξη του Miguel Roldan και άλλων 9 Ευρωπαίων πολιτών, που τον Ιούνιο του 2017, παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια και διάσωση σε χιλιάδες συνανθρώπους μας στη Μεσόγειο, με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) από την Ιταλική δικαιοσύνη.
Στη συνέχεια της επιστολής τους επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα επιδεινώνεται και οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης καθίστανται όλο και πιο πολύπλοκες, τονίζοντας παράλληλα τη θέση τους για τερματισμό των πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο και της στρατιωτικοποίησης των συνόρων.
Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:
Σχετικά με την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Timmermans,
Ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση του Miguel Roldan και άλλων 9 ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων (humantrafficking) στην Ιταλία.
Τον Ιούνιο του 2017 ο πυροσβέστης Miguel Roldán από τη Μάλαγα εργάστηκε στο σκάφος Iuventa της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet και συμμετείχε, μαζί με τους συναδέλφους του, στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το έργο του πλοίου μπλοκαρίστηκε στις 2 Αυγούστου, όταν οι ιταλικές αρχές το ακινητοποίησαν και άρχισαν έρευνα για υποτιθέμενη εμπορία ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, ένα δικαστήριο στο Τράπανι της Σικελίας, κατηγορεί τον Miguel Roldan και τα άλλα 9 μέλη του πληρώματος για εμπορία ανθρώπων, κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια.
Η υπόθεση βρίσκεται υπό έρευνα και μέρος της περίληψης περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Είναι πιθανό ότι αυτή η φάση τελειώνει αυτό το καλοκαίρι και εάν τελικά διενεργηθεί δίκη, θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τέλος του έτους.
Η Μεσόγειος Θάλασσα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος στον κόσμο. Το 2016, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι χάθηκαν, προσπαθώντας να αποφύγουν από τον πόλεμο, τη δυστυχία και τις διώξεις, αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), το 2017, 3.116 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς (2.832) να χάνονται επί του κεντρικού διαδρόμου, στον οποίο ο Roldán βοήθησε εθελοντικά. Όσον αφορά το 2018, 2.262 άτομα χάθηκαν και σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η συχνότητα των θανάτων αυξήθηκε παράλληλα με τη μείωση των δυνατοτήτων έρευνας και διάσωσης των ΜΚΟ.
Η κατάσταση του Roldan είναι παρόμοια με αυτή που βίωσαν πριν από λίγους μήνες τρεις άλλοι πυροσβέστες μέλη της ΜΚΟ Proem-aid, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη για απόπειρα εμπορίας ανθρώπων, αν και τελικά αθωώθηκαν. Και αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της συστηματικής μη τήρησης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Δικαίου – υποχρέωση παροχής βοήθειας σε όλα τα άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα – ή το πιο στοιχειώδες από τα ανθρώπινα δικαιώματα – το δικαίωμα στη ζωή.
Η κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα επιδεινώνεται και οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης καθίστανται όλο και πιο πολύπλοκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται, περισσότερο από ποτέ, η αλλαγή των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οι πολιτικές ασύλου, το τέλος της εξωτερικοποίησης των συνόρων, η λήξη της Ευρώπης Φρούριου, ο τερματισμός της νομιμοποίησης της στρατιωτικοποίησης των συνόρων και ο τερματισμός της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής βοήθειας , η οποία δεν προέρχεται μόνο από τον σημερινό Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, αλλά εδώ και χρόνια ζυμώνεται στις Βρυξέλλες.
Η αλληλεγγύη στη θάλασσα δεν μπορεί να τελειώσει πίσω από τους φραγμούς. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τον ευρωπαϊκό χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων και το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας με τον Miguel Roldán και τα άλλα 9 μέλη της Iuventa.
Θεωρούμε ότι οι διασώσεις που διεξήχθησαν προωθήθηκαν από αλληλεγγύη και ανθρωπιστικούς λόγους και για αυτό ζητούμε την αθώωσή τους, διότι, όπως ισχυρίζεται ο Roldán: «Μόνο ένα λεπτό στη φυλακή για σωτηρία ζωών θα ήταν πάρα πολύ».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σχόλιο Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) στη συνέντευξη Τσίπρα στους FinancialTimes:
«Ήταν όντως σκληρή, κ. Τσίπρα, η εμπειρία της προδοσία του δημοψηφίσματος και της βούλησης του ελληνικού λαού…»
Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αγγλική οικονομική εφημερίδα FinancialTimes, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής», Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής ντροπής, έρχεται, σχεδόν 4 χρόνια μετά το έγκλημα της προδοσίας του ελληνικού λαού, μέσα από μια συνέντευξη στους FinancialTimes, να υποβάλλει τα σέβη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τα πολιτικά αδιέξοδα που έφερε η επικράτηση του δεξιού-εθνικιστικού Brexitστη Μεγάλη Βρετανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι,
‘Η Ελλάδα ανακάλυψε μέσα από μία σκληρή εμπειρία ότι το συμφέρον της είναι να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση’.
Ήταν όντως σκληρή η εμπειρία της προδοσία του δημοψηφίσματος και της βούλησης του ελληνικού λαού.
Ήταν σκληρή η εμπειρία να βλέπει ο ελληνικός λαός μια κυβέρνηση, που στο όνομα της Αριστεράς, επιβάλλει υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, υπερφορολογεί τα λαϊκά στρώματα αντί για το κεφάλαιο, ψηφίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και το βαφτίζει Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, εκπλειστηριάζει την λαϊκή κατοικία, ποινικοποιεί τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και καταστέλλει βίαια κάθε λαϊκή αντίδραση και μετατρέπει το Αιγαίο σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση.
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, δεν μπορούν να λυθούν προς όφελός του μέσα στο ασφυκτικό και νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της ΟΝΕ και της ΕΕ. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ανάγκη από θέσεις εργασίας, από αξιοπρεπείς μισθούς, από τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Η ΕΕ, το μόνο που προσφέρει, είναι επιχειρηματικές ευκαιρίες και ασυδοσία στο κεφάλαιο, επιβάλλοντας παράλληλα, πολιτικές απορρύθμισης και λιτότητας.
Η Λαϊκή Ενότητα δείχνει στον ελληνικό λαό έναν εναλλακτικό δρόμο. Το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής, τον δρόμο της διεκδίκησης των λαϊκών συμφερόντων.
Ισχυρή ΛΑΕ σε Ευρωβουλή, Βουλή και Αυτοδιοίκηση.»
Το Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σχόλιο Ν. Χουντή για το πρωτογενές πλεόνασμα 4.4% του ΑΕΠ για το 2018:
«Στις πλάτες του ελληνικού λαού χτίζουν υπερπλεονάσματα για να εμφανίζουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μοιράζουν προεκλογικές παροχές»
Με αφορμή τα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, ύψους 4.4% του ΑΕΠ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής»,Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4.4% του ΑΕΠ για το 2018, έναντι στόχου 3.5%, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την εμμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στο δόγμα της λιτότητας και στη λογική της προεκλογικής παραχολογίας.
Εξαπολύοντας μια φορολογική πολιτική που χτυπάει τα λαϊκά στρώματα και τη μισθωτή εργασία, κόβοντας τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις και κοινωνική πολιτική, ξεπουλώντας τον δημόσιο πλούτο της χώρας και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες σε πάνω από 2.2 δις ευρώ, η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει, τελικά, τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε δεσμευτεί ο Σαμαράς.
Ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πάνε εξολοκλήρου στο δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, ώστε να μπορούν οι θεσμοί να το βαφτίζουν βιώσιμο, και στην προεκλογική αρένα της ακατάσχετης παραχολογίας.
Νέες θέσεις εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας, κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, δεν πετυχαίνεις με Τσίπρα και Μητσοτάκη, αλλά με αλλαγή πολιτικής.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη του σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και μνημονιακές δυνάμεις και να κάνει το απαραίτητο βήμα ρήξης με το χρεοκοπημένο και φαύλο σύστημα εξουσίας, στηρίζοντας τις δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας στις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει