Ανακοινώθηκαν από το ΥπΑΑΤ τα εξειδικευμένα κριτήρια βαθμολόγησης για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών – Υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» για ακόμα τρεις Περιφέρειες και συγκεκριμένα για τις περιφέρειες: Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου. Πλέον υπολείπονται ακόμα τρεις περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία και Πελοπόννησος) που αναμένεται να καθορίσουν προσεχώς τους κλάδους προτεραιότητας του υπομέτρου. Στο μεταξύ, επιστολή στον Περιφερειάρχη Ηπείρου απέστειλε σήμερα Πέμπτη (19/5) ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, επισημαίνοντας τα κρίσιμα σημεία για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συνδέσμου Ιωαννίνων, κ. Χ. Ρούκας.
Γεωπονικός Σύνδεσμος Ιωαννίνων: βασικοί πυλώνες της αγροτικής παραγωγής η παραγωγοί ζωοτροφών και τα κηπευτικά
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ανήρτησε στη σελίδα του ΠΑΑ ενημερωμένο πίνακα με τους κλάδους προτεραιότητας, προσθέτοντας στους αρχικούς, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και την ελαιοκομία. Επιστολή στον Περιφερειάρχη Ηπείρου απέστειλε σήμερα (19/5/2016) ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων επισημαίνοντας τα κρίσιμα σημεία για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χ. Ρούκας, αφενός είναι επιτακτική η ανάγκη να διασαφηνιστούν άμεσα: (α) όλοι οι όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την ένταξη των υποψηφίων στο πρόγραμμα, (β) να ενταχθούν στους τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας οι κλάδοι της παραγωγής ζωοτροφών και των οπωροκηπευτικών καθώς και (γ) να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της εξεύρεσης επιλέξιμων βοσκοτόπων για τους νέους κτηνοτρόφους.
Περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία
Το τεύχος Απριλίου το οποίο θα βρείτε στην επαρχία και σε επιλεγμένα περίπτερα σε Αθήνα και Κύπρο, κυκλοφορεί. Βρείτε το στην επαρχία και σε επιλεγμένα περίπτερα σε Αθήνα και Κύπρο. Τιμή 3 ευρώ.
Διαβάστε στο τεύχος που κυκλοφορεί: Κηπευτικά: Πατάτα – τομάτα: Ο περονόσπορος, πρόβλεψη και σωστή χρήση μυκητοκτόνων
«Επειδή είδαμε ότι έγινε μια επικαιροποίηση με δύο κλάδους της ελαιοκομίας και των κηπευτικών υπό κάλυψη, θεωρήσαμε σκόπιμο ότι πρέπει να μπουν και δύο κλάδοι που έχουν μεγάλη σημασία, τόσο για την περιφέρεια όσο και για τη χώρα. Και οι δύο κλάδοι, των οπωροκηπευτικών και των ζωοτροφών είναι εθνικής προτεραιότητας. Εμείς εδώ στην περιφέρεια έχουμε βάλει σε προτεραιότητα όλους τους κλάδους, μεταξύ αυτών και την χοιροτροφία και την πτηνοτροφία. Λέμε ότι καλώς βάλαμε τους κλάδους της ζωικής παραγωγής σε προτεραιότητα. Η παραγωγή αυτή όμως κάπου πρέπει να βασιστεί. Η διατροφή στα ζώα αποτελεί το 40-70% του κόστους. Δεν θέλουμε τοπική παραγωγή που θα υποστηρίξει την ζωική παραγωγή; Η παραγωγή ζωοτροφών στην περιφέρεια αυτή την στιγμή είναι πολύ σημαντική, έχουμε πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιέργειας με ζωοτροφές. Όταν βάζουμε στους κλάδους τα αρωματικά φυτά που είναι γύρω στα 100 – 200 στρέμματα από τα επίσημα στοιχεία του ΟΣΔΕ, αμέσως τίθεται το ερώτημα ποιον αγρότη θέλουμε.
Ειδικά για τα Γιάννενα τα κηπευτικά μπορεί να μην καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση ωστόσο έχουμε π.χ τις πατάτες Χρυσοβίτσας που είναι υπαίθρια καλλιέργεια. Θα πούμε στον νέο αγρότη που καλλιεργεί πατάτες ότι δεν μπορείς να συγκεντρώσεις τα 45 μόρια που απαιτούνται γιατί τα κηπευτικά δεν συμπεριλαμβάνονται στους κλάδους προτεραιότητας; Επίσης στα όρια της Περιφέρειας υπάρχουν σημαντικές καλλιέργειες κηπευτικών όπως στην Πρέβεζα. Επίσης τα οπωροφόρα δέδνρα, τα πυρηνόκαρπα που αρχίζουν και μπαίνουν στην Ήπειρο. Θα τα αφήσουμε απέξω; Η δική μας η σκέψη είναι ότι βάζουμε ένα περίγραμμα ώστε ο νέος άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί να έχει επιλογές στην παραγωγή του.
Ένα ακόμα ζήτημα που αναφέρουμε στην επιστολή μας είναι ότι δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι του επενδυτικού σχεδίου. Καλούμε δηλαδή τους ανθρώπους να υποβάλουν μια δήλωση έως τις 6/6 ενώ την ίδια στιγμή δεν ξέρουμε ποιες θα είναι όλες οι υποχρεώσεις που θα έχουν. Ποιοι είναι οι λοιποί όροι και υποχρεώσεις των δικαιούχων που αναφέρονται στην προδημοσίευση».
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή
Οι τομείς προτεραιότητας για το Βόρειο Αιγαίο είναι:
- αιγοπροβατοτροφία (μοριοδότηση 50-100%)
- οπωροκηπευτικά (μοριοδότηση 40-80%)
- παραγωγή ζωοτροφών (μοριοδότηση 40-80%)
- καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή (μοριοδότηση 40-80%)
Οι τομείς προτεραιότητας για την Ήπειρο είναι:
- αιγοπροβατοτροφία (50-100%)
- βοοτροφία (50-100%)
- πτηνοτροφία (50-100%)
- μελισσοκομία (45-90%)
- αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά (40-80%)
- καλλιέργεια ακτινιδίου (40-80%)
- καλλιέργεια εσπεριδοειδών (40-80%)
- οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιού για παραγωγή οίνων ΠΟΠ (30-60%)
- χοιροτροφία (30-60%
- θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών (40-80%)
- ελαιοκομία (30-60%)
Οι τομείς προτεραιότητας για τα Ιόνια Νησιά είναι:
- αιγοπροβατοτροφία (50-100%)
- οπωροκηπευτικά (μοριοδότηση 40-80%)
- παραγωγή ζωοτροφών (μοριοδότηση 40-80%)
- καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή (μοριοδότηση 40-80%)
Οι τομείς προτεραιότητας για τη Στερεά Ελλάδα είναι:
- αιγοπροβατοτροφία (50-100%)
- οπωροκηπευτικά (μοριοδότηση 40-80%)
- παραγωγή ζωοτροφών (μοριοδότηση 40-80%)
- καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή (μοριοδότηση 40-80%)
Μπορείτε να δείτε εδώ τους κλάδους προτεραιότητας για όλες τις περιφέρειες που έχουν μέχρι στιγμής αναρτήσει σχετικό πίνακα.
Αναδημοσίευση από : http://www.agrotypos.gr