Home ΚοινωνίαΠολιτικήΒουλευτικές Εκλογές 2023 Νέα Δημοκρατία: Σήμερα μόνο εμείς θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης

Νέα Δημοκρατία: Σήμερα μόνο εμείς θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης

by ikariaki.gr
139 views

Δελτίο Τύπου της ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου:

Από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR:
Η χώρα χρειάζεται την επόμενη μέρα μία σταθερή Κυβέρνηση και τονίζω ότι η ανάγκη αυτοδυναμίας προκύπτει και δια της εις άτοπον απαγωγής. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και κανένα κόμμα, ειδικά το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα ήθελε να συνεργαστεί στις μεγάλες αλλαγές. Έχει άλλη ατζέντα τελείως. Δεν θέλει να προωθεί τις μεγάλες αλλαγές, την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Είναι απέναντι σε σημαντικές πρωτοβουλίες, στις μεγάλες τομές που θέλουμε να κάνουμε στην παιδεία. Άρα η αυτοδυναμία προκύπτει και ως μία ανάγκη για να έχει η χώρα μία σταθερή Κυβέρνηση την επόμενη τετραετία.

Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός δίνει τελικά την εξουσιοδότηση και την εντολή στο πρώτο κόμμα με το ποσοστό το οποίο θα του δώσει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Όσο αυξάνεται η δύναμη που μας δίνει ο ελληνικός λαός τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της ευθύνης. Διότι σήμερα μόνο εμείς θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς με 20 μονάδες πίσω είναι δύσκολο να φαντάζεται κανείς ότι είναι σήμερα κόμμα εξουσίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο αποποιείται πλήρως της ευθύνης και λέει «εγώ θέλω να είμαι στην Αντιπολίτευση, δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο να διεκδικήσω τα πρωτεία της Κεντροαριστερής πολυκατοικίας».

Άρα η ευθύνη πέφτει σε εμάς και πρέπει να την διαχειριστούμε με την υπευθυνότητα που μια τέτοια ισχυρή εντολή συνεπάγεται, όχι μόνο για μένα, αλλά και για όλους όσοι την επόμενη μέρα θα έχουμε θέσεις εξουσίας.

Αύξηση των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας και των μέσων μηνιαίων αποδοχών την τελευταία τετραετία

Η πραγματικότητα γκρεμίζει για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για πλήγμα στους εργαζόμενους από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», υπάρχει σημαντική ανάκαμψη, τόσο ως προς τον αριθμό των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Διαπιστώνεται συγκεκριμένα αφενός μια σημαντική αύξηση κατά 405.032 των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία (+19%) και αφετέρου μια σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών από τα 1.043 ευρώ το 2019 στα 1.184 ευρώ (+14%). Και αυτό πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ, που συμπαρασύρει μια σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας και όχι μόνο.

Η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2021 και 2022

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε η Ελλάδα μεταξύ 2021 και 2022. Και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη ότι το μέρισμα της υψηλής ανάπτυξης που επιτεύχθηκε μετά την πανδημία διοχετεύτηκε στους πιο αδύναμους και είχε χειροπιαστό κοινωνικό αποτύπωμα, σε πείσμα της «μαύρης» προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.

• Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, το μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα που είτε αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας, είτε απειλούνταν με υλικές και κοινωνικές στερήσεις, είτε διαβιούσε σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας μειώθηκε κατά 2 μονάδες, πέφτοντας στο 26,3%. Και αυτό είναι το καλύτερο ποσοστό που πετυχαίνει η τη χώρα μας από το 2015, που καταγράφονται τα στοιχεία αυτά.

• Στην ίδια διετία μόνο η Πορτογαλία πέτυχε ελαφρά μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Αντίθετα, σε 11 χώρες παρατηρήθηκε αύξηση, ακόμα και σε πλούσια κράτη με πολύ ισχυρές υπηρεσίες πρόνοιας όπως η Γαλλία (αύξηση κατά 1,8 μονάδες), η Φινλανδία (+2,1 μονάδες) και η Σουηδία (+1,4 μονάδες). Στο σύνολο της Ένωσης διαπιστώθηκε οριακή μείωση 0,1 μονάδας σαφώς υποδεέστερη της Ελλάδας.

banner

• Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το σοβαρό ζήτημα της φτώχειας το οποίο γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης, έχει λυθεί. Η κρίση «σημάδεψε» την ελληνική κοινωνία και η χώρα μας έχει, δυστυχώς, την τρίτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά το μέρος του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Εξίσου σαφές είναι όμως ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης περί δήθεν ανάλγητης Κυβέρνησης που αδιαφορεί για τους ευάλωτους και ευνοεί την «ολιγαρχία» δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, διέθεσε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προστατεύσει την κοινωνία από τις ανατιμήσεις που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τα φορολογικά βάρη κατά 7 δισ. ευρώ και υλοποίησε σειρά φίλο-επενδυτικών και προοδευτικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης και την προστασία των πιο αδύναμων. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών αποτυπώνονται και στα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι η μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανάμεσα στις έρευνες του 2021 και του 2022 οφείλεται στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας κατά 2,6 μονάδες και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας κατά 0,8 μονάδες.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου
Βαγγέλης Καπλαντζή

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue