Μια επιχείρηση έρευνας – διάσωσης με… αρκετά ερωτήματα είναι σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σάμου… Αρχικά το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112», για παροχή συνδρομής σε σκάφος στην θαλάσσια περιοχή «Σαμιοπούλα». Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσε στο σημείο, εντόπισε πολυεστερικό μηχανοκίνητο σκάφος με 18 αλλοδαπούς επιβαίνοντες από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Κατά δήλωσή τους στο σκάφος επέβαιναν 22 άτομα και αγνοούνται τέσσερις που έπεσαν στη θάλασσα. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα σκάφος της δύναμης Frontex, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμική Αεροπορία. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναμένουν να φτάσουν στο Βαθύ Σάμου και στη συνέχεια στο λιμεναρχείο του νησιού οι διασωθέντες (ανάμεσα τους άντρες, γυναίκες και παιδιά) για να εξεταστούν. Οι έρευνες των λιμενικών είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των αγνοούμενων αλλά και των διακινητών.
Ωστόσο εντύπωση τους προκαλεί το γεγονός ότι – όπως υποστηρίζουν οι διασωθέντες – αν και επέβαιναν σε μεγάλο ταχύπλοο σκάφος και ήταν σχετικά κοντά στις ακτές (περίπου ένα ναυτικό μίλι) οι τέσσερις μετανάστες επέλεξαν να πέσουν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν ενδεχομένως προς τη στεριά ενώ και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή είναι αρκετά καλές (νότιοι άνεμοι εντάσεως 2-3 μποφόρ).
Επίσης καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή καθώς καταγράφονται απόπειρες παράνομης εισόδου προσφύγων – μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ενδεικτικά από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης καταγράφηκαν 11 προσπάθειες ενώ στις λέμβους των σύγχρονων δουλέμπορων εκτιμάται ότι επέβαιναν πάνω από 300 μετανάστες.