Home Κοινωνία Ναυτικοί σε συνθήκες εργασιακού «εγκλεισμού» στο πλοίο Μυτιλήνη

Ναυτικοί σε συνθήκες εργασιακού «εγκλεισμού» στο πλοίο Μυτιλήνη

by ikariaki.gr
22 views

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΠΛΟΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ:

Ναυτικοί σε συνθήκες εργασιακού «εγκλεισμού»

(γράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου)

 

Υπό το καθεστώς ενός ιδιότυπου εργασιακού «εγκλεισμού» διαβιούν οι σαράντα οκτώ ναυτικοί του πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, το οποίο βρίσκεται δεμένο από τις 5 Φεβρουαρίου 2015 στο λιμάνι Καρλοβάσου Σάμου, λόγω βλάβης στις μηχανές του.

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ!

«Οι περισσότεροι είμαστε σε επίσχεση εργασίας, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν προκειμένου να λάβουν ένα βοήθημα 300 ευρώ, το οποίο μας υποσχέθηκαν μα ποτέ δεν πήραμε…» δηλώνουν απελπισμένοι οι ναυτεργάτες που έχουν να πληρωθούν οκτώ και πλέον μήνες! Όποιος έχει τσιγάρα, δίνει στους υπόλοιπους κι όποιος βρει λεφτά, δανείζει και τους άλλους, προκειμένου να αγοράσουν είδη προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικό για να πλύνουν στο χέρι τα ρούχα που φοράνε και τα κλινοσκεπάσματα.

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

banner

«Ζούμε σαν φυλακισμένοι, σε καμπίνες ανήλιαγες χωρίς επαρκή εξαερισμό, με μοκέτες δαπέδου βρώμικες από διαρροή υδάτων και χώρους υγιεινής που δε λειτουργούν καθώς συχνά ξεμένουμε από πετρέλαιο, σβήνουν οι μηχανές και το πλοίο μένει  νεκρό » λένε με απόγνωση και προσθέτουν: «Τότε, οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο άθλιες. Οι καμπίνες μας μετατρέπονται σε νεκροθαλάμους, χωρίς αέρα, χωρίς ρεύμα, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Κι αν τότε ξεσπάσει μια φωτιά, χωρίς πυρασφάλεια, θα καούμε σαν τα ποντίκια!» δηλώνουν, τονίζοντας πως η πλοιοκτήτρια εταιρία ακόμη και αυτές τις συμβατικές της υποχρεώσεις, τις καλύπτει οριακά ή με πολύωρες καθυστερήσεις.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΣΟΣ

«Χωρίς πετρέλαιο για μια ολόκληρη μέρα και με 11άρι καιρό, εκπέμψαμε SOS καθώς το καράβι, αν και δεμένο, κινδύνευε. Προσέτρεξαν σε βοήθεια οι άνδρες του Λιμενικού σώματος αλλά και ιδιώτες με γερανούς για να ασφαλίσουν το πλοίο με χοντρά συρματόσκοινα, ενώ ο καταπέλτης έσκαγε διαρκώς πάνω στην προβλήτα με κίνδυνο να σπάσει σε κομμάτια…» λένε οι ναυτεργάτες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ

Καθένας, έχει να καταγράψει το δικό του δράμα και την προσωπική του ιστορία απόλυτης ένδειας:

«Ζήτησα κάποια κέρματα και πήγα να πάρω τα φάρμακα της πίεσης, καθώς είχα πάνω από δέκα μέρες να τα πιω… Η υπάλληλος του φαρμακείου στο Καρλόβασι, μόλις κατάλαβε ότι είμαι από το πλήρωμα του Μυτιλήνη, δεν θέλησε ούτε τη συμμετοχή να κρατήσει. Εκεί μας κατάντησαν. Να δεχόμαστε ελεημοσύνη ως και για τα φάρμακά μας…»» λέει σχεδόν δακρυσμένος, ο βοηθός φροντιστή Παναγιώτης Παπούλης.

«Πέθανε ο πατέρας μου και δεν είχα λεφτά ούτε να στείλω για να τον κηδεύσουν. Ούτε για να βγάλω ένα εισιτήριο και να πάω στα σαράντα του. Τη μάνα μου, που είναι καρκινοπαθής, απειλούν με έξωση καθώς έχουμε να δώσουμε έξι νοίκια. Κι όταν ζήτησα για πολλοστή φορά από την εταιρεία έστω ένα μικρό ποσό από τα χρήματα που μου χρωστούν, τόσους μήνες απλήρωτος, πήρα ως απάντηση πως θα στείλουν ένα… μέηλ! Που θα το στείλουν; Στον πατέρα μου, στον άλλο κόσμο, που πέθανε χωρίς να με δει;» καταθέτει την απελπισία του ο βοηθός ηλεκτρολόγου Γιώργος Φανός.

«Η γυναίκα μου δουλεύει ως καθαρίστρια για 270 ευρώ το μήνα. Τα παιδιά μου πεινάνε, οι τράπεζες  κάθε μέρα με τρελαίνουν στα τηλεφωνήματα για τα δάνεια, δεν έχω ούτε τα βασικά να καλύψω…» δηλώνει ο βοηθός μάγειρα, ενώ ο μηχανοδηγός μιλά για το παιδί του που σπουδάζει στην Καβάλα και ετοιμάζεται να διακόψει τις σπουδές του: «Η γυναίκα μου άνεργη, δυό παιδιά που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην, πέντε νοίκια απλήρωτα και το ρεύμα  κομμένο…» λέει και κατεβάζει τα μάτια.

«Αντιπροσωπεία μας πήγε και βρήκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και τα είπαμε όλα αυτά» λένε ο υποπλοίαρχος, ο α’ μηχανικός, ο προϊστάμενος οικονομικού και ο αρχιθαλαμηπόλος. «Μαζί μας και ο ναύκληρος, ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Πήραμε την υπόσχεση, για μια ακόμη φορά, πως θα πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας ως τις 24 Απρίλη.  Μα τώρα έχουμε Μάιο και δεν πήραμε λεφτά ούτε καν για… τσιγάρα! Εμείς εδώ εξακολουθούμε να δουλεύουμε, είμαστε σε επίσχεση όμως καλύπτουμε πλήρως τις βάρδιες και τις εργασιακές μας υποχρεώσεις. Είμαστε σε απόγνωση, δεν έχουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, χρωστάμε νοίκια, ΔΕΗ, δάνεια και ΕΝΦΙΑ, δεν έχουμε ούτε δυο ευρώ για τα απολύτως αναγκαία, και κάποιοι, μας εμπαίζουν κι από πάνω, δηλώνοντας πως η εταιρεία φροντίζει ώστε να τρώμε μέχρι και τριών λογιών μήλα! Μα δεν ντρέπονται;» τονίζουν οργισμένοι.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ

Η τοπική κοινωνία της Σάμου, στο σύνολό της, τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων στο πλοίο Μυτιλήνη. Τόσο το δημοτικό όσο και το περιφερειακό συμβούλιο έχουν εκδώσει ψηφίσματα διαμαρτυρίας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και συνδικαλιστικοί φορείς πραγματοποιούν διάφορες παρεμβάσεις  διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, ενώ σύλλογοι και ιδιώτες κάνουν διάφορες κινήσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΗΡΕ ΛΕΦΤΑ ΜΑ ΕΔΩΣΕ ΨΙΧΟΥΛΑ

«Να μας καταβάλλουν τα δεδουλευμένα μας ώστε να απεγκλωβιστούμε από αυτή την άθλια εργασιακή ομηρία» ζητούν οι εργαζόμενοι. «Η Εταιρεία πήρε 1.300.000 ευρώ από τις άγονες γραμμές, αλλά καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι ατελές, έδωσε στους 500 συνολικά  απλήρωτους εργαζομένους της κάποια ψίχουλα, έτσι, για να μας κλείσει τα μάτια…» τονίζουν εξοργισμένοι οι ναυτικοί, απαιτώντας από την Πολιτεία να υποχρεώσει τη ΝΕL να καταβάλλει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς αυτούς και ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue