Έργο του Νίκου Ίκαρη κοσμεί το Δημαρχείο της πόλης Castrop-Rauxel στη Γερμανία. Ο Νίκος Ίκαρης έζησε και εργάστηκε στην περιοχή σε ένα ανθρακωρυχείο και για να επεξεργαστεί τις εμπειρίες του δημιούργησε ένα γλυπτό, το «Into the light».
Η Birgit Urban ταξίδεψε στη πόλη και φωτογράφησε το γλυπτό χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας του Ικαριώτη καλλιτέχνη. Επίσης, μίλησε με τον Δήμαρχο και τον Διευθυντή αρχείου της πόλης.
Ο γλύπτης Νίκος Ίκαρης, οικογενειακό επίθετο Αϊβαλιώτης, γεννήθηκε ατό Χρυσόστομο Ικαρίας το 1915.
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλοϊν Τεχνών της Αθήνας το 1952 και συνέχισε τις εικαστικές σπουδές του στο Παρίσι.
Πήρε μέρος οτον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Εθνική Αντίσταση με αποτέλεσμα να φυλακιστεί.
Εργάστηκε στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Δίδαξε στο Κingsborough του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, Μπιενάλε Βενετίας 1956, Μπιενάλε Παρισίων 1957, Διεθνή Παναθήναια 1965 κ.ά. και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.
Έργα του βρίσκονται στα Μουσεία του Μπόχουμ στη Γερμανία, της Χάιφα στο Ισραήλ, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και οε ιδιωτικές συλλογές. Επίσης κοσμούν διάφορες πόλεις στην Ελλάδα (Αγιος Κήρυκος Ικαρίας, Πυθαγόρειο Σάμου, Βόλος, Κως κ.ά.) και ανά τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βιέννη, Ρουρ Γερμανίας κ.ά.).
Το ορειχάλκινο άγαλμα του «Απόκαθήλωση», ύψους τεσσάρων μέτρων, στήθηκε τον Αύγουστο του 2006, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.
Εκτός από τα εικαστικά του έργα, ο Ίκαρης άφησε και γραπτά κείμενα, κυρίως ποίηση και δοκίμια. Πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Δεκεμβρίου 1994.