Home ΠεριβάλλονΑρχιπέλαγος Με τα φτερά της επιστήμης σε 30 χώρες

Με τα φτερά της επιστήμης σε 30 χώρες

by ikariaki.gr
13 views

αεροπλάνοΠέταξαν με μικρό, διθέσιο, μονοκινητήριο αεροπλάνο, πάνω από 30 χώρες. Είδαν από ψηλά την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αποτύπωσαν τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε κάθε σημείο της γης. Θαύμασαν το μεγαλείο της φύσης, κατέγραψαν με αεροφωτογραφίες αλλά και δείγματα, τη σύγχρονη εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης.

Λίγο προ του τέλους αυτού του ταξιδιού επιστημονικής γνώσης, ο Αdrien και η Clementine επέλεξαν τη Σάμο, ως μόνο σταθμό τους στην Ελλάδα.

Μέλη μιας διεθνούς επιστημονικής ερευνητικής προσπάθειας που τελεί υπό την αιγίδα πολλών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εργαστηρίων και Ινστιτούτων, οι δύο «ιπτάμενοι» ερευνητές έχουν καταγράψει σημαντικά στοιχεία για το περιβάλλον, τη διάβρωση νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, τα ηφαίστεια, την έμβια ζωή σε στεριά και θάλασσα, τη μόλυνση των θαλασσών, αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανθρώπινες φυλές, ζώα υπό εξαφάνιση, μαγκρόβια δάση, έλη και υδροβιότοπους, τη ζωή στους πάγους, τις τροπικές περιοχές.

Επί δεκατέσσερις μήνες πιλοτάριζαν και φωτογράφιζαν, συνέλεγαν δείγματα από σημεία και στοιχεία άξια προς επιστημονική διερεύνηση, δίνοντας στα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια ένα πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον υλικό. Από Λουξεμβούργο, Γαλλία και Αγγλία, πέρασαν στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, λιάστηκαν στις Μπαχάμες, τα νησιά της Καραϊβικής, το Πουέρτο Ρίκο και τη Γαλλική Γουιάνα, πέταξαν πάνω από Βραζιλία και Κολομβία, Περού, Χιλή, Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη, πέρασαν από Ινδία, Πακιστάν, Ομάν, Ιορδανία, Εμιράτα, Κροατία, Σλοβενία και Ελλάδα, προτού καταλήξουν και πάλι στη Γαλλία. Εκπόνησαν ειδικά ερευνητικά προγράμματα. Διέσχισαν τον Ατλαντικό, αλλά και τον Αμαζόνιο, ήρθαν σε επαφή με περιοχές, ανθρώπους, κουλτούρες, αλλά κυρίως το περιβάλλον των χωρών που επισκέφθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Επέλεξαν από την Ελλάδα την περιοχή της Σάμου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για να συνεργαστούν και να εκπονήσουν από κοινού ένα καινοτόμο, για τη χώρα μας, πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας νησιών και νησίδων, παράκτιων περιοχών, θαλάσσιων θηλαστικών και του σπάνιου γερακιού, γνωστού ως «μαυροπετρίτη».

Πραγματοποίησαν επίσης αεροφωτογράφηση εντοπισμού θαλασσίων περιοχών Ποσειδωνίας και αποτύπωσαν στοιχεία σχετικά με τη διάβρωση μικρών νησίδων εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανθρωπογενούς παρέμβασης.

«Το επόμενο ταξίδι μας με τα φτερά της επιστήμης», λένε ο Αντριέν και η Κλεμεντίν, «έχουμε στόχο να διαρκέσει δέκα χρόνια -χωρίς ενδιάμεση επιστροφή- και δεν θα αφήσουμε μέρος της Γης που να μην καταγράψουμε πως ο άνθρωπος κατορθώνει να καταστρέψει εκείνα που αδυνατεί να δημιουργήσει…».

*Η Μαργαρίτα Ικαρίου είναι δημοσιογράφος.

protagon.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue