Με ήλιο και βοριαδάκι γιορτάστηκαν τα κούλουμα στην Ικαρία σήμερα 18 Μαρτίου. Στη Βόρεια πλευρά του νησιού, πλήθος κόσμου, επισκέφτηκε τη παραλία Μεσαχτή, στην οποία συνηθίζεται να εορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα.
Η παραλία γέμισε με παρέες μικρών και μεγάλων που έστησαν υπέροχα πικ-νικ με νηστίσιμα καλούδια , χαλβά, λαγάνα, ταραμοσαλάτα, φασόλια σαλάτα και άλλα πολλά εδέσματα.
Φυσικά δεν έλειψε και το έθιμο των χαρταετών, με μικρούς και μεγάλους να επιδίδονται στο “άθλημα” και να περνούν ανέμελες στιγμές χαλάρωσης και χαράς. Κάποιοι “τολμηροί” βρήκαν ευκαιρία και για τη πρώτη τους βουτιά στη θάλασσα.
Τι είναι τα κούλουμα – Τι συμβολίζει ο χαρταετός
Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως κούλουμα. Αν και η λέξη κούλουμα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η προέλευση της δεν είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με μια άποψη ο όρος είναι αθηναϊκός και προέρχεται από τους στύλους (κολώνες) του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την λατινική λέξη columna.
Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος.
Το πέταγμα του χαρταετού γίνεται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής και ο χαρταετός συμβολίζει το πνευματικό “πέταγμα” του ανθρώπου. Το ανθρώπινο πνεύμα είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια, άρα το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την πνευματική ανάταση της περιόδου αυτής.
Η συνήθεια των ανθρώπων να φτιάχνουν χαρταετούς και να τους πετούν ψηλά στον ουρανό είναι πανάρχαια, καθώς ο πρώτος χαρταετός κατασκευάστε τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού!
Ο σκοπός του εθίμου στην αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρέμονταν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει.
Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό. Για την ακρίβεια συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.
Εκτός όμως από τη θρησκευτική του διάσταση, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις μιας και χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης, ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί!