Home ΚοινωνίαΣάμος Μανώλης Κάρλας: Το Νοσοκομείο της Σάμου ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Μανώλης Κάρλας: Το Νοσοκομείο της Σάμου ένα βήμα πριν την κατάρρευση

by ikariaki.gr
169 views

 

Σε πρόσφατη συνάντηση με την Διοίκηση, τον προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας και τις ενώσεις των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας αναδείχτηκαν, για μια ακόμα φορά, τα σοβαρά προβλήματα της Υγειονομικής Περίθαλψης στο νησί μας.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων(οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος, δερματολόγος, πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, εντατικολόγος κ.λ.π), σε παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και στον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό , οι επικείμενες νόμιμες αποχωρήσεις 4 ειδικών γιατρών που έκλεισαν 5ετία στη Σάμο και το πάγια αρνητικό ισοζύγιο προκηρύξεων -προσλήψεων οδηγούν σταθερά το μοναδικό Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα σε τροχιά απαξίωσης.

Ήδη από τους 76 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων του παρωχημένου Οργανισμού Λειτουργίας υπηρετούν προς το παρόν μόλις 34 και από τους31 προβλεπόμενους ειδικευόμενους μόνον ένας.

Ανάλογα είναι τα ελλείματα σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Εν τω μεταξύ γιατροί, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό στην φιλότιμη αλλά απέλπιδα προσπάθεια τους να κρατήσουν το Νοσοκομείο μας μάχιμο και αποτελεσματικό έχουν πια ξεπεράσει τα όρια τους και πολλοί βρίσκονται με την παραίτηση στο χέρι.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η προφορική εντολή, το εντέλλεσθε, της Διοίκησης να αναλάβουν την λειτουργία των Τμημάτων των Επειγόντων Περιστατικών, των λεγόμενων ΤΕΠ, οι γιατροί των Τομέων.

Αυτό σημαίνει ότι στις εφημερίες, ελλείψει ιατρών, θα εξετάζει ο εφημερεύων γυναικολόγος τα ορθοπεδικά περιστατικά , ο καρδιολόγος τα παιδιατρικά , ο ουρολόγος τα οφθαλμολογικά κ. λ. π. για να καλύπτονται , τουλάχιστον τυπικά και ενδεχόμενα νομικά, οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους ιθαγενείς και τους επισκέπτες, με τις ευθύνες, ως μη όφειλε, να κρέμονται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω στα κεφάλια των γιατρών μας.

Επικίνδυνες, τραγικές και ευτράπελες καταστάσεις αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια και σε περιόδους μακράν μνημονίων υποβαθμίζει συστηματικά και με επιμένουσα επιλογή τα υγειονομικά πράγματα στον τόπο μας.

Προς άρση όλων των ανωτέρω οι Σύλλογοι των Εργαζομένων του Νοσοκομείου ζητούν, επίμονα, συνεχείς προκηρύξεις για προγραμματισμένες προσλήψεις αντίστοιχες των αναγκών με ουσιαστικά κίνητρα και διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών εργασίας.

Επιπρόσθετα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΣ) ζητά την κήρυξη του Νοσοκομείου Σάμου ως αγόνου για την δημιουργία δέκα (10) τουλάχιστον θέσεων γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου που θα στηρίξουν με την συνεχή παρουσία τους τη λειτουργία των επί μέρους Τομέων, τμημάτων και κλινικών, όπως ίσχυε παντού ( και στη Σάμο) μέχρι το 1985 οπότε εφαρμόστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας(Ε.Σ.Υ) και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα σε διάφορα Νοσηλευτικά Ιδρύματα , ανά την χώρα..

Αλλά και στην πρωτοβάθμια Περίθαλψη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Αρκετά Περιφερειακά Ιατρεία, ιδιαίτερα τα πιο απομακρυσμένα, μένουν κενά επί μακρόν.

Το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, παρά το ελλιπές οργανόγραμμα, λειτουργεί ικανοποιητικά και με εφημερίες αλλά πως;

Με το να αξιοποιεί σωστά τους μόνιμους και συμβασιούχους γιατρούς του αλλά και την αστείρευτη δεξαμενή των γιατρών των περιφερειακών ιατρείων ολόκληρης σχεδόν της Σάμου από τους Μυτιληνιούς και το Πυθαγόρειο μέχρι την μακρινή Καλλιθέα που οσάκις συμμετέχουν σε εφημερία απουσιάζουν νόμιμα από την περιοχή ευθύνης τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων.

Βέβαια ούτε λόγος για την απαιτούμενη περαιτέρω αναβάθμισή του, για την ίδρυση και λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) στα κεφαλοχώρια, για την βελτίωση των Περιφερειακών Ιατρείων καθώς και για την ίδρυση νέων όπως αυτό επιβάλλεται για τα Κουμαίικα και την ταχέως αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη ευρύτερη περιοχή τους.

Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας πόλεως Σάμου( πρώην ΙΚΑ) που στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο του ΕΦΚΑ , στην πρωτεύουσα, με τους μόνιμους και τους συμβασιούχους διαφόρων ειδικοτήτων ιατρούς , λειτουργεί αποκλειστικά με πρωϊνό ωράριο και, δυστυχώς, δεν εφημερεύει..

Την βασική αυτήν υποχρέωση του Κ.Υ Σάμου την έχουν επιφορτισθεί τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας παράλληλα με την εξυπηρέτηση και των περιστατικών που διακομίζονται από το Κ.Υ Καρλοβάσου, καθ’ όλο το 24ωρο..

Είναι αυτά τα ΤΕΠ που δεν είναι στελεχωμένα καθόλου και που η Διοίκηση του Νοσοκομείου διέταξε τους γιατρούς να τα λειτουργούν κάνοντας ο γυναικολόγος τον οφθαλμίατρο και ο ουρολόγος τον ωτορινολαρυγγολόγο….

Αφού την εφημερία του Κ. Υ της πόλης της Σάμου την έχει αναλάβει το Νοσοκομείο οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής ευθύνης του κανονικά θα έπρεπε να εφημερεύουν σ’ αυτό και όχι στο Κ. Υ Καρλοβάσου.

Αλλά οι νόμοι και οι πρακτικές που εξυπηρετούν πολλές φορές ξεπερνούν την λογική.

Η επιστημονική αλλά και η κοινή λογική επιτάσσουν επίσης ότι , σε πάγια βάση, πρέπει , πάση δυνάμει, να υποστηρίζεται πρωταρχικά το Νοσοκομείο μας χωρίς παράλληλα να παραμελούνται και οι υπόλοιπες υγειονομικές δομές.

Αν το Νοσοκομείο της Σάμου, το κομβικό αυτό Νοσηλευτικό Ίδρυμα της ευρύτερης περιοχής μας, συνεχίσει να υπολειτουργεί, όπως ,δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα ή αν καταρρεύσει, όπως , δυστυχώς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, δεν μας σώζει κανένα Κέντρο Υγείας όσο και αν προσπαθεί , ακόμα και με την φιλοτιμία και τον αγώνα των στελεχών και του προσωπικού του στο έπακρο.

Είναι αδήριτη ανάγκη και πριν ζήσουμε σκηνές υγειονομικού αυτοματισμού οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές του Νομού μας, όλοι οι κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου μας , τα κόμματα και οι κινήσεις πολιτών, πάνδημη η Κοινωνία της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις Ενώσεις της Υγειονομικής κοινότητας των νησιών μας, να υιοθετήσουμε κοινές προτάσεις , να συντονιστούμε και να πιέσουμε αγωνιστικά ώστε το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις πριν είναι πολύ αργά.

Οι προτάσεις της υγειονομικής κοινότητας έχουν κατατεθεί από μακρού, επεξεργασμένες, κοστολογημένες και λυσιτελείς αλλά η κυβέρνηση κωφεύει επίμονα και προκλητικά..

Τοπικισμοί, τακτικισμοί, άγονες αντιπαραθέσεις , λύσεις εκ των ενόντων δεν ωφελούν, απλώς είναι βούτυρο στην πολιτική της Κυβέρνησης και στον δοκιμασμένο κανόνα της του διαίρει και βασίλευε..

Η κατάρρευση του Συστήματος Υγείας στα νησιά μας είναι προ των πυλών.

Δεν υπάρχει πια χρόνος για αναμονή και επανάπαυση.

Είναι επιτέλους καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Παθολόγος- Διαβητολόγος MD, PhD

σ. Διευθυντής ΕΣΥ

Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue