Η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές , ενεργειακά, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) και του Κόσμου.
Η ενεργειακή κρίση που καταδυναστεύει σταθερά τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, το ταχύτερο δυνατόν και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Η δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας και η ανάλογη μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα αποτελούν κοινωνικά απαραίτητο και πολιτικά εφικτό στόχο άμεσης και πρώτης προτεραιότητας.
Η δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί αρκεί να εφαρμοστούν τα παρακάτω:
Α) Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ-Ανάκτηση του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο
Β) Αποσύνδεση της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος από την χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου όπως έγινε με επιτυχία σε Ισπανία και Πορτογαλία, χώρες της Ε.Ε (Μοντέλο Ιβηρικής)
Γ) Θέσπιση του 5% ως ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας
Δ) Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στην χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας
Ε)Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα
( πλαφόν στην χονδρική και λιανική τιμή ρεύματος)
ΣΤ) Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών
Ζ) Αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη
Η) Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών .
Η δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα απαιτεί:
Α) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα ( πετρέλαιο κίνησης- θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή στην Ε.Ε.
Το μέτρο αυτό κοστολογείται στα 1.5 εκατομμύρια Ευρώ /έτος.
Β) Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Γ) Μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα τρόφιμα ( το μέτρο αυτό κοστολογείται στα 960 εκατομμύρια Ευρώ/ έτος).
Και βέβαια με σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να μπει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του Κράτους.
Έχει υπολογιστεί ότι η φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών θα αποδώσει 3.69 δις Ευρώ /έτος, χρήματα που μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη του κόστους από την μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά Ευρωπαϊκά όρια και ενδεχόμενα και σε άλλες κοινωνικές παροχές.
Επίσης, στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας (ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ΚοινΣΕπ – και προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας) επιβάλλεται και πρέπει:
Α) να υποστηριχθεί, άμεσα, η δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση με:
-δανειοδότηση μικρών έργων ιδιοπαραγωγής- ιδιοκατανάλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ) για νοικοκυριά
– επιτάχυνση ενεργειακών αναβαθμίσεων σε κατοικίες( Εξοικονομώ σε κατοικίες)
-΄επιχορήγηση Δήμων για την εγκατάσταση ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους
-ενεργειακή αναβάθμιση για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις ,Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες(Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις).
Β) να προωθηθεί η χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανίας και αγροτών για ενεργειακά αυτόνομη μεταποίηση (Μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας).
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μέρος της Κυβερνητικής Πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ όπως αναλύθηκε από τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβρη του 2022 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όπως καταγράφεται στην Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος του Οκτώβρη του 2022.
Προοπτικά, λόγω της κλιματικής κρίσης και των γεωπολιτικών αναταράξεων στην γηραιά ήπειρο, προωθείται, ήδη, νέα ενεργειακή Ευρωπαϊκή συνθήκη με στόχο τα κράτη- μέλη, αντί της μέχρι σήμερα οριοθετημένης οροφής του 30% , να λαμβάνουν τελικά το 42,5% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές και μάλιστα το αργότερο μέχρι το 2030.
Όσον αφορά τα νησιά μας η ηλεκτρική διασύνδεση τους με το ηπειρωτικό δίκτυο, κατά τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), υπολογίζεται, επίσης, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι το 2030, διασφαλίζοντας αξιόπιστη, καθαρή και φθηνή ηλεκτροδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, η κατοχύρωση ενεργειακής επάρκειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδες πολιτικό πρόταγμα και βασικό προαπαιτούμενο για ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο παντού και ιδιαίτερα στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.
Μανώλης Νικ. Κάρλας
Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Σάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.