Home ΚοινωνίαΕλλάδα Μανώλης Κάρλας: Ο Αίσωπος του Καρλοβάσου, ο δικός μας Αίσωπος

Μανώλης Κάρλας: Ο Αίσωπος του Καρλοβάσου, ο δικός μας Αίσωπος

by ikariaki.gr
193 views

 

Ο Αίσωπος ο διασημότερος από τους αρχαίους Έλληνες και ξένους  μυθοποιούς θεωρείται ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας και ο ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία.. Δεν έγραψε κανέναν από τους μύθους του αλλά τους διηγούνταν προφορικά.

Κατά τον Ηρόδοτο και άλλους συγγραφείς ο Αίσωπος γεννήθηκε από οικογένεια δούλων, το 625 π.Χ., είτε στη Φρυγία, είτε στη Σάμο ,έζησε στη Σάμο σαν δούλος διαδοχικά των Σαμίων φιλοσόφων Ξάνθου και Ιάδμονα που του απέδωσαν τελικά την ελευθερία του εκτιμώντας τη γνώση , τη σοφία και την στάση του απέναντι στα κρίσιμα ερωτήματα και προβλήματα της ζωής.

Ταξίδεψε στην Αίγυπτο και την Ανατολή και πέθανε στους Δελφούς όπου είχε σταλεί από τον βασιλιά Κροίσο για να λάβει χρησμό από την Πυθία  το 560 π.Χ.

Διαπιστώνοντας εκεί, τις απάτες και την απληστία των ιερέων του μαντείου είχε το θάρρος να τους καταγγείλει δημόσια και με τρόπο σαρκαστικό  όπως έκανε πάντα μπροστά στο κρίμα και στην αδικία της ζωής . Το ιερατείο του Πύθιου Απόλλωνα τον   κατηγόρησε  για ασέβεια και με τη σκευωρία της ιεροσυλίας τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον κατακρήμνισαν από την ψηλότερη  κορφή του Παρνασσού.

Ως γνωστόν διαχρονικά τα κάθε  είδους ιερατεία  επιφυλάσσουν αμείλικτες τιμωρίες μέχρι και την εσχάτη των ποινών στους αμφισβητίες και τους ριζοσπάστες.

Για το πνευματικό του έργο και την ατίθαση ζωή του ο Αίσωπος κατέχει εξέχουσα θέση στο πολιτιστικό  Πάνθεο της Οικουμένης.

Το Καρλόβασι της Σάμου είναι από τις ελάχιστες πόλεις του Κόσμου που τον  τιμούν ιδιαίτερα. με μαρμάρινη προτομή.

Για την  προτομή αυτή που κοσμεί τα πρώτα παρόδια της οδού Πανεπιστημίου Αιγαίου  που οδηγεί προς το Κέντρο της πόλης από την κεντρική διασταύρωση του Αγίου Νικολάου φρόντισε  με πολύν σεβασμό και ιδιαίτερη αγάπη το 1999 ο φιλόπολις επιχειρηματίας Ιωάννης Δ. Πατσιμάς.

Χρόνια τώρα ο δικός μας Αίσωπος, ο Αίσωπος του Καρλοβάσου  περιμένει καρτερικά  να  φροντίσουμε ,σαν γνήσιοι κι αληθινοί  συντοπίτες του, για την διάσωση, την ανάδειξη και  την αξιοποίηση  της πνευματικής του κληρονομιάς και να  δουλέψουμε ,στο βαθμό και στο μέτρο που μας αναλογεί, για  τη διάδοσή της  σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Η ίδρυση και λειτουργία στην Πανεπιστημιούπολη του Καρλοβάσου πολύγλωσσου διαδραστικού Μουσείου του Αισώπου αποτελεί το πρώτο βήμα για να επιτευχθούν όλοι  αυτοί οι στόχοι που συνιστούν ταυτόχρονα και πολιτιστικές  μας υποχρεώσεις

Με το χαρακτηριστικό  αυτό Μουσείο και τις λειτουργίες του θα αναδείξουμε τη Σάμο σε μοναδικό και ιδιαίτερο  τόπο αναφοράς  του μεγάλου αυτού μυθοποιού και σε  χώρο  επίσκεψης και συνάντησης Ελλήνων και ξένων που επιθυμούν να μάθουν για το έργο του και να κερδίσουν από τη σοφία των μύθων και των παραβολών του και μάλιστα  στο περιβάλλον που έζησε και διαμόρφωσε  σημαντικό μέρος των ιδεών και  της δυναμικής  προσωπικότητας του.

Είναι σαφές ότι έτσι  θα εμπλουτίσουμε την πνευματική και ακαδημαϊκή παρακαταθήκη ολόκληρης της Σάμου και θα καταστήσουμε το νησί μας, ακόμα πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό για τις Κοινωνίες των πολιτών όλου του Κόσμου όχι μόνο για  τις φυσικές του  ομορφιές αλλά και για τον μεγάλο πολιτισμό  και την μακραίωνη  ιστορία του .

Αξίζει να τολμήσουμε για όλα αυτά όσο είναι καιρός.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)

Περιφερειακός Σύμβουλος

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue