Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Η κυβέρνηση της Ν.Δ στρώνει τον δρόμο για άλλη μια ιδιωτικοποίηση, τη στιγμή που ακόμα ο λαός μας θρηνεί τα θύματα της ιδιωτικοποίησης των τρένων, κάτι που δείχνει την κυνικότητά τους όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργατικών – λαϊκών αναγκών.
Με πρόσχημα την «προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων» η κυβέρνηση προωθεί «τον έλεγχο της ζήτησης» και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό.
Η εμπορευματοποίηση του νερού δεν είναι κάτι νέο.
Για το νομοσχέδιο αυτό έχει «στρωθεί» το έδαφος από την ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, (που ψήφισαν όσα κόμματα υποκλίνονται στην Ε.Ε αλλά τώρα υποκριτικά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα), που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής. Η λειτουργία των ΔΕΥΑ στη λογική κόστους – οφέλους άνοιξε τον δρόμο για αυτή την εξέλιξη. Τα τιμολόγια ύδρευσης στους περισσότερους δήμους έχουν αυξηθεί, έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ μειώνεται το προσωπικό, το δίκτυο συντηρείται πλημμελώς.
Με την παραπέρα εμπορευματοποίηση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, μετατρέποντας αυτό το βασικό αγαθό σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, θα επιδεινώσει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, την ποιότητα του νερού.
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, είναι βασική λαϊκή ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα για όλο τον λαό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας ενώνει την φωνή της με εκατοντάδες σωματεία και φορείς που διαδηλώνουν σήμερα διεκδικώντας
Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο νομοσχέδιο!
Είναι απαραίτητο τώρα να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησής του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.
Να διεκδικηθεί φθηνό και ποιοτικό νερό και μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.
Καμιά διακοπή νερού για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Να μην μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.
Άμεση επιδότηση ΔΕΥΑ και Δήμων από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.
Να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, χωρίς την παρουσία εργολάβων.