Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ: Τα 21 μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ: Τα 21 μέτρα στήριξης της κοινωνίας

by ikariaki.gr
19 views

Δέσμη 21 έκτακτων και μόνιμων μέτρων, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν εκτρέπουν τη δημοσιονομική σύγκλιση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έθεσε στους πολίτες το δίλημμα των εκλογών, λέγοντας «ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά», και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία με τη φράση «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα, κύριε Ερντογάν».

 

Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας

 

«Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτική σταθερότητα παύει να είναι μια κομματική προτίμηση, μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα. Όπως εθνική αναγκαιότητα τώρα είναι και η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να απαντά σε κάθε νέα πρόκληση. Διότι κακά τα ψέματα, όταν έρχεται καταιγίδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά».

Οι επόμενοι μήνες θα είναι προεκλογικοί, είπε ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό είναι χρέος του να προειδοποιήσει τους πολίτες πως «τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο και με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν».

 

Τα διλήμματα των εκλογών

 

Με βάση τα παραπάνω ο κύριος Μητσοτάκης έθεσε μια σειρά από διλήμματα σε πολίτες ενόψει των επόμενων εκλογών: «Η συνεχίζουμε μπροστά, ή γυρίζουμε πίσω, ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω των προκλήσεων; Σε αυτούς που τον έκαναν πιο δυνατό και περήφανο; σε αυτούς που έχτισαν σχέσεις εμπιστοσύνης τηρώντας το λόγο τους και υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν; Σε αυτούς που μείωσαν φόρους, έφεραν επενδύσεις και νέες δουλειές; Οι δυσκολίες που έρχονται αυξάνουν τις ευθύνες, γι αυτό και σας ρωτώ: αν δεν τις αναλάβουμε εμείς τότε ποιος; Καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης, του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού, της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας, του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας. Και της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης».

«Τώρα ξέρουμε πια, ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις και ξέρουμε ποιοι μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές. Γι’ αυτό και όταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα, κύριε Ερντογάν»

 

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, έκανε λόγο για ένα «προκλητικό κρεσέντο» της γειτονικής χώρας και σημείωσε: «H απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας. Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας. Η ακμαία οικονομία μας. Οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν.

Άλλωστε, στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του έθνους μας: όχι, κύριε Ερντογάν.

Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: τα νταηλίκια γιόκ με την Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό, οι παρευρισκόμενοι στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» σηκώθηκαν όρθιοι και ξέσπασαν σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, το πιο θερμό στη διάρκεια της ομιλίας του.

 

Προσεκτικά κοστολογημένα τα 21 μέτρα

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 21 μέτρα που, όπως είπε, θα εκδηλωθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους: «οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Δώδεκα μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε στο τέλος του έτους. Και ένα σχέδιο – τομή έξι σημείων που απαντά σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως».

 

Τα άμεσα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο

 

Όπως ανέφερε αναλυτικά ο πρωθυπουργός:

 

1ον. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

 

2ον. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν.

Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

 

3ον. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

 

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

 

4ον. Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

 

5ον. Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκατ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Ακόμα πιο σημαντικό, εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

 

6ον. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές.

 

Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

 

7ον. Διευθετούνται αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

 

8ον. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

 

Και κάτι για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

 

Τα μόνιμα μέτρα ου θα ισχύσουν από 1/1/2023

 

Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

 

Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.

 

Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.

 

Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

 

Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

 

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

 

Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

 

Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

 

Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

 

Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

 

Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

 

Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

 

Επίσης, από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

 

Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

 

 

Δίχτυ προστασίας για την κοινωνία

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022 και μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται, μάλιστα, να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις. «Αναπτύσσεται, έτσι, δίχτυ προστασίας για την κοινωνία και μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Με τρεις στόχους: ανακούφιση των πολιτών. Διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τόνωση των επιχειρήσεων».

 

 

«Φιλόδοξο πλάνο» για τη στέγαση κυρίως νέων ανθρώπων και ζευγαριών

 

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτό το πλήρες σχέδιό συμπληρώνεται από ένα φιλόδοξο πλάνο για ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών. «Έτσι, δρομολογούμε ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

 

Συγκεκριμένα:

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

 

Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.

 

Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.

 

Ακριβώς για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργούμε, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

 

Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

 

Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.

 

Ενώ απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα φροντίδας και ανάπτυξης. Που ανακουφίζει τους εργαζόμενους, αλλά ενθαρρύνει και την επιχειρηματικότητα».

 

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Στον πόλεμο της Ουκρανίας είμαστε με τον αμυνόμενο. Γιατί είμαστε με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο. Και όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να το κάνουμε: γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η απειλή από γείτονες.

 

Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη, εδώ και 12 μήνες, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ήπειρό μας. Αλλά η λύση, εδώ, δεν θα είναι επαρκής εάν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν είναι κοινοτική. Χαίρομαι που, έστω και με καθυστέρηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας.

 

Γιατί σε εθνικό πεδίο αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

 

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

 

Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή.

 

Τέλος, όσον αφορά την “πολιτική” όψη του πολέμου, εκεί δεν υπάρχει κανένας δισταγμός: όσο κι αν κάποιοι μπορεί να επιθυμούν αναταραχή στην πατρίδα μας, δεν θα τους γίνει το χατίρι. Είμαστε κράτος ελεύθερο με δημοκρατικούς θεσμούς. Με μία κυβέρνηση συμπαγή, με πανίσχυρη εντολή. Με έναν πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Και, κυρίως, μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι. Να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο. Αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση”.

 

Οδικός χάρτης της κυβέρνησης-επίθεση στην αντιπολίτευση

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρουσίασε έναν οδικό χάρτη, που ξεκινά από σήμερα και εκτείνεται στο μέλλον, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Σε αυτούς, τέλος, που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις αυξήσουν επί 2, επί 3 ή επί 4 για να γίνουν αρεστοί, οι πολίτες έχουν να πουν μόνο το εξής: «Κύριοι, ευχαριστούμε, αλλά δεν σας ακούμε. Γιατί σας ζήσαμε, σας ξέρουμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις ψεύτικες υποσχέσεις σας».

 

«Ηγούμαι μίας παράταξης με βαθιά λαϊκά και κοινωνικά χαρακτηριστικά»

 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την παράταξη της οποίας ηγείται και ανέφερε τα εξής: «Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας παράταξης με βαθιά λαϊκά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική χωρίς αναφορά στον πολίτη. Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς την κοινωνία. Δεν υπάρχει εθνικό που να είναι ανεξάρτητο από το διεθνές. Δεν υπάρχει παρόν χωρίς αναμέτρηση με το παρελθόν που ζήσαμε και το μέλλον που θέλουμε.

Όσα περιέγραψα παραπάνω δεν είναι, απλά, ένα σχέδιο δράσης. Είναι η πρακτική αποτύπωση μιας δομημένης πολιτικής φιλοσοφίας. Που σκέφτεται φιλελεύθερα, αλλά ενεργεί με πρώτιστο κριτήριο την αποτελεσματικότητα.

Δεν ταυτίζει το κρατικό με το δημόσιο. Δίχως, όμως, και να επιτρέψει στο ιδιωτικό να είναι μόνο κερδοσκοπικό.

Με μία αντίληψη, που θεωρεί την ανοιχτή οικονομία πεδίο προόδου για όλους. Η ατομική προκοπή να μπορεί να αυξάνει τη δημόσια περιουσία και αυτή στη συνέχεια να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία.

Κι αυτές είναι και κάποιες απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται πώς γίνεται μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να ακολουθεί μια τόσο εκτεταμένη κοινωνική πολιτική. Σε αυτούς που επιμένουν να αμφισβητούν τον προωθητικό χαρακτήρα της ελεύθερης αγοράς.

Αλλά και σε εκείνους που αιφνιδιάζονται από την πατριωτική μας στάση στην ‘Αμυνα και στα εθνικά θέματα. Είναι απλό: μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό “κουτί” των δικών τους δογμάτων. Και μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν πως είναι τάχα “προοδευτικοί”.

Τόσο με αυτούς που καταψηφίζουν τους εξοπλισμούς και τις εθνικές συμφωνίες όσο και με εκείνους που πρόσφατα είπαν όχι στο ξαναζωντάνεμα προβληματικών επιχειρήσεων, όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σώζοντας 600 θέσεις εργασίας. Δημιουργώντας πολλές ακόμη. Φέρνοντας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην πολύπαθη δυτική Αττική. Πρόκειται νομίζω για διαφορές που μιλούν από μόνες τους.

Έχει ειπωθεί ότι η σκέψη και η σύγκριση πάνε μαζί. Και ισχύει. Γιατί η τελευταία τριετία απέδειξε ότι αποτελεί μια πράγματι καινούργια σελίδα στη διαδρομή της χώρας. Όχι απλά μία ακόμα παράγραφος σε ένα γνωστό αφήγημα. Αλλά ένα αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο ενός διαφορετικού βιβλίου. Οι δυνάμεις, συνεπώς, που άρχισαν να το γράφουν από κοινού, το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθούν. Και το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου να συντονιστεί και πάλι. Παραμερίζοντας τις διαφορές, για να συναντηθούμε στις μεγάλες αλλαγές που τόσο χρειάζεται ο τόπος.

Γιατί η συντεταγμένη πορεία της πατρίδας στο αύριο προϋποθέτει τη συστράτευση του κοινωνικού μετώπου που την πιστεύει. Με πρώτη, ασφαλώς, την παράταξή μας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε αποδείξει -το γνωρίζουν και οι κύριοι πρόεδροι, και οι τέως πρωθυπουργοί- το έχουμε κάνει πολλές φορές στη διαδρομή μας, ότι μπορούμε να υπερβαίνουμε τα ιδεολογικά μας όρια και να εκφράζουμε τις προσδοκίες των περισσότερων Ελλήνων.

Όσων ζητούν ασφάλεια και πρόοδο. Όσων θέλουν ένα κράτος να τους στηρίζει στα δύσκολα, αλλά να μην καταπνίγει και τη δημιουργικότητά τους.

Όσων αντιλαμβάνονται ότι στους πρωτόγνωρους καιρούς στους οποίους ζούμε, η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων δεν είναι απλά μία θεωρητική άσκηση, αλλά είναι συνθήκη επιβίωσης της χώρας. Έτσι, η πολιτική σταθερότητα παύει να είναι μία κομματική προτίμηση. Μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα».

 

 

«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια»

Σχετικά με την υπόθεση της «επισύνδεσης» του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Ηταν ένα επιχειρησιακό λάθος, για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.Έθεσε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρόσθετες δικαστικές εγγυήσεις στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών στη λειτουργία της. Το θέμα είναι, πλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής. Προσοχή, όμως: η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν, είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Και να διορθωθεί, όχι να ακυρωθεί. Αυτό, έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε και η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες, στα σενάρια. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδα».

 

Τα έργα της Θεσσαλονίκης

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο και για τα έργα της Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Εκτός από το αεροδρόμιο, που είναι έτοιμο, έργο που δρομολογήθηκε και πάλι από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από το ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα. Ενώ ταυτόχρονα προχωρά μελετητικά και ο σχεδιασμός για την επέκταση στα δυτικά. Το νέο περιφερειακό “flyover”, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Το καινούργιο Νοσοκομείο Παίδων και το ογκολογικό νοσοκομείο που ήδη έχει χωροθετηθεί. Το στρατόπεδο Παύλου Μελά και το νέο κέντρο logistics στο στρατόπεδο Γκόνου. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, τα παρουσίασε πολύ καλά ο κ. Τζήκας, τα νέα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του ‘Αρη, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και πολλά ακόμη.

Περισσότερα από 30 έργα πνοής, ύψους 9,3 δισ., που αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης για να την κάνουν πρωταγωνιστή, όπως της αξίζει. Όλα αυτά είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν».

 

Τα διδάγματα από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του με αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα διδάγματα που βγαίνουν από αυτή την εμπειρία, λέγοντας: «Το Εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά το χρόνο παραμένοντας ένα: Μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος να είναι ελεύθερος Κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργώ για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Το ίδιο προβάλει και το διπλό δίδαγμα της εμπειρίας. Αυτό που δηλώνει ότι οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες. Συμπέρασμα καθοριστικό και στο παρόν καθώς βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με λόγια του Γιώργου Θεοτοκά το 1936 που περιέχουν μήνυμα κατά του φανατισμού.

 

Μεταξύ ατών που παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue