Home ΚοινωνίαΕλλάδα Κυριακή Σπανού: «Θέλω το Θεσσαλικό να ακτινοβολεί σε Ελλάδα και εξωτερικό»

Κυριακή Σπανού: «Θέλω το Θεσσαλικό να ακτινοβολεί σε Ελλάδα και εξωτερικό»

by ikariaki.gr
30 views

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗ LARISSANET

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Δουλεύουμε και θέλουμε να βλέπουμε γεμάτο το Θεσσαλικό Θέατρο»

Σε λίγες ημέρες κλείνει 18 μήνες στο τιμόνι του Θεσσαλικού Θεάτρου. Η καλλιτεχνική του Διευθύντρια Κυριακή Σπανού μιλάει για αυτή την διαδρομή, αλλά και για τα σχέδια που ετοιμάζει τα επόμενα χρόνια. Αναφέρεται στη δημιουργία συνάντησης μαθητικού θεάτρου με θέμα το Αρχαίο Δράμα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης, καθώς επίσης για την επιτυχία του Θεατρικού Εργαστηρίου, αλλά και την αποδοχή του έργου που γίνεται στην Παιδική Σκηνή.

Αποκαλύπτει ότι το Θ.Θ. με το άνοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου θα παίξει Αρχαία Τραγωδία και μιλάει για το πως μπορεί να αξιοποιηθούν από την πόλη και τα δύο αρχαία Θέατρα που υπάρχουν στον ιστό της. Τέλος, υποστηρίζει ότι θα πρέπει το Θεσσαλικό Θέατρο να ακτινοβολήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό με όπλο την δική του μοναδική ταυτότητα.

Μαζί με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δημιουργούμε συνάντηση μαθητικού θεάτρου, με τίτλο “στα τοπία του Αρχαίου Δράματος”. Θέλουμε να την κάνουμε θεσμό»

Αναλυτικά η συνέντευξη με την κα Σπανού έχει ως εξής:

Kυρία Σπανού, τέλη Ιουνίου κλείνετε 1,5 χρόνο στη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας στο Θεσσαλικό. Τι καταφέρατε σε αυτό διάστημα της θητείας σας;

Πραγματικά και εγώ δεν πιστεύω ότι πέρασε 1,5 χρόνος. Είναι μια διαδρομή πολύ πυκνή για το Αρχαίο Θέατρο. Από τους πρώτους μήνες που ξεκινήσαμε την Πειραματική Σκηνή με δυσκολία πρέπει να πω. Το καλοκαίρι του 2018 που ήταν επίσης δύσκολο. Το τοπίο άλλαξε ξεκινώντας τη χειμερινή σεζόν με την Παιδική μας Σκηνή που ανέβασε τον «Πινόκιο». Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Πινακοθήκη. Αλλά και την επόμενη χρονιά θα είμαστε ξανά στην Πινακοθήκη. Προσπαθώ η Παιδική Σκηνή να έχει μια σταθερότητα στο χρόνο. Θέλουμε να είναι πάντα στην αρχή της σεζόν ώστε να μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα να κάνει έγκαιρα τον προγραμματισμό της. Δίνω τεράστια σημασία στην Παιδική Σκηνή. Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι θα κάνουμε την «Οδύσσεια» πάνω σε μια καινούργια διασκευή, που έχουμε ζητήσει εμείς από τον Ανδρέα Φλουράκη. Πρόκειται για ένα συγγραφέα ανερχόμενο και με διεθνή καριέρα. Την παράσταση αυτή θα την σκηνοθετήσει ο Κώστας Φιλίππογλου, ένας σημαντικός σκηνοθέτης που το είχαμε δει να κάνει τους «Βατράχους» στην Επίδαυρο με τον Λαζόπουλο. Θα έρθει στη Λάρισα να κάνει όλες τις πρόβες για την Παιδική Σκηνή. Δίνω σημασία ώστε το παιδικό θέατρο να είναι ακόμη πιο πάνω κι από την κεντρική σκηνή, που λέει ο λόγος.

Θυμίζω ότι συνεχίσαμε με «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Αυτό το έργο ήταν η πυξίδα για να προσανατολιστώ στη Λάρισα και τη Θεσσαλία.

Νομίζω ότι αυτό το έργο το αγκάλιασε πολύ ο Λαρισαίος. Έτσι δεν είναι;

Αυτή η ανταπόκριση των Λαρισαίων σχεδόν με εξέπληξε. Όταν ξεκίνησε η παράσταση μου έστελναν μηνύματα στο facebook άνθρωποι που δεν τους ήξερα, που μιλούσαν με ενθουσιασμό για το έργο. Αυτό με γέμισε χαρά. Ήταν και η δική μου η συγκίνηση πολύ μεγάλη, όπως στην πρώτη σκηνή. Ο χάρτης της παράστασης ήταν και για μένα ένας χάρτης που περπάτησα κάνοντας «Το Χώμα». Μιλάμε για την ιστορία του αγροτικού Κινήματος που είναι μοναδική για όλη την Ελλάδα. Από την άλλη η Θεσσαλία είχε και την εμπειρία μια περιοχής των συνόρων, κάτι που συνέβη κάποτε. Αυτές τις εικόνες άρχισα να τις δημιουργώ όταν ξεκίνησα να δομώ την παράσταση. Οι άνθρωποι συζητούσαν για αυτή την παράσταση.

Τι κάνει μετά από αυτή την μεγάλη επιτυχία το Θεσσαλικό Θέατρο;

Το έργο θα κάνει περιοδεία το καλοκαίρι. Είναι μια παράσταση που αγγίζει όλη την Θεσσαλία. Θα πάμε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Αγιά, Ελασσόνα και Τύρναβο. Όμως θα πάμε στις 12 Ιουλίου στο Μπουτρίντ της Αλβανίας, σε φεστιβάλ, εκεί έχει ένα υπέροχο ρωμαϊκό θέατρο. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που το Θ.Θ. θα πάει για πρώτη φορά στην Αλβανία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Θ.Θ. από τον χειμώνα και μετά;

Βιάζεστε..(γέλια). Θα πάμε βήμα – βήμα τα πράγματα. Θα ανακοινώσουμε συνολικά το πρόγραμμα της νέας χρονιάς. Από πέρυσι ξεκινήσαμε θεσμούς που θα συνεχίσουμε και φέτος χτίζοντας σχέσεις με τους ανθρώπους που συνομιλούμε. Το πρώτο ήταν οι Δευτέρες και οι Τρίτες στο «Θέατρο Κώστας Τσιάνος», πλέον, έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει ένα βήμα σε ομάδες που έχουν εργαστεί και έρχονται να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Το δεύτερο είναι το Θεατρικό Εργαστήρι. Είναι μια σημαντική χειρονομία του Θ.Θ. με τον κόσμο της Λάρισας. Παρουσίαζαν έως και πριν από λίγες ημέρες τον «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου. Του χρόνου στη δεύτερη χρονιά πλέον θα χτιστεί αυτή η σχέση ακόμη περισσότερο υπηρετώντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα.

Του χρόνου από το Θ.Θ. θα δείτε μια συνέργεια που αναπτύσσουμε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ώστε να υπάρξει μια συνάντηση μαθητικού θεάτρου, με τίτλο «στα τοπία του Αρχαίου Δράματος». Μιλάμε για μια θεματολογία που δεν είναι μόνον Αρχαίο Δράμα. Έχει να κάνει με το πως ακουμπάμε την Αρχαία Γραμματεία, αλλά και τις σύγχρονες μορφές τέχνης που έχουν επηρεαστεί  από όλο αυτό τον πλούτο. Θα προταθεί μια ανοιχτή θεματολογία που θα μπορούν τα σχολεία να δουλεύουν με την καθοδήγηση του Θ.Θ.

Παράσταση Αρχαίου δράματος από το Θ.Θ. στο άνοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου»

Εκπαιδεύει το Θ.Θ.;

Προφανώς εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται. Κάνουμε θέατρο για να παρουσιάσουμε το δικό μας κόσμο. Για παράδειγμα η σχέση ενός γονιού με την κόρη του όπως είναι η «Ιφιγένεια εν  Αυλίδι», που βρίσκεται σε ένα δίλημμα είναι κάτι που αγγίζει και ένα παιδί 15 χρονών. Μιλάμε για σύγκρουση των γενεών. Έτσι θα οργανώσουμε μια σειρά από σεμινάρια με ανθρώπους που έχουν δουλέψει στο Αρχαίο Δράμα. Πλέον θέλουμε να γίνει θεσμός και θα το παρουσιάζουμε κάθε Μάιο στο Β’ Αρχαίο Θέατρο. Θα είναι μια σύνδεση του Θεάτρου, των τοποσήμων της πόλης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θεατρικά τι αναμένεται να δούμε;

Του χρόνου θα δούμε ένα έργο στην κεντρική σκηνή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Θα δούμε ένα έργο της κεντρικής σκηνής που θα είναι σε συνέργεια μαζί με έναν άλλον φορέα και η Πειραματική Σκηνή. Είναι επί της ουσίας το μοτίβο που ακολουθήσαμε και φέτος. Εμείς εργαζόμαστε ώστε το Θ.Θ. να είναι γεμάτο. Όπως συνέβη και φέτος. Όσο για το ρεπερτόριο, κάντε λίγο υπομονή θα το ανακοινώσουμε αργότερα.

Θα δούμε το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας σε λίγα χρόνια να παραδίδεται. Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο;

Στην πόλη υπάρχουν σε απόσταση λίγων μέτρων δύο Αρχαία Θέατρα μέσα στον ιστό της πόλης. Είναι πραγματικά μοναδικό στην Ελλάδα. Θέλουμε μια σκέψη για το πως θα δράσουμε. Δεν έχει γίνει κάπου για την μιμηθούμε. Πέρα από το φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το οποίο ήδη ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, να κάνουμε κι άλλα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό το φεστιβάλ καθώς η Λάρισα θα μπει στο δίκτυο των Αρχαίων Θεάτρων που φιλοξενούν παραστάσεις Αρχαίου Δράματος. Σκέφτομαι και προβληματίζομαι πως το βλέμμα του ανθρώπου που επισκέπτεται την πόλη «κάθε μέρα» θα μπορεί να βλέπει κάτι καινούργιο σε σχέση με το Α΄ Αρχαίο Θέατρο. Θα μπορούσαν να γίνονται πολλά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Θα περιμένουμε στην έναρξη των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο να δούμε από το Θ.Θ Αρχαία Τραγωδία;

Πιστεύω πως ναι. Δεν μπορούμε βέβαια να αποφασίσουμε μια παράσταση χωρίς να ξέρεις πότε θα γίνει. Τα τρία περίπου χρόνια που μένουν για την έναρξη προετοιμάζουμε το πως κανείς μπαίνει στο Αρχαίο Θέατρο για να δει Αρχαίο Δράμα.

Κλείνοντας, τα επόμενα χρόνια πως φαντάζεστε το Αρχαίο Θέατρο;

Θέλω το Θ.Θ. να είναι στον παλιό του ρόλο, όπως ξεκίνησε. Δηλαδή ένα Θέατρο που ταξιδεύει στη Θεσσαλία. Ήταν ένας θρύλος ότι το Θ.Θ. έφτανε στο τελευταίο χωρίο. Κάτι σχεδιάζω πάνω σε αυτό για του χρόνου. Αυτή η διαδρομή έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θέλω το Θ.Θ. να είναι ένα θέατρο που ακτινοβολεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θέλουμε να έχει μια τόσο ισχυρή φυσιογνωμία -καλλιτεχνικά- η οποία να έχει επαφή με την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και να έχει μια διαφορετική ταυτότητα.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.larissanet.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue