Σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσία των νέων περιφερειαρχών της χώρας
Η απλή αναλογική διαφημίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι θα λειτουργήσει ως αντίδοτο σε ένα σύστημα που λειτουργεί με τη λογική του “ενός ανδρός αρχή” και θα υποχρεώσει τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια σε συναινέσεις για τη διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών.
Στα παραπάνω δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η απλή αναλογική δεν ήταν μια επιλογή ορφανή. Σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ήταν και η δημοκρατική συγκρότηση της Πολιτείας.
Απέναντι στη λογική αυτή στάθηκε, από την πρώτη στιγμή, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είχε ξεκαθαρίσει ότι, όταν γίνει κυβέρνηση (σ.σ. όπως συνέβη), θα προσπαθούσε να βρει άλλες λύσεις μπροστά στην ακυβερνησία που διαγραφόταν σε Δήμους και Περιφέρειες.
Αυτό έγινε χθες. Σε συνάντηση που είχε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους περιφερειάρχες της χώρας εξήγγειλε την προώθηση και ψήφιση ρυθμίσεων μέσω του νέου νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση ουσιαστικά της απλής αναλογικής.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) σύσκεψη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Η «απλή αναλογική» θέτει σε κίνδυνο την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, και δεσμεύτηκε για αλλαγές που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες των περιφερειαρχών (και των δημάρχων).
Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του δώσουν μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, εν όψει των καιρικών φαινομένων, αλλά και του θέρους, για τους κινδύνους πυρκαγιών.
Τέλος, ανέφερε στους περιφερειάρχες ότι «μας περιμένει κοινός δρόμος», σχολιάζοντας ως θετικό το γεγονός ότι ταυτίζονται οι θητείες κυβέρνησης και αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Στην εισήγησή του ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και την δράση της.
Μπορεί, βέβαια, εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας και πολύ- πολύ μεγάλο για εκατοντάδες- κατά κυριολεξία- Δήμους.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών».
Ειδικότερα στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος και οι 12 περιφερειάρχες: Γ. Πατούλης (Αττικής), Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Στ. Αρναουτάκης (Κρήτη), Απ. Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία), Αλ. Καχριμάνης (Ήπειρος), Ρόδη Κράτσα (Ιόνια Νησιά), Κ. Μουτζούρης (Βόρειο Αιγαίο), Γιωρ. Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), Χρ. Μέτιος (Αν. Μακεδονίας – Θράκη), Παν. Νίκας (Πελοπόννησος) και Φ. Σπανός (Στ. Ελλάδα).
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων και θα ακολουθήσει συνάντηση τις επόμενες ημέρες.
Οι εκλεγέντες περιφερειάρχες είπαν τις απόψεις τους για την κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες. Σύμφωνα, μάλιστα, με όλες τις ενδείξεις, προωθείται άμεσα τροποποίηση του “Κλεισθένη”, στη λογική να έχουν οι εκλεγέντες περιφερειάρχες την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και τις άλλες Επιτροπές, με παράλληλη αποδυνάμωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Α.Π.
Αναδημοσίευση από : https://www.tharrosnews.gr