Nησί εξαγωγής μεταναστών σε πολλές ιστορικές περιόδους ήταν η Ικαρία, αλλά και τόπος από τον οποίο ξεκίνησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ταξίδι της προσφυγιάς αρκετοί Ικαριώτες. Μία πραγματική ιστορία, με μυθιστορηματικές παρεμβάσεις, ζωντανεύει σε ένα βιβλίο που μόλις εκδόθηκε και αξίζει να το διαβάσετε.
Συζητάμε με τη συγγραφέα Φίλια Ξυλά – Παττακού, απόγονο της μεταναστευτικής και προσφυγικής οικογένειας Φάκαρου, από το χωριό Ξυλοσύρτη Ικαρίας και τονίζουμε ότι «Μία Ικαριώτικη ιστορία σε τέσσερις ηπείρους», είναι ο υπότιτλος του βιβλίου.
-Ποιο είναι το θεματικό αντικείμενο του βιβλίου;
Το βιβλίο εστιάζει στη ζωή της Δέσποινας, της προγιαγιάς του Μάνου, που γεννήθηκε στην Ικαρία το 1902. ‘Έζησε στην Αμερική από το 1920 έως 1933 όπου η τότε οικονομική κρίση των ΗΠΑ την αναγκάζει να επιστρέψει στο νησί με τα εφτά μικρά παιδιά της. Εκεί την βρίσκει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η πείνα όμως της κατοχής οδηγεί την οικογένεια σε ένα άλλο ταξίδι. Το ταξίδι της προσφυγιάς. Ικαρία, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος μέχρι και Κονγκό.
-Ποιο ήταν το κίνητρο για να αποφασίσετε τη συγγραφή του βιβλίου;
-Να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεότεροι.
-Στο βιβλίο οι πρωταγωνιστές έχουν σε άλλες χρονικές περιόδους της ιδιότητα του μετανάστη και σε άλλες την ιδιότητα του πρόσφυγα πολέμου. Ποιες αναλογίες βλέπετε μεταξύ εκείνης της εποχής και των αντίστοιχων φαινομένων της σημερινής εποχής;
-Η Ελλάδα στην εποχή που αναφέρεται το βιβλίο ήταν χώρα αποστολής, κυρίως ανειδίκευτων, εργατών- μεταναστών. Σήμερα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων αλλά και σε χώρα αποστολής μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης.
Η μετανάστευση σήμερα οφείλεται κυρίως στον πόλεμο και στις τοπικές εμφύλιες συγκρούσεις. Οι πρόσφυγες πολέμου διαχρονικά έχουν ομοιότητες. Φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο με κάθε πρόσφορο μέσο.
Στο βιβλίο η μετανάστευση γίνεται για αναζήτηση εργασίας και οικογενειακής επανένωσης.
-Πού μπορεί να βρει κανείς το βιβλίο;
-Στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης (Ταχ Δ/σνη: Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι 152 32/ www.evripidis.gr).
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr