Home Οικονομία Καταβολή αποζημιώσεων σε αλιείς Ικαρίας και Χίου

Καταβολή αποζημιώσεων σε αλιείς Ικαρίας και Χίου

by ikariaki.gr
150 views

Σε ερώτηση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων σε αλιείς της Ικαρίας και της Χίου προχώρησε ο βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος

 

Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ΄Aρ.Πρωτ.: 6971/26-082022/ΔΚΕ αναπάντητης ερώτησής μας και βάσει προσφάτων καταγγελιών από αλιείς της Ικαρίας και Χίου, εκ νέου εκθέτουμε το σοβαρό ζήτημα των καταστροφών που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία των εν λόγω τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες). Το αναφερόμενο ζήτημα τους έχει οδηγήσει σε πλήρη οικονομική δυσχέρεια, δεδομένο που προκάλεσε τον Αύγουστο του 2022 και την αντίδραση του τοπικού Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Ικαρίας μέσω επιστολής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε όπως προβείτε στις ανάλογες ενέργειες, προκειμένου οι αλιείς της Ικαρίας και Χίου να τύχουν αποζημιώσεων για αποδεδειγμένα περιστατικά καταστροφής αλιευτικών εργαλείων από τα θαλάσσια θηλαστικά του Αιγαίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Και η απάντηση του Υφυπουργού ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΑ

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 5408/27-06-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυρ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στην κάλυψη των ζημιών που προκαλούν τα προστατευόμενα είδη στα αλιευτικά εργαλεία και στην αλιευτική παραγωγή, σημειώνεται ότι στον ειδικό στόχο 1.6 (Συμβολή στην προστασία και στην αποκατάσταση της υδρόβιας βιοποικιλότητας και των υδρόβιων οικοσυστημάτων) του Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑλΥΘ) 2021– 2027, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για την κάλυψη ζημιών/καταστροφών που προκαλούν τα προστατευόμενα είδη στους αλιείς (αλιευτικά εργαλεία-αλιεύματα).

Η ενεργοποίηση των ανωτέρω δράσεων γίνεται δυνατή μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών ενεργειών (εξειδίκευση, κριτήρια επιλογής πράξεων, μεθοδολογία υπολογισμού του ύψους αποζημίωσης, έκδοση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες, τους όρους, τα όργανα και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, τον έλεγχο και την υλοποίηση των δράσεων).

Ειδικότερα, όσον αφορά στη δράση για την κάλυψη ζημιών/καταστροφών που προκαλούν τα προστατευόμενα είδη στους αλιείς (αλιευτικά εργαλεία-αλιεύματα) η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» 2021-2027 της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει ήδη προετοιμάσει τη σχετική εξειδίκευση, καθώς και τη μεθοδολογία υπολογισμού της αποζημίωσης. Σύμφωνα με το σχέδιο της εξειδίκευσης:

  • Με τη «Δράση 1.6.3 – Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη», στηρίζονται οι αλιείς της παράκτιας αλιείας που έχουν υποστεί ζημιές και καταστροφές στα αλιευτικά τους εργαλεία (δίχτυα), αλλά και στα αλιεύματα από τα προστατευόμενα είδη, κατά την άσκηση της αλιευτικής τους δραστηριότητας. Με την υλοποίηση της δράσης αυτής, παρέχεται αποζημίωση στους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών της παράκτιας αλιείας με σκοπό την κάλυψη της προκληθείσας οικονομικής ζημίας από την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και της απώλειας παραγωγής από τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη.

  • Το ύψος της αποζημίωσης θα υπολογίζεται εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία θα βασίζεται σε στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων του αλιευτικού στόλου που έχουν υποβληθεί στην ΕΕ έως σήμερα από τη χώρα μας, καθώς και των ετήσιων εκθέσεων συλλογής δεδομένων, και σε στοιχεία και αποτελέσματα σχετικού προγράμματος με τίτλο

«Αντιμετωπίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ μικρής παράκτιας αλιείας και θαλάσσιας

2

μεγαπανίδας στην Ελλάδα» που υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

  • Η οικονομική ζημία που υφίσταται έκαστο αλιευτικό σκάφος παράκτιας αλιείας από τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη λόγω της καταστροφής αλιευτικών εργαλείων (διχτυών) και της απώλειας παραγωγής αποτελεί συνάρτηση των παρακάτω παραμέτρων :

  • του πλήθους των ημερών άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας,

  • του μέσου μήκους διχτυών που χρησιμοποιήθηκε ανά αλιευτική προσπάθεια,

  • της συχνότητας εμφάνισης ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στα αλιευτικά εργαλεία ανά αλιευτική προσπάθεια,
  • της μέσης έκτασης της ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στα αλιευτικά εργαλεία επί του μήκους των εργαλείων ανά αλιευτική προσπάθεια,
  • του μέσου κόστους αγοράς υλικών για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εργαλείων (διχτυών) ανά μέτρο,
  • της συχνότητας εμφάνισης ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στο αλίευμα ανά αλιευτική προσπάθεια, καθώς και
  • του μέσου κόστους ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στο αλίευμα ανά αλιευτική προσπάθεια ανά μέτρο αλιευτικού εργαλείου.

Η δράση 1.6.3 θα αφορά στο σύνολο της Επικράτειας.

Επίσης, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014 (άρθρα 26 και 44) για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π.ΑΛ.Θ.) 2014-2020, έχει ενταχθεί μία (1) πρόταση που αφορά στα κητώδη, με τίτλο «Χρήση εμποτισμένων διχτυών στην αποφυγή κητωδών στην παράκτια αλιεία», με φορέα το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προϋπολογισμό 152.279,66 €. Η πρόταση αφορά στην κατασκευή και τη δοκιμή στο πεδίο εμποτισμένων διχτυών με σκοπό τη μείωση της εμπλοκής των κητωδών στα εργαλεία της παράκτιας αλιείας, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζονται αρνητικά τα ποσοστά της αλίευσης των ψαριών. Αναμένονται τα αποτελέσματα της εν λόγω πρότασης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue