Table of Contents
Ψήφισε «Ναι» και διαγράφηκε η Θεοδώρα Τζάκρη
«Ναι» στην πρόταση μομφής ψήφισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Θεοδώρα Τζάκρη δεν μετέχει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Στις ομιλίες που προηγήθηκαν πριν από τη ψηφοφορία, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «εκλογές θα γίνουν το 2016» ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «θέατρο». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επικίνδυνα παιχνίδια» την πρόταση μομφής τη στιγμή που έρχεται. «Σε λιγότερο από 50 μέρες αρχίζει η ελληνική προεδρεία στην Ευρώπη. Τι μήνυμα στέλνετε με αυτό που κάνετε προς τα έξω;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του. Η λύση είναι μόνο οι εκλογές είπε κ. Τσίπρας.
«Η κυβέρνηση πολύ περισσότερο ενισχυμένη»
Το σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά για την ψηφοφορία
Με τη δήλωση ότι «η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη», σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν το 2016.
«Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη, πολύ περισσότερο ενισχυμένη. Μπροστά στην πορεία μας. Εκλογές το 2016», δήλωσε.
Αλέκα Παπαρήγα «Δεν θα βοηθήσουμε ούτε τα αστικά κόμματα ούτε τις ιμιτασιόν λύσεις»
Κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η Αλέκα Παπαρήγα
Η κ. Παπαρήγα τόνισε: «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».
Αναφερόμενη ειδικότερα στον δικομματισμό, ανέφερε ότι «δικομματισμός και διπολισμός είναι να στριμώχνεται ο λαός από την μια μέσα από την τρομοκρατία και από την άλλη μέσα από την αυταπάτη και να μην αλλάζει τίποτα παρά μόνο να αλλάζει η κυβέρνηση.
«Καταλαβαίνετε έτσι», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «γιατί αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα είμαστε και εμείς στην αντιπολίτευση».
Η κ. Παπαρήγα συμπλήρωσε:«Δεν θέλουμε κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του αλλά κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Δύο βασικές προτάσεις κυριαρχούν στη σημερινή Βουλή. Η αυθεντική πρόταση του φιλελεύθερου πόλου για φιλελεύθερη ανάπτυξη και η ιμιτασιόν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όμως και οι δύο είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Σε αυτή την ανάπτυξη θα επιβιώσουν οι καρχαρίες», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Τέλος. αναφερόμενη στο θέμα του πλεονάσματος η κ. Παπαρήγα σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Τι πλεόνασμα μας έχουν βάλει μέσα στο τάφο. Αυτό που λένε ότι θα μοιράσουν για την αποκατάσταση των αδικιών είναι ψίχουλα για ένα ελάχιστο μέρος του πληθυσμού».
Φώτης Κουβέλης «Ψηφίζουμε “παρών", είναι μια υπεύθυνη στάση»
Κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Φώτης Κουβέλης
Κριτική τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Φώτης Κουβέλης, εξηγώντας πως το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στη βουλή, χαρακτήρισε λάθος και αυταρχική την απόφαση για την είσοδο των ΜΑΤ στην ΕΡΤ. «Συγκρουστήκαμε με τη ΝΔ στην υπόθεση της ΕΡΤ. Ήρθαμε σε ρήξη με αυταρχικές αποφάσεις», τόνισε.
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την οικονομία, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με τρόπο συγκεκριμένο, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων». Επιπλέον, εξήγησε πως μια πρόταση δυσπιστίας «αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».
Μιλώντας για την αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν τρόπο διεξόδου από την κρίση», ενώ χαρακτήρισε «τακτικισμό» την πρόταση μομφής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να εξαντλήσει μια κοινοβουλευτική διαδικασία για επικοινωνιακούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως η «χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» και πως η «πρόταση δυσπιστίας ευνοεί την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας». «Πολιτική σταθερότητα για εμάς σημαίνει αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι επικοινωνιακές αντεγκλήσεις πολεμικού τύπου και στενοκομματικών οριζόντων. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να μην απαξιώνεις την κοινοβουλευτική διαδικασία. Σημαίνει πως δεν σταματά ο χρόνος της Δημοκρατίας και κυλά ανεπηρέαστος ο χρόνος των αγορών, ο χρόνος των αξιώσεων των δανειστών».
Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για «δεξιά και αριστερή ανωριμότητα πάνω στο όνειρο των Ελλήνων για μια διαφορετική Ελλάδα». «Γινόμαστε μάρτυρες ενός προωθούμενου σουρεαλιστικού διπολισμού, αποκομμένου από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και τις αγωνίες του Έλληνα».
«Ψηφίζουμε “παρών” στη σημερινή διαδικασία. Είναι μια υπεύθυνη στάση», τόνισε.
Πάνος Καμμένος «Αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης»
Πάνος Καμμένος: Η Ελλάδα πεινάει, ματώνει και πτωχεύει
Μιλώντας προς τους βουλευτές, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε: «Καλείστε να αποφασίσετε αν χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση. Μπορεί ο λαός να αποφασίσει για μια νέα πλειοψηφία, γι αυτό παρουσιάσαμε την κυβερνητική μας πρόταση, απέναντι σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, δύο κομμάτων που καλύπτουν το ένα το άλλο, σε ποινικές υποθέσεις».
Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια πλειοψηφία η οποία δημιουργήθηκε με ψεύτικες δεσμεύσεις».
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας «υπέγραψαν μνημόνιο μέχρι το 2060» και συμπλήρωσε ότι «τα παραμύθια της διαπραγμάτευσης τελείωσαν τον Ιούνιο του 2013».
Σχολιάζοντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση δυσπιστίας, ο Πάνος Καμμένος είπε: «Με τη θέση που πήρε το κόμμα της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά με τη θέση «Παρών», η ψήφος δυσπιστίας δεν μπορεί να συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Όμως το αποτέλεσμα της βραδιάς έχει να κάνει και με το κατά πόσο συνεχίζει να υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση». Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε από το βήμα της Βουλής: «Έχει τελειώσει το λάδι της κυβέρνησης. Η Ελλάδα ματώνει, πεινάει και πτωχεύει».
Ο κ. Καμένος, κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει σε αναστολή συνταγματικών διατάξεων καταργώντας τη Βουλή και αντικαθιστώντας το έργο της με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Αναφέρθηκε και στο θέμα των υποβρυχίων ο κ. Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν διαδρομές μαύρου χρήματος σε οφ σορ εταιρείες και πρόσθεσε ότι, οι 18 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ είναι εδώ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
«Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια συγκυβέρνηση διαπλοκής, απάτης και συγκάλυψης του ενός και του άλλου», σημείωσε ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δεν πρόκειται λοιπόν για ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Σήμερα καλείστε να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στους δανειστές και τα όργανα τους. Κάθε φορά τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται αλλά οι τραπεζίτες εξουσιάζουν. Θα αποφασίσετε αν τους παραδώσετε τα σπίτια σας».
Πηγή Newsbeast.gr