Στον οικονομικό εισαγγελέα προς διερεύνηση έστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τη μηνυτήρια αναφορά απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, για τη μη πραγματοποιηθείσα εδώ και εννέα χρόνια σύμβαση του ΥΠΕΘΑ με την εταιρεία Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών P-3Β του Π.Ν. ύψους 499.843.145 δολαρίων.
Η σύμβαση υπογράφηκε το 2014 και ο μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, με τον τότε αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, προχώρησαν στην υλοποίηση της απόφασης μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία, παρά την υπογραφή της σύμβασης και την καταβολή των χρημάτων, η αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση επί ΝΔ ερευνήθηκε από την Εισαγγελία στην ουσία της (όπως και παρακλάδι της) και τέθηκε στο αρχείο.
Νέα έρευνα
Ωστόσο, η νέα μηνυτήρια αναφορά οδηγεί σε νέα έρευνα. Οι απόστρατος στρέφεται κατά παντός συμμέτοχου και εμπλεκόμενου, με κοινή δράση και κοινό δόλο, αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα και εξωθεσμικού συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού και κατά παντός άλλου προσώπου σε βάρος του οποίου προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικού χαρακτήρα αξιόποινες πράξεις των α) απιστίας, β) δωροδοκίας αξιωματούχων και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τελευταίες εξελίξεις
Ο φάκελος έφυγε πριν από 2 ημέρες από τον Άρειο Πάγο και θα φτάσει στο κοινοβούλιο αφού πρώτα πάρει τις απαραίτητες υπογραφές από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τώρα, το αίτημα του ανώτατου δικαστηρίου αν και αφορά την ίδια απόφαση, θα καλεί τη Βουλή να πάρει δύο ξεχωριστές αποφάσεις. Για τον κ. Αποστολάκη θα κινηθεί η διαδικασία της άρσης βουλευτικής ασυλίας, εφόσον η Ολομέλεια ψηφίσει υπέρ και έτσι ο βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί στον φυσικό του δικαστή για τα περαιτέρω.
Για τον κ.Καμμένο ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της τότε κυβέρνησης που ενδεχομένως εμπλέκεται , θα ζητείται η εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δηλαδή, τουλάχιστον 30 βουλευτές, εφόσον κρίνουν ότι η δικογραφία περιέχει σαφείς αποδείξεις ή αποχρώσες ενδείξεις, μπορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των φερόμενων αδικημάτων είναι η απιστία, η δωροδοκία και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τα δύο τελευταία θεωρούνται διαρκή και δεν παραγράφονται.
Πηγή: capital.gr , protothema.gr